JarekZZ Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Do tej pory miałem napęd XT 9-kę (przód, tył, łańcuch). Ze względu na totalne zużycie przodu kupiłem korby SLX (nie było już dostępnych w miarę dobrych pod 9 tylko 10-compatible) Pytanie - nie chciałbym ze względów na spore koszty przechodzić całkowicie na 10 (wymieniać manetkę, kasetę-wielotryb etc.) - czy jest możliwość pozostawinia tylnego napędu 9 i połączenia z przednimi korbami 10-compatible, aby to dobrze działało i najważniejsze - jeśli tak - to jaki łańcuch do takiej kombinacji: 9-ka (czy będzie wspólpracować z taką korbą)? czy 10-ka (czy będzie wspólgrać z 9-rzędowym wielotrybem)?
MokryxD Napisano 2 Maja 2014 Napisano 2 Maja 2014 Możesz mieć korbę 10s w napędzie 9s. Nie robi to kompletnie żadnej różnicy.
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2014 Mod Team Napisano 2 Maja 2014 Najważniejsze ze jak sobie wyimaginujesz korbę 40/28 to musisz mieć zmieniarkę która sie z tym dogada ... przy standardowej 44/32/22 nie będzie problemu.
JarekZZ Napisano 3 Maja 2014 Autor Napisano 3 Maja 2014 Dzięki za odpowiedzi. Korba jest 42/32/24 więc ze zmieniarką pod tym wzgledem jest o.k. Mam tylko jeszcze wątpliwość - czy łańcuch 9-ka będzie dobrze zrzucany/wrzucany po blatach bo one w SLX'ie mają poniżej trybów mocne boczne wybrzuszenia do prowadzenia tych łańcuchów o wąskich blaszkach (10tek) z blatu na blat a łańcuch 9-ka ma blaszki trochę szersze - może mieć to jakieś znaczenie - czy kompletnie jest bez znaczenia?
Millten Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 http://www.forumrowerowe.org/topic/158295-naped-wymiana-korby-kasety-lancucha-przerzutki-przedniej/ U mnie problem występuje na srodkowym trybie korby. Zadzwonie chyba w poniedzialek do Harfy zapytac czy to jest wada produktu czy co, bo sam juz nie wiem.
Mod Team Puklus Napisano 3 Maja 2014 Mod Team Napisano 3 Maja 2014 czy łańcuch 9-ka będzie dobrze zrzucany/wrzucany po blatach Nie ma powodów by nie był. niektórzy nawet na kasecie 10 rzędowej zostają przy łańcuchu 9 rzędowym. Ja tego jeszcze nie testowałem ale na pewno działa to o stopień niżej
Millten Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Moj naped to kompletny XT '08 9s, przy czym korba to 10s, a lancuch campagnolo c9. Od strony zmiany biegów chodzi to wszystko miodnie, wiec nie ma problemow.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.