Skocz do zawartości

[ Przerzutka Przód] xt

dawidek4007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

suport: SHIMANO ES-25 Octalink

PRZERZUTKA PRZEDNIA: SHIMANO Xt (FD -M751)

PRZERZUTKA TYLNA: SHIMANO XT klasyczna

MANETKI: SHIMANO LX 27 biegów dual control

KASETA: SHIMANO HG-50-9 11-32

ŁAŃCUCH: SHIMANO HG-53

Korba : Shimano M470 48-36-26

w żaden sposób nie jestem w stanie wyregulować przedniej przerzutki, nie ma możliwości zmiany na najniższy bieg przedniej tarczy nawet po wykreceniu śrub skrajnych wychyleń i odkręceniu linki.Wózek jest prawidlowo ustawiony równolegle do tarczy. A przerzutka w odleglosci 3mm od najwiejszej tarczy. Dodam ze wózek posiada delikatne luzy.

Proszę o pomoc.

• Mod Team
Napisano

w żaden sposób nie jestem w stanie wyregulować przedniej przerzutki, nie ma możliwości zmiany na najniższy bieg przedniej tarczy

Domniemam ze chodzi o 3 zębatkę ? bo przednich jest zazwyczaj 3.

Przerzutka poniekąd pasująca do korby, manetki poniekąd tez dobre. ustaw 1x1 i powiedz jak wygląda łańcuch na korbie.

• Mod Team
Napisano

Powinien blisko wewnętrznej strony prowadnicy iść, niemal że o nie trzeć przy 1x1. Skoro na 1x1 jest linia prosta ... to masz jak by za krótki suport ... chyba ze źle mówisz.

Napisano

dodam ze przy lekkim dociśnieciu wózka normalnie zrzuca łańcuch

idzie po zewnętrznej

w rowerze nic nie bylo zmieniane ale poprzedni wlasciciel mówil ze od samego początku był problem

Napisano

Wszystko powinno grać z punktu widzenia technicznego. Jedyne ale to długość suportu bo to dość istotne. Nie masz możliwości sprawdzić jak się zachowuje z korbą 44x32x22T albo w innym rowerze??

Napisano

własnie ze nie mam :(

a te luzy to normalka?

bez obciażenia przy dlugim kreceniu korbą łańcuch zejdzie w dół,pod obciażeniem graniczy to z cudem

myślalem nad dlugoscia suportu ale od kilku dni szukam danych ramy i nie moge nidzie znaleźć jaka jest zalecana długość przez producenta?

• Mod Team
Napisano

Przerzutka 751 to pierwszy xt na 9 biegów, ma naście lat, wiec można mu wybaczyć jak ma barwną przeszłość. Na pewno nie jest krzywa ? przy łańcuchu blisko prowadnicy powinna zmieniać az miło, nawet jak ma luzy.

Napisano

na pewno nie jest krzywa rower ma przejechane nie całe tyś km.

Zrobie tak, kupie 2 suporty 68/116 i 68/118 po majówce założe dłuższy i dam znać co będzie się działo?

jest możliwość sprawdzenia jaka producent zaleca długość? 68 czy 78 ?

w zeszłym roku w kellys zmieniałem suport bez problemu znalazłem dlugość muffy, na temat authora nic nie ma:(

Napisano

Rama nie ma znaczenia w kwestii długości suportu. Tu musisz się odnieść do konkretnego modelu korby. Nie wiem jaki masz tam obecnie wkład ale z doświadczenia wiem, że nie powinien być krótki. Mufa na pewno 68 a do tej korby z taką ilością zębów bardzo często lądował wkład o długości 121mm.

Nie wiem czy chodzi Ci o luz na prowadnicy ale miałem kiedyś naprawdę spory na też starszej konstrukcji bo stx'e i nie miało to wpływu na pracę.

• Mod Team
Napisano

to kupię suporty i włożę i zobaczymy.

Nie kupuj jak głupi tylko podaj model korby ... wiem napisałeś 470 ... ja jej nie znam, i nie słyszałem o niej. znając dokładny model kupisz suport taki jak trzeba. Po wewnętrznej stronie ramion powinno pisac.

Napisano

470-ka miał bardzo charakterystyczne ramiona a ja tu takich nie widzę. Nie ma siły aby w miejscu mocowania pedałów nie było symbolu co to za korba. Ja się przynajmniej z taką od Shimano nie spotkałem.

• Mod Team
Napisano

Ja się przynajmniej z taką od Shimano nie spotkałem.

Może chińcka podróbka :D i stąd jakieś jaja ... Faktycznie nie wygląda jak 470, tylko zastanawia mnie fakt ... czemu zrobiłeś zdjęcie najmniej istotnej części korby .... czyli lewego ramienia, które może być nawet z innej korby :P

• Mod Team
Napisano

To by wiele tłumaczyło ... skąd kobiecina miała wiedzieć co jest istotne :D no to zrób zdjęcie korby od zębatek. szukałem, szukałem i nie znalazłem długości osi do tego modelu, jednak obstawiam 118mm.

Napisano

Na bank kojarzę pewnego Authora z tym modelem korby tyle, że z mocowaniem na wielowpuście. Ośka miała długość 121 mm ale ja tu widzę na tym zdjęciu mocowanie na kwadrat. Chyba, że się mylę.

• Mod Team
Napisano

Z tego co sie orientuję nie było żadnego hollowtecha na kwadrat ... to by świadczyło o tym ze ta korba nie jest tym za kogo sie podaje :P

Napisano

Tak jak się domyślałem, że to nie ta o jakiej mowa. I też podejrzewałem 540-ke z którą nie tylko Ty masz problem. Ja się nie podejmuję w takim razie dokładnego podania długości osi. Sorki ale w grę wchodzi spory rozrzut włącznie z 126 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...