Skocz do zawartości

[2500] Rockrider 6.5 (inaczej 520 s) - parę pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym odświeżyć temat gdyż też rozważam kupno tego kółka.

Czy ktoś z doświadczonych użytkowników dampera powietrznego mógłby wypowiedzieć się, jak wygląda eksploatacja takowego? Interesuje mnie głównie trwałość i awaryjność. Biorąc pod uwagę, że wypadam na dystanse ok 50 km w góry parę razy w sezonie, to czy taki damper posłuży mi parę lat ? Chciałbym uniknąć wydatków i kupić trwały rower na lata. Z tego co wyczytałem do tej pory zrozumiałem, że powietrzne o ile wygodniejsze, to mniej wytrzymałe w stosunku do sprężyn. Dodatkowo przy awarii powietrznego jazda jest niemożliwa.Jestem "niedzielnym" bikerem, zależy mi bardziej na komforcie niż osiągnięciach. Jak rozumieć "większą awaryjność" powietrznego dampera biorąc pod uwagę mój sposób użytkowania?

Full dlatego, że w związku z zawodem mam mocno eksploatowany kręgosłup w pracy.

Pozdrawiam!

Napisano

To raczej temat do działu o amortyzacji, damper oczywiście posłuży kilka lat, ale obsługa czy to powietrznego czy sprężynowego i tak jest konieczna.

Trwałość to nie kwestia sprężyna/powietrze, tylko jakości wykonania konkretnego modelu.

Zdecydowana większość rowerów używanych do wypadów w góry ma montowane dampery powietrzne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...