Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Problem z biegami

tomsonFCB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam taki problem, że wciskając dźwignię manetki do końca wskakują mi 3 przełożenia a powinno być to jedno. Nie mam pojęcia w czym tkwi poblem. gdy wciskam lekko to wskakuje po jednym biegu a gdy troszkę mocniej to zazwyczaj 2. W czym tkwi problem? Dodam że tydzień temu zmieniłem tylną kasetę, korbę i łańcuch, przerzutka tylna ma przebieg max 800km, gdyż też niedawno była wymieniana. Bardzo proszę o pomoc. Pozdawiam Tomek :)

Napisano

Powiem tak. Rower to Hexagon V6 zakupiony w 2010r. Przejechałem nim 8 tysięcy km. Manetka oryginalna jaka była zamontowana.

Edit. Producent manetki - Shimano

Napisano

Zachodzi to wtedy gdy zmieniasz bieg na większą koronkę? Tak powinno być, zreguły manetki tak działają, skok "przycisku" do połowy to o jedną koronkę na łańcuchu, a wciśnięcie całego zakresu "przycisku" to przeskok łańcucha o dwie koronki "na większe". W drugą stronę przeskakuje zawsze o jedną.

Jaka to przerzutka, a raczej manetka?

RapidFire - kciukiem jak wyżej dwie, lub jedną, palcem wskazującym zawsze o jedną.

Napisano

Wszystkie rapid-fire tak mają do modelu slx - na większe koronki do 3 na raz, na mniejsze po jednej. Wcześniej musialeś tego nie zauwazyles ;)

Napisano

Przedewszystkim pociągnęło by konieczność wymiany całego napędu, bo masz 8-mio rzędowy. Wyższych grup minimum 9-cio, więc miana manetek, kasety, łańcucha i nie wiem czy ta przerzutka obsłuży 9-cio rzędową kasetę.

Napisano

Dam sobie jeszcze z tym spokój. Zwłaszcza że cały napęd mam nowy więc szkoda by było teraz wymieniać. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...