Skocz do zawartości

[szosa] Jaki rower na początek ? + pare pytań

voskovy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chcę zacząć przygodę z jazdą na rowerzę. Nigdy nie jeździłem dużo, ale wydaję mi się, że gdy kupie rower szosowy to to się zmieni. Otóż mam jakiś stary rower górski, a mój tato około 2 lat temu zakupił KTM Life track (http://img.bazarek.pl/229407/14771/2064672/17158714984d556cf08aa99.jpg) Jeździłem na nim, ale wydaję mi się, że jazda na szosówce będzie przyjemniejsza. Gram często w piłkę i siatkówkę, ale chciałbym robić coś dodatkowego, a teraz gdy idą wakację to będę miał dużo czasu i może akurat rower stanie się moim nowym hobby :) 

Na początek; kupować nowy rower czy pojeździć chwile na tym KTM ? Nie wiem jak będzie z moją zawziętością i jeśli już mam coś kupić to nie chcę, żeby był to rower z najwyższej półki, ponieważ jest możliwość, że mi się znudzi. Nie chciałbym wydać więcej niż 1000zł. To jest granica, której nie chcę przekroczyć! 

Szukałem jakichś poradników z serii "Jak zacząć", ale niestety nic nie znalazłem (może za słabo szukałem) i dlatego inne pytania to; czy inne wyposażenie, jak rękawiczki/specjalne buty/okulary będą potrzebne ? Kask oczywiście mam. Jakie jeszcze macie porady dla początkującego ? 

Z góry dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź,

pozdrawiam.

Napisano

Ta, i do wymiany pewnie korba i kaseta. Jeździj na tym co masz,  wygląda na bardzo fajny rower. Zwłaszcza ze masz dopiero zacząć. Nie musisz jeździć po szosie, możesz zjechać do lasu :)
Co do rzeczy na początek to na pewno:
- okulary
- spodenki z wkładką jeśli zamierzasz jeździć dłużej niż (mniej więcej) ok. 35-45 minut na raz
- jeśli masz słabe chwyty (jeśli się kleją) to rękawiczki
Na początek wystarczy, jak już trochę pojeździsz to odczujesz czego ci będzie brakować.

Napisano

Dzieki za odpowiedzi ;)

Wolalbym jednak kupic jakis nowy rowerek, zeby stracić pieniadze i wpłynąć jeszcze bardziej na moja motywacje. Jednak ten zaproponowany wyzej jakos niezbyt mi sie widzi. Za 200zl to ciezko kupic rower nawet średniej jakości, jakies inne propozycje ?

Napisano

voskovy ja też tak mówiłem ale okazało się że można dobrze trafić

Ja kupiłem swoją pierwszą szose właśnie za 150 zł wszysko sprawne do wymiany klocki i 2 linki

No i maluje go sobie bo orginalny kolor mi się nie podobał

Napisano

Wątpię że za 1000 znajdziesz coś chociaż zbliżonego jakością do twojego. Jeśli dołożysz więcej to masz (ok. 1200/1300) to są polecane na forum kandsy i lazaro, ale i tak ten ktm będzie lepszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...