Skocz do zawartości

[~2000zł]Rower do jazdy po mieście (kolarka?)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuję jak najszybszy zakup roweru, który umożliwi mi przerzucenie się z samochodu/komunikacji miejskiej na ten cudowny środek transportu.

Średni pokonywany dystans to mniej więcej ~30 km, drogą i trasami rowerowymi. Do tej pory jeździłem na góralu, ale na dłuższą metę jest to dość męczące. Także zależy mi na czymś lekkim i szybkim, więc z miejsca uznałem, że najlepiej moje oczekiwania spełni kolarka. Jako całkowity laik mogę się mylić, więc chętnie rozważę różne możliwości.

Mój wzrost to ~185 cm i 75 kg wagi.

Kwota jaką podałem w temacie jest orientacyjna - jeśli dokładając 500 zł miałbym otrzymać dużo lepszy sprzęt to jestem skłonny i do takiego wydatku.

Napisano

moje zdanie:

- idziesz w dobrym kierunku, ale zamiast ramy szosowej wybierz przełajową  , będziesz miał możliwość włożenia nieco szerszych opon niż do ramy szosowej, bo może stwierdzisz że na cienkich kołach plomby z zębół wypadają ;)

- idąc dalej tym tropem weź pod uwagę dobrą ramę stalową, będzie lepiej tłumiła drgania, nie będzie wcale cięższa.

- następny krok to znalezienie dobrej używki, bo nowego (sensownego) w tej cenie nie kupisz 

mając wolną kasę i jeśliby się udało stargować ok 200zł to kupiłbym teraz to:  http://allegro.pl/concorde-rower-przelajowy-osprzet-shimano-lx-i4196729055.html

a w zakładanym budżecie z czasem zmodyfikował trochę wg uznania 

Napisano

Tak jak napisał przedmowca o oponach zwłaszcza jeżeli rower ma służyć do dojazdu do pracy to raz ze deszcz a w związku z tym śliska nawierzchnia na rowerze szosowym jest trochę ryzykowna to do tego jazda na takim rowerze wymaga mimo wszystko dobrej nawierzchni - ścieżka z kostki już daje potworny dyskomfort

Napisano

Hmm, czyli z tego co wywnioskowałem bardziej opłaca się polować na jakieś używane modele tudzież złożyć sobie taki sprzęt, a nie kupić nowy u dowolnego producenta.

Szczerze mówiąc, po cichu oczekiwałem konkretnych propozycji, ale i tak jestem wam bardzo wdzięczny. Teraz tylko pytanie - jeśli nie rower zaproponowany przez Rafała to jaki? Gdzie właściwie powinienem się rozejrzeć i na co zwracać uwagę oprócz ramy?

Jeszcze jedno pytanie skoro już korzystam z waszej życzliwości - ile musiałbym wyłożyć by dostać fajną nówkę spełniającą moje oczekiwania?

Napisano

Nie wiemy jakiego masz tego górala może lepszą alternatywą byłoby kupić lekkiego crossa na 28' z oponami na asfalt. Taniej i myślę że przy tym dystansie też by się sprawdzil

Napisano

Pierwotnie planowałem właśnie zakup crossa Giant roam 0 disc, ale uznałem, że na jazdę stricte po mieście lepiej sprawdzi się kolarka.

Góral to stara Merida, kupiona jakieś 7-8 lat temu za 800 zł. Teraz jest już nawet na mnie zamała (pomijając wspomniany przeze mnie wyżej aspekt komfortu jazdy).

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jako, że wątek stanął w miejscu, a coraz bardziej zależy mi na przerzuceniu się z powrotem na jazdę na rowerze to zdecydował się ostatecznie na roam disc 0. Teraz chciałem tylko spytać gdzie najlepiej zaopatrzyć się w taki rower - tzn. gdzie w warszawie mógłbym w ogóle go przetestować. Cena też jest dość istotna - wszędzie widzę kwotę 3299, a na forum wielokrotnie przewijają się posty, w których użytkownicy piszą, że mogą zakupić rower za ~2800-2900 zł. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł mi podesłać jakiś sprawdzony adres sklepu.

Napisano

Ja bym się zastanowił nad tym:

portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/6872/medano_vanity_vt3

http://allegro.pl/rower-medano-vanity-vt-3-28-20-cross-w-wa-i4189740755.html

Są w Warszawie na Kabatach w promocyjnej cenie za około 1800zł. Prawie na pełnym deore, łącznie z markowymi kołami. To dużo tańszy rower niż sobie zaplanowałeś, ale imho, sprzętowo mu niczego nie brakuje (i wcale tak bardzo nie ustępuje roamowi), więc nie wiem, czy jest sens dopłacać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...