Skocz do zawartości

[opony] Szybki zestaw z dużym balonem na mazowsze

Placek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni forumowicze

Jako że sezon w pełni , przyszedł czas na pierwsze testy i nowe wyzwania.

Śmigam na Mazowszu, na Anthemie, zatem masa ubitych ścieżek, ściółki, kurzu no i piach.

Raczej ze mnie pogodowy rowerzysta więc jedyne co mi potrzebne to czasami wydostać się z mokrej koleiny – poza tym susza.

Obecnie posiadane:

P: Rocket Ron 2,25 (538g)

T: Racing Ralph 2,25 (579g)

Obie zwijane.

Czego szukam:

Zestawu który doda przyspieszenia

Będzie miał balon przynajmniej 2,2

Zestaw Schwalbe jest przyzwoity, moje warunki nie wyciskają z nich pełni możliwości, nawet włoski boczne się ostały.

90% moich wypadów to Kampinos zatem równo, gładko – no może poza szczeblem.

Uwielbiam komfort jaki daje duży balon dlatego tak mi na nim zależy.

Powiem szczerze że mam mix w głowie bo propozycji jest masa ale to co mi wpadło w oko:

Kombinacja Continentala:

P:XK 2,4

T:RK 2,2

lub

P: RK 2,2

T: SK (speed king) 2,2

Są jeszcze Ikony 2,2 coś z Hutchinsona lub Geaxa ale tu zupełnie bym teoretyzował więc zdam się na Was.

Proszę o doradztwo , jestem  w pełni otwarty na inne propozycje zestawów.  

Napisano

Postaw na 2x Race King 2.2, no chyba że chcesz coś z geaxa, to wtedy: przód: Saguaro 2.2, tył: Mezcal 2.1. Oby dwa zestawy będą bardzo szybkie, plusem opon Geax jest wytrzymałość, nawet nie chodzi o bieżnik, ale o ścianki boczne, no i są o niebo lepiej wykonane. 

Napisano

Weź pod uwagę to, że zmieniając obecny zestaw na wymienione propozycje przez Ciebie nie zyskasz odczuwalnej różnicy w oporach toczenia. Chcesz coś bardzo szybkiego - Speed King lub Furious Fred ale bardzo dużo stracisz z pewności prowadzenia. Na Twoim miejscu zostałbym przy obecnym zestawie, ew. zmienił na Race Kingi 2.2

Napisano

Na specjalnej ochronie scianek mi nie zalezy,malo tu skal czy ostrych kamieni.

Sugerujecie RK 2.2 ale komplet czy w zestawieniu z XK 2.4??

A kwestii SK lub FF- czy ich uzycie oznacza kompletny brak przyczepnosci czy po prostu wiecej uwagi na zakretach??Takie rozwiazanie kusi ale tylko z duzym balonem przez co FF raczej odpada bo ma 2.0.

Napisano

Przy niskim ciśnieniu takie oponki mogą pozytywnie zaskoczyć przyczepnością, aczkolwiek jak powiedziałeś - wymuszają większą uwagę na zakrętach.

XK + RK to praktycznie taki sam zestaw jaki masz, tylko z innym napisem :)

Napisano

miskov17

Napisałeś dokładnie to co przypuszczałem. Wydac 400zł na zmiane napisu - to mało sensowna rzecz.

Poczytalem natomiast trochę o nowości Schawlbe - Thunder Burt. Wygląda na połączenie RaRa z FF a ponoć toczy się lepiej od FF (w co mało wierzę).

Spróbuje może iśc z tym kierunku i zestawić TB z RoRo  - ciekawe jaki da to efekt.

Napisano

Proponowałbym raczej TB z Ralfem. Ewentualnie Hutchinson Black Mamba.

Thunder Burt zakupiony

Pytanie za 100pktktóry zestaw będzie szybszy:

P: Rac Ralph 2,,25

T: Th Burt 2,1

P: Rocket Ron 2,25

T: Th Burt 2,1

Lzejszy na przodzie jest RoRo natomiast nie jestem pewien czy to nie bedzie zepsute jego bieżnikiem. 

Napisano

Możesz coś napisać o Thunder burcie jak juz pojezdzisz ;)

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Relacja będzie na bank.

Jestem ciekaw czemu Ralph - tak wiem że ma łagodniejszy bieżnik ale z drugiej strony jest cięższy od RoRo i spotkalem ise z opiniami że RoRo toczy się szybciej (ale to pewnie subiektywne)

Napisano

Dobra mam pierwszą 100ke za sobą więc mogę napisać nieco.

Moje kombo to RoRo 2,25 (1,8bar) przód oraz TB 2,1 SS (2,0 bar) tył.

Obie na dętce.

Najpierw Minusy:

- wiedziałem że zakładanie Schwalbe na Cresty jest trudne i bez płynu do zmywania nie da rady ale tego SS założyć to była masakra. Najpierw przyszczypałem łyżką dętkę co w rezultacie spowodowało że wszystko robiłem po raz drugi już bez łyżek. Możliwe że to sprawa wersji SS ale to doświadczenie przez dwa dni mi się śniło

- balon nie jest tak duży i zauważalny jak w RK2.2 – po prostu opona wygląda na standardową, a do tego nie daje wrażenia poduszki czyli minimalnie mniejszy komfort

Teraz plusy

- przeważnie staram się być mocno krytyczny, i ruszając takie też miałem nastawienie. Już na dojeździe do puszczy dało się odczuć mniejsze niż w RaRa opory toczenia. Opona jest cicha i świetnie się rozpędza. Nigdy nie miałem FF ale mogę spokojnie porównać tę łatwość do RK.

- zakładałem że trzymanie boczne nie będzie tak dobre jak frontowego RoRo ale moje zaskoczenie było ogromne na pierwszych zakrętach ściółkowych. Wąskie single bez obaw pokonywałem przy 27km/h i nie miałem stracha o uślizg. Może to porównanie będzie nieco pokraczne ale czułem jak frontowy RoRo swoimi bocznymi klockami po prostu wgryza się w podłoże natomiast tył nie mając czym się wgryzać po prostu się przyklejał. Najpierw uznałem to za moją fanaberię ale kiedy wjechałem w zabłocone korzenie gdzie na 100% oczekiwałem uślizgów moje zaskoczenie było tym większe bo ani razu mi się nie zdarzyło zsunąć – oczywiście gdybym miał je również na przodzie to pewnie uciekły by ale przecie dedykowane są na tył lub combo na suche

- w piachu idą równo , choć nieco brakuje tego balona z RK który „przetacza się po piachu”

- przy ostrych ubitych, krętych zjazdach opona bardzo lubi poddawać się balansowi roweru. RaRa ciężko mi było wprawić w uślizg, tu natomiast z racji mniejszej ilości bocznych klocków i łagodniejszemu bieżnikowi na środku takie zabawy i doskonalenie techniki udają się bez problemu – pisze o tym w zaletach bo ja lubię taki styl jazdy

- waga mojego egzemplarza to 566g co za wersję SS uznaję za wynik dobry ale nie fenomenalny

Sumarycznie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, oczekiwałem szybkości a mam tez niespodziewanie świetne „klejenie”. Nie są to szpanerskie balony ale pracują rewelacyjnie.

Gdyby jeszcze zakładanie było łatwiejsze to bym był wniebowzięty.

Biorąc wszystkie + i – przypadła mi bardziej do gustu niż RK którego miałem jeszcze na 26”. Zastanawiam się nawet co by nie zabrać właśnie tego combo nad Garde i geyby zupełnie nie dawały rady dopiero wtedy zmienić na RoRo i NN.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...