Skocz do zawartości

[do 2500 zł] Lekki HT MTB 650B

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako że mój poprzedni temat umarł śmiercią naturalną, a i budżet i oczekiwania się zmieniły zakładam nowy temat. Poszukuję MTB 27,5". Moje trasy to 70% kostka, asfalt, twarde nawierzchnie, lżejszy teren, 30% to cięższy teren, jazdy po lesie, trasy z większą ilością korzeni, gałęzi, nierówności i wzniesień, czasem trochę więcej luźnego piachu. Nie będę jeździł po górach. Lubię jeździć szybko i rower musi zachowywać się kulturalnie w trasie, tak żebym nie wypluł płuc przy dłuższych wycieczkach po twardym (do 100 km). Budżet to 2500 zł i jest to absolutne maksimum jakie mogę dać :) czy w tej cenie znajdę coś lepszego i "zwiewnego" niż Unibike Evolution 27,5"? Rozważę każdą propozycję :)

Czy od tego Unibike Evolution 27,5 lepsza będzie Merida Big.Seven 100, Kellys Madman 30, Kross Level R3, Wheeler Protron 300, Raleigh VXR 1.0? Czy znajdę coś lepszego za 2500 złotych?

Napisano
lepsza będzie Merida Big.Seven 100, Kellys Madman 30, Kross Level R3, Wheeler Protron 300, Raleigh VXR 1.0?

Nie.

Czy znajdę coś lepszego za 2500 złotych?

Nigdy nie należy tracić wiary. Ale jeśli pod uwagę brane są tylko 27,5, to ja nic takiego chwilowo nie widzę.

Ze swojej strony dodam tylko, że jeśli sądzisz, że na tego typu 27,5 będzie się po trasie jeździło wyraźnie dynamiczniej i lżej niż na innym MTB, to możesz się rozczarować. To nie są aż takie różnice.

Napisano

Sam nie zabieram się za szukanie, bo znam się jedynie tylko na przerzutkach (że alivio lepsze od acery ale gorsze od deore) i tylko pod tym kątem mogę ocenić rower :) tak więc wybór pada na Unibike Evolution 27,5, chyba że ktoś zaproponuje coś jeszcze lepszego do 2500 zł :)

Napisano

Jako że mój poprzedni temat umarł śmiercią naturalną, a i budżet i oczekiwania się zmieniły zakładam nowy temat. Poszukuję MTB 27,5". Moje trasy to 70% kostka, asfalt, twarde nawierzchnie, lżejszy teren, 30% to cięższy teren, jazdy po lesie, trasy z większą ilością korzeni, gałęzi, nierówności i wzniesień, czasem trochę więcej luźnego piachu. Nie będę jeździł po górach. Lubię jeździć szybko i rower musi zachowywać się kulturalnie w trasie, tak żebym nie wypluł płuc przy dłuższych wycieczkach po twardym (do 100 km). Budżet to 2500 zł i jest to absolutne maksimum jakie mogę dać :) czy w tej cenie znajdę coś lepszego i "zwiewnego" niż Unibike Evolution 27,5"? Rozważę każdą propozycję :)

z twojego opisu wynika że bardziej Ci spasi 29 ... dlaczego 27,5 Cię interesuje? jeśli masz te 176 czy więcej to raczej 29 (bo czytam między wierszami że chcesz odejść od 26)

Napisano

Mam 173 cm i pierwotnie chciałem kupić 29era właśnie. Z pomocą kolegów z forum wybór padł na Jolene 29er, ale gdy przyszło do zakupu okazało się, że nawet przy siodełku opuszczonym na maksa będę nogami ledwo dostawał do ziemi a między górną ramą a krokiem zostanie mi ok 6 cm luzu. Więc 650B będzie lepszym wyborem :)

Napisano

Troche za niski jestes faktycznie. 650B bedzie lepsze. Ale jezeli interesuja cie uzywki to mam do sprzedania rower w dobrym rozmiarze.

Wysłane z mojego LG-F180L przy użyciu Tapatalka

Napisano

@Krasiak96

To chyba coś mało widzisz. Przecież wzrost nie ma znaczenia jaką wielkość kół wybrać.
Wiadomo że jak ktoś jest bardzo niski to raczej nie wybierze kół 29. Ale wzrost 170 to przecież nie tak mało i spokojnie można wybrać 29-er. Ważne by dobrze wybrać wielkość ramy a koła 26 jak i 29 będą dobrze pasowały.

@BayerischeMotorenWerke

To że masz tyle luzu między górną ramą to dobrze. A przecież wybierając wysokość siodełka i ramy patrzy się na do czy siedząc na siodełku nogę ma się wyprostowaną.

A skoro większość terenu to asfalt to rower na kołach 29 będzie bardziej uniwersalny. Szczególnie że 27,5 nie ma jeszcze tak dużo części do wyboru. A do 29 bez problemu będzie można wybrać sobie opony na asfalt jak i te bardziej w teren.

Napisano

Jesteś pewien ze wzrost nie ma znaczenia ? Manewruje się masakryczne w terenie zwinność spada czujesz się jakbyś prowadził czołg 
za 2500 nie ma lekkiego 650b i też raczej bym w to celował niż 29er jest to takie ultimatum 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...