Gość Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Cześć, mam 168 cm wzrostu, noga 79 cm. Przesiadłam się z górala 18" Authora (damki) na trekkinga 19" Unibike (też damka, Expedition LDS) do codziennych dojazdów po mieście. Mimo, że rower wydaje się wystarczająco duży (może nawet za duży) a siodełko wysunełam wysoko i maksymalnie do tyłu, to czuję się na rowerze zgnieciona. Mam cały czas ochotę usiąść bardziej z tyłu, za siodłem. Pozostaje mi cofnąć siodło. Wiecie może gdzie dostanę wygiętą sztycę i czy w ogóle to dobry pomysł?Znalazłam na ebay takie coś, czy to by się nadawało?
tomiz1 Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 To raczej kiepskie rozwiązanie. Poszukaj sztycy z offsetem.
copone Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 @szybkilopez dał najlepsze rozwiązanie kupiłaś trekking gdzie pozycja jest raczej wyprostowana, żeby nie zmieniać osi do korby co jest mniej korzystne kup długi mostek z regulacją kąta i po problemie Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
ugupu Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Sztyca w tym rowerze, jeśli jest taka jak na zdjęciu, jest właśnie sztycą z offsetem. Niewielkim bo niewielkim ale jednak. @Nesule, sprawdź najpierw, czy masz prawidłowo ustawione siodło, np tak jak w pkt 4 tego: http://www.bicycling.com/maintenance/repair-maintenance/bike-fit-set-your-saddle-height (oczywiście przy prawidłowo ustawionej wysokości siodła). Dopiero jeśli okaże się, że pion po cofnięciu siodła nadal wypada przed osią pedału, trzeba myśleć o nowej sztycy. Jeśli zaś siodło ustawione jest prawidłowo a ty nadal odczuwasz "ściśnięcie" w rowerze to winny może być mostek lub ogólnie to, że rama jest krótka.
Gość Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 @ugupu: dzięki za info. Nie ufam sobie w ocenie tych ustawień, jutro umieszczę zdjęcie jak siedzę na rowerze to będzie widać czy źle czy dobrze, bo kolano zdaje się być idealnie nad osią pedału, ale właściwa wysokość siodełka to dla mnie zawsze problem
Mod Team durnykot Napisano 13 Maja 2014 Mod Team Napisano 13 Maja 2014 Przesiadłam się z górala 18" Authora (damki) na trekkinga 19" Unibike (też damka, Expedition LDS) do codziennych dojazdów po mieście. "Górale" , w przeciwieństwie do trekkingów, wymuszają bardziej wyciągniętą sylwetkę.Zresztą rzut oka na geometrię Unibika i przeciętnego Authora ( wersja damska) po części tłumaczy to zjawisko. Parametr TTh określa (upraszczając) odległość od osi główki ramy do osi rury podsiodłowej ( mierzona horyzontalnie ),czyli , znowu upraszczając, "rozciągnięcie" sylwetki. Poniżej geometria dla Unibika i przeciętnego Authora dla Pań Jeśli porównasz te dwa parametry w odpowiednich rozmiarach zauważysz,że w teoretycznie większej ramie Unibika ta wartość jest mniejsza niż w teoretycznie mniejszej ramie Authora. Wartości nie są duże ( na pierwszy rzut oka ) ,ale należy spojrzeć na jeszcze jeden parametr- wysokość główki ramy ( parametr H/T). Określa on wysokość położenia kierownicy- im wyższa główka ramy, tym bliżej masz kierownicę, co prostuje sylwetkę rowerzysty. W Unibiku mamy 140 mm, a Authorze -120 mm.Te dwa centymetry ( zakładając,że nie masz podkładek pod kierownicą - takie czarne pierścienie ) plus różnica w długości horyzontalnej ramy może dawać odczucie skurczonej sylwetki. Może się więc okazać,że Twoja pozycja na Unibiku jest zgodna z założeniami producenta i odpowiednia dla tego typu rowerów.
Gość Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 @durnykot: no to tu jest pies pogrzebany; w tym wyższym mostku Dzięki za objaśnienie. Tak to wygląda, czy ja mam dobrze ustawione siodełko? https://dl.dropboxusercontent.com/u/107918666/DSC_0742.JPG https://dl.dropboxusercontent.com/u/107918666/DSC_0744.JPG https://dl.dropboxusercontent.com/u/107918666/DSC_0745.JPG
ugupu Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Wygląda na to, że bardziej cofać już nie trzeba a i wysokość wydaje się być OK.
Gość Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Wątek do zamknięcia. Jeśli ktoś chce kupić powyższy rower to zapraszam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.