Dwoik Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Cześć Przymierzam się do kupna roweru rockrider 6.5 http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-65-id_8208678.html w którym jest ten damper. Chciałem spytać was na czym polega "dbanie" o damper tak aby mi długo służył, czy to jest element który w razie awarii da się serwisować. Konfrontuję go z moim wspomnieniem roweru z tesco który miałem x lat temu "na komunię" w którym była sprężyna z czymś co miało pełnić funkcję tłumika. Pamiętam, że był w nim niemiłosierny "efekt bujania" . I tu pytanie: Czy ten damper (X-Fusion E1) będzie dobrze się spisywał na szlakach w górach? Czasem są to hardkorowe zjazdy po szutrze i kamienistych duktach a czasem 5cio kilometrowe asfaltowe podjazdy. Robię trasy górskie rekreacyjnie do 50 km lubię adrenalinę ale nie zależy mi na jakiś zawodach czy osiągnięciach. W sezonie wczesna wiosna - sucha końcówka jesieni wyjeżdżam dosłownie na parę (nie więcej niż 10) wypadów w góry. 1)Czy w takim sposobie użytkowania ten damper da mi w kość na podjazdach? 2) Czy jest na tyle trwały, żeby bez awarii posłużyć parę lat? Pozdrawiam bardziej doświadczonych kolegów ze szlaku i dziękuję za wszelkie wskazówki..
LukaszBike Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Jesteś pewien, że chcesz fula? Damper sam w sobie nie jest zły, montuje go np. Scott w Sparkach albo AGang w Cultach a to znaczne droższe rowery. Damper przede wszystkim czyść po każdej jeździe - znajdziesz sposoby na forum, ile osób tyle opinii. Czy da ci się we znaki na podjazdach? Zależy to bardziej od ramy roweru. Nie jeździłem nim ale śmiem twierdzić, że w tym przedziale cenowym nie masz co liczyć na sztywność. Serwisować się oczywiście da ale to kosztuje. Czy posłuży parę lat? Trudno powiedzieć, zależy jak będzie obciążany. Na to, że 5 lat będziesz jeździł i nic z nim nie będziesz robił to nie licz, tak można było ze sprężyną ale obecnie żaden damper nie jest bezobsługowy. Według mnie powinieneś się zastanowić nad HT - większa sztywność i mniej problemów.
Dwoik Napisano 7 Maja 2014 Autor Napisano 7 Maja 2014 Czyli rozumiem, że jeśli będę odpowiednio go na bieżąco obsługiwał (muszę posiąść wiedzę) to będzie niezawodny. Czy mógłbyś mi powiedzieć czy taka obsługa jest kosztowna? Jakie mniej więcej czynności trzeba przy nim wykonywać? Widziałem temat "kompendium wiedzy nt. amortyzacji" ale przewertować go i znaleźć to co mnie interesuje może być trudne a odnośnie samego dampera. Czytałem, że są modele z blokadą, z regulowanym tłumieniem i twardością. Czy ten który mnie dotyczy poza regulacją twardości ma jeszcze jakieś inne? Obecnie eksploatuję harda który dobrze spełnia swoją rolę ale jest zacofany (linkowe tarcze tektro, stare shimano acera 3x7) i w związku z tym, że nie jeżdżę regularnie i raczej turystycznie chciałem sprawić sobie fajny wygodny rower i trochę progresu. Jednak nie chciał bym aby okazało się że cała ta troska o amor mnie przerośnie finansowo czy z braku umiejętności serwisowych.
Rulez Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Nic nie musisz robić oprócz czyszczenia z brudu i delikatnego przesmarowania tłoka. A jeśli kiedyć tam zaczął by puszczać powietrze , to wypadało by wymienić uszczelki, np. jak w instrukcji z O2 : http://www.xfusionshox.com/images/pdf/2011-12-O2AirSleeve.pdf Prawdopodobnie, oprócz ciśnienia powietrze nie ma żadnych innych regulacji (tłumienie odbicia i kompresji jest ustalone na stałe) w końcu to tani rower więc nie można wymagać wsadzenia tam drogiego dampera w regulacjami. A najlepiej sprawdzić w sklepie , ponieważ ten sam typ dampera może być wykonany w różnych wersjach ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.