Skocz do zawartości

[Do ~1700 zł] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Forum czytam i czytam, i wciąż nie mogę znaleźć odpowiedzi na męczący mnie problem z zakupem roweru. Fundusze mam jak podano (nie wliczając kredytowych odsetek), a do tego powiększona rodzina zmusza mnie do zakupu sprzętu na raty i chciałbym dokonać możliwie najlepszego wyboru, którego potem nie będę żałował.

W każdym razie szukam roweru, który służyć mi będzie wiernie, gdyż po paru latach chcę wrócić do aktywnego jeżdżenia. Wypadłem solidnie z obiegu od czasu posiadania ostatnich kółek (nota bene miałem 8-calową trialówkę :D), dlatego liczę na waszą pomoc.

Wzrostu mam 185 cm, wagi około 87 kilo. Głównie jeździć będę po asfalcie, chodnikach i kostkach (dojazd do pracy/sklepu/miasteczka), jak również do dość częstych i intensywnych wypadów do rozległych okolicznych lasów na treningi z psem myśliwskim. Co za tym idzie potrzebuję sprzętu, który wytrzyma dużo telepania na wiejskich oraz leśnych duktach, przejeżdżania przez korzenie i insze pagórki, wjazdy w błoto, czy piach, a do tego poradzi sobie w miejskim gąszczu.

Celowałem w Rockridera 5.3, ale niestety za duży jestem na ramę S. Patrzyłem na Rockridera 6.3, ale tu też brak rozmiarów. W Decathlonie poradzono mi rzekomego następcę modelu 5.3, jakim jest RR 520, ale nie jestem do końca przekonany, czy byłby to właściwy dla mnie wybór, gdyż lekko wykracza ponad mój budżet. Na forum polecana jest masa rowerów w podobnej cenie, dlatego chociaż czytam kolejne posty w podobnych tematach, zamiast utwierdzić się przy jakimś wyborze, czuję się jedynie bardziej zagubiony.

Będę niezmiernie wdzięczny za okazaną mi pomoc i ewentualne wskazówki w doborze odpowiedniego dla mnie sprzętu.

Pozdrawiam.

Napisano

Ciężka sprawa. Jest pełno fajnych promocji w tym budżecie - tyle, że ramy max 18 cali, więc odpadają.

A ile chcą za tego nowego Rockridera? Bo póki co widzę go tylko na zagranicznych stronach Decathlonów.

Napisano

Za 520 krzyczą sobie teraz 1800, czyli tyle co za RR 6.3. Różnica taka, że RR520 ma hydrauliki, a poza tym podobno nie różni się wiele od 5.3, chociaż żadnych szczegółowych info już nie dostałem odnośnie różnic, a i samemu nie chciało mi sie dopytywać.

W każdym razie wziąłem się za przekopywanie alledrogo w poszukiwaniu dobrych kółek odpowiednich na moją pustą kiesę. Może jakiś crossik się znajdzie fajny :D Mimo to wszelkie propozycje mile widziane jeśli chodzi o MTBki i XC :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...