Skocz do zawartości

[2000-3000] Cross na dobre kilka lat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Od 5-6 lat jeżdżę Kross Level A2 na osprzęcie Shimano Alivio, czarno-biały, swego czasu bardzo popularny. Cóż, zużył się. Ostatnio nie miałem dla niego zbyt wiele serca i na chwilę obecną tyle rzeczy mam do zrobienia, że postanowiłem poszukać ostatnich egzemplarzy z lat poprzednich i kupić coś nowego, a go doprowadzić do porządku w innym czasie.

Mieszkam w Borach Tucholskich, jeżdżę głównie po szosie, ewentualnie po utwardzonych drogach leśnych (vide drogi pożarowe), 1500-2000 km w sezonie, dlatego pomyślałem o kołach 28" i crossie. Ważę jednak ok 80 kg, a jakość nawierzchni na okolicznych drogach pozostawia sporo do życzenia, więc chciałbym upewnić się, czy nie będę musiał co chwilę tych kół prostować.

Do tej pory jeździłem na 19" kupionych przez ineternet, z pewnością nie za dużych, a chwilami nawet przymałych. Mam 180 cm wzrostu, 84 cm od krocza do podłogi, więc dość przeciętnie. Może jednak uda mi się jeszcze kupić coś ciekawego w odpowiadającym mi rozmiarze?

Pierwszym strzałem był Unibike Zethos, ale wkurzyło mnie kolejne pogorszenie osprzętu (zabranie Deore z przodu). Kolejnym punktem odniesienia jest Kross Evado 5.0 z zeszłego roku za 2800. Nie wiem tylko jak z jakością ramy i elementów produkowanych przez Krossa. Nie planowałem zakupu, także nawet ta cena jest dla mnie wysoka, jednak poniżej 2k nie widziałem niczego, co mogłoby mnie zainteresować.

Proszę o podpowiedzi na co zwracać uwagę w osprzęcie, jaki rozmiar ramy wybrać przy geometrii rowerów crossowych oraz o ciekawe propozycje rowerów z wyprzedaży rocznika 2013 (kompletnie nie zależy mi, by był to model o np. aktualnym wzorze malowania).

Napisano

Cześć,

Zamierzam podobnie jak Ty kupić sobie rower crossowy w podobnym zakresie cenowym. Waże kilka kilogramów wiecej od Ciebie i się nie martwie się o koła, te rowery są przygotowane i na "grubsze ryby":).No chyba że naprawdę jeżdzisz ekstrymalnie i masz sporo tych dziur,ale podejrzewam że nie wiecej jak w innym zakątku naszego wspaniałego kraju.

Przed chwilą kolega z tego forum polecił mi Evado 5.0 z tamtego roku, i mam podobne przeczucia co Ty co do tego modelu.

Zethos jest dobrym wyborem,też kilku znajomych mi go polecało.Za mniejszą sume można kupić Vipera,ale cudem go można dorwać.

W lokalnym sklepie nowootwartym proponuja mi Meride crossway 100 z tą "nowa" rama,albo cube curve. Ja natomiast boję sie hamulców tarczowych w tej grupie cenowej, nie miałem z nimi doczynienia,a podobno serwisować samemu za bardzo się nie da i z ich trwałością różnie bywa.

Napisano

O, w takim razie witam towarzysza "niedoli". :)

Nie nastawiałem się na zakup nowych dwóch kółek, pomysł zrodził się przedwczoraj, dlatego szukam jakichkolwiek pomocnych mi informacji w różnych zakamarkach internetu. Z racji krótkiego czasu jaki poświęciłem na przeglądanie rynku mam w głowie mały bałagan, w dodatku chyba coraz częśćiej naciągam wymagania do tego, co akurat znalazłem w "bardzo atrakcyjnej cenie".

Ilość dziur to pewnie średnia krajowa, ale jeżdżę chyba dość agresywnie, przynajmniej kwadratura przedniego koła tak mi podpowiada. W dodatku trafiłem na Meridę Matts TFS 500-D w cenie 3k i pojawiła się lampka w głowie "przecież potrzebuję tak mocnego roweru!". ;)

Nie dotarły do mnie żadne utyskiwania na jakość ram Unibike, mamie kupiłem 2 lata temu Amsterdama 8R i również wygląda solidnie, jednak co do rowerów Krossa trafiłem na hasło, że waga roweru, bidonów i rowerzysty to max 100 kg, a to chyba nie świadczy o nich najlepiej.

Podpytywałem również o rozmiar ramy przy danym rowerze, ponieważ w mojej okolicy sklepów rowerowych zwyczajnie brak (a jeśli już są to sprzedają komunijny chłam), zamierzam kupić rower przez internet. Nie pomyślałem do tej pory o konieczności serwisowania hamulców tarczowych, a prócz Vipera nie ma chyba żadnych przyzwoitych konstrukcji z V-brakeami...

Napisano

Rower który upatrzyłes merida Matts 500-D to mi się wydaje typowo wzmocniony mtb.

Co do tych ram...unibike też ma zastrzeżenie max 100 kg w gwarancji.

Ja swój rower staram się sam serwisować,wujek google mi pomaga w tym.Zawsze to kilka groszy które zaoszczędze i zainwestuje np. w akcesoria.Dlatego boje sie tarczy,bo panowie w skelpie powiedzą na pewno że sa super itd..ale znawcy tematu powiedzą że lepsze dobre v-brake niż tanie tarcze.

Też mam mętlik w głowie,za duży wybór mamy:)

Tak patrze sobie ze konkurencyjny dla mnie co do Mattsa 500-D może być:http://www.scott.pl/product.php?id_cat=912&id_prod=5128 .

Napisano

Ja zaproponuję kilka modeli które są cenowo dość dobre.

Merida Matts TFS 900-D 2013 3 295,00 zł

Unibike Xenon 2012 2 995,00 zł

Unibike Expert 2012 2 499,00 zł

KROSS Evado 7.0 2013 3.179,00 zł

KROSS Level A7 2013 2.979,00 zł

KROSS Level A8 2013 3.149,00 zł

Romet Jolene 2 2013 2 351,16 zł

Romet Jolene 1 2013 2 795,00 zł

Jedynie to trzeba za każdym razem napisać czy zadzwonić i zapytać się o dostępność danej wielkości, bo często danego rozmiaru może już nie być. A wtedy warto poszukać tych modeli w innych sklepach.

Napisano

trafiłem na Meridę Matts TFS 500-D w cenie 3k i pojawiła się lampka w głowie "przecież potrzebuję tak mocnego roweru!"

według mnie to nie kwestia "mocności" a  przeznaczenia ma tu ważniejszą rolę...

Napisano

W temacie crossa zawsze polecam rowery niemieckiego Muesinga. Nie tylko, że sam mam taki rower od paru lat i nic mu nie dolega, a ważę ok. 100kg. ale również dlatego, że po tych kilku latach i mocnym wciągnięciu się w tematykę rowerową, uważam, że te rowerki mają jeden z najbardziej korzystnych stosunków jakość/cena. Co ciekawe rowery te można konfigurować samemu, tzn. wybieramy sobie to co chcemy z osprzętu i mamy to w rowerze. Jakby ktoś chciał więcej info, to proszę na priv, bo jakoś mi nie wchodzą tutaj linki, coś źle robię czy jak.

Napisano

unibike też ma zastrzeżenie max 100 kg w gwarancji.
Akurat Unibike ma w warunkach gwarancji 140 kg jako dopuszczalna masa całkowita. Jeśli obawiasz się o trwałość roweru, to to będzie najbezpieczniejszy wybór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...