Skocz do zawartości

[suport] Odwrotnie nagwintowana mufa.

lukasz8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.

Kupiłem ostatnio używaną meridę white sox za 240zł, wydawało mi się, że to okazja. W sumie chyba nadal mi się tak wydaje.
Rower wymagał "odświeżenia". Rozebrałem wszystko do gołej ramy wyczyściłem i chciałem zacząć składanie ale wyniknął pewien problem.
Mianowicie przy próbie wkręcenia suportu (wkład od strony zębatek, miska od tej "gołej strony") mufa stawiała duży opór.

Myślałem, że to przez rdze w mufie (był zatkany odpływ i trochę nadrdzewiała) ale nie szło wkręcić tego wkładu do końca.

Nie wiem dlaczego na to wpadłem, ale postanowiłem spróbować odwrotnie (wkład od tej "gołej strony") i o dziwo wkład wkręcił się bez problemu, większy problem był z plastikowa miską bo gwint w mufie został już trochę poharatany, ale ostatecznie miałem też w garażu stary suport wiankowy, ten ma metalowy gwint więc udało mi się go wkręcić i też  całkiem gładko wszedł(wkręcany odwrotnie).

Tyle słowem wstępu, teraz pytania:

Czy ktoś spotkał się odwrotnym nagwintowaniem mufy w rowerze?
Czy można to jakoś doprowadzić do stanu normalnego, jak we wszystkich rowerach?
Czy coś się może stać jak będę miał odwrotnie wkręcony suport? Jak jest odwrotnie to z jednej strony ośka wystaje bardziej niż z drugiej.
Ponadto nie da się tego skręcić do końca, przy wkręconym do końca wkładzie, plastikowa miska wystaje 3mm poza mufę.

Liczę na jakieś porady od bardziej doświadczonych niż ja ;)
Z góry dzięki.

Pozdrawiam

//lukasz.8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...