Skocz do zawartości

[1500zł] MTB albo cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Od 15 lat jestem szczęśliwym posiadaczem roweru GIANT Rock 4000(osprzęt shimano, v-brake, brak amortyzatora - przez te 15 lat tylko dwa razy serwis :)). W dniu wczorajszym kupiłem żonie rower Krossa Evado 1.0 i troche na nim pojeździłem i dopiero teraz zdałem sobie sprawe co traciłem przez kilka ostatnich sezonów. Dziś zapadła decyja o kupnie roweru na raty więc tu pytanie: dziennie robie około 30km (nie pracuje, jestem marynarzem wiec mam dużo czasu wolnego) jazdy głównie w teren, ale szosa też od czasu do czasu posmigam. Czytałem już mase postów i jednak jestem bardziej przekonany do MTB na oponah do 2,1".

Wzrost: 181

Waga:81

Czy moglibyście mi coś polecić? zastanawiałem się nad:

Kands:

http://allegro.pl/szybki-rower-26-mtb-kands-1300-alivio-nowy-2014-i4165240634.html

i drugi Kands tylko że z hamulcami mech. tarczowymi

http://allegro.pl/zwyciezca-mtb-26-kands-energy-1300-db-gratisy-i4172722017.html

Merida:

http://allegro.pl/rowery-rower-gorski-mtb-merida-100-v-26-wyprzedaz-i4167227453.html

Romet:

http://allegro.pl/rower-romet-rambler-3-0-altus-2014-gorski-alu-2ht-i4174305237.html

http://romet.strefamarek.allegro.pl/rower-rambler-4-0-kolekcja-romet-2013.html?p=8550845.8560845

Napisano

niestety ze względu na specyfike zawodu i kontraktów raty najłatwiej otrzymam przez PAYu na allegro dlatego tez musze dokonac zakupu przez allegro. Odnośnie rowerów z decathlona słyszałem różne opinie i większość z nich była negatywna pomimo dożywotniej gwarancji na rame itd. Szczerze mowiąc nie wiem z czego to wynika.Sam jestem laikiem w tym temacie.Jedno co wiem to potrzebuje rower który mnie nie zawiedzie i nie będę musiał 10km od domu isc na piechote ;)

Napisano

No cóż. Nie wiem, skąd te negatywne opinie, bo rowery Decathlonu zyskują wysokie noty nawet na bardzo wymagających zagranicznych portalach MTB, Do tego, z tego co rozumiem, tym negatywnym opiniom nie towarzyszyły żadne konkrety? Jak masz gdzieś linka, to podeślij, chętnie poczytam.

No, ale jeśli ci i tak nie sprzedadzą, to nie ma rady. Z wymienionych zdecydowanie najlepszy jest Kands. Nie kupuj nić co ma 3x7 biegów bo to najniższa półka.

Napisano

No i jednak zapadła inna decyzja.Ten sezon nadal zostaję przy starym rowerze, a w przyszły m kupie coś porządnego i za gotówke. Jednak w tym sezonie chce być pewien swojego roweru. Mam powiedzmy 700 zł na wykorzystanie na serwis roweru. Rower dokładnie taki:

http://www.pinkbike.com/photo/7294786/

Zastanawiam się czy warto inwestować w jakiś amortyzator na przód. Na pewno musze wymienic: korbe, pedały, łańcuch, opona tył i klocki o hamulców tył.Przerzutki aktualnie są Shimano Altus 3x7. Sprawują się elegancko. Czy moglibyście coś doradzić? czy wogóle jest możliwość zamontowania przedniego amortyzatora w tym modelu? Rama 21,5 " koła chyba 24" ale głowy nie da sobie uciąc. Jeśli to nie jest właściwy dział to prosiłbym o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu(moderatorom dziękuje z góry )

Napisano

Po co chcesz taki remont robić na jeden sezon ?

Tak na siłę to wrzuciłbym tam co najwyżej korbę altusa, pedały najtańsze alu od DeOne, łańcuch HG40/Z72, oponę jakąś tanią od Kendy, klocki accenta jedne z tańszych (tym bardziej na tył) + nowe linki takie w miarę. Nic więcej skoro nowy rower masz zamiar kupić.

Napisano

Jeżeli chcesz kupić w następnym sezonie nowy rower, to moim zdaniem inwestowanie teraz 700 złotych w stary jest chyba trochę bez sensu.

Jeżeli coś się zepsuło i musisz wymienić żeby w ogóle jeździć - to wymieniaj.

Ale jeżeli jeszcze jakoś działa - dojeździj w tym roku, a te 700 złotych odłóż na nowy sprzęt.

Klocki hamulcowe, opona, łańcuch - ok, to się wymienia regularnie.

Ale pedały, korba? To chyba tylko w przypadku że już wszystkie ząbki się zjadły ;)

Napisano

no w sumie racje macie panowie..łańcuch to na bank bo już jest cały pordzewiały i slychac jak pracuje.Czasem też zdarzy się że przerzutki źle wchodzą albo nie wchodzą wcale i wtedy trzbea to w gore to w dol pozmieniac i zaskocza wiec mozliwe ze przerzutki tez pojda do wymiany. co do korby i pedałów to moge sobie to darowac.

Napisano

Przerzutki może wystarczy wyregulować żeby na ten rok wystarczyło?

Poza tym może nie działają dobrze właśnie z powodu pordzewiałego łańcucha?

Pisałeś wcześniej

Przerzutki aktualnie są Shimano Altus 3x7. Sprawują się elegancko.
Napisano

no właśnie..czasem dobrze czasem nie..może to kwestia łańcucha.we wtorek podjade do serwisu i zobaczymy. dzieki bardzo za odpowiedzi...jak juz poskladam wszystko do kupy to dam znac co i jak .

Napisano

Witam nie chcac zakladac kolejnego tematu pozwole sobie podeponac pod ten temat.

Otoz planuje zakup roweru cross lub mtb, bede jezdzil glownie po asfalcie i lesie 60 40. 

Przegladalem juz wiele tematow i w tej cenie wybralem sobie 2 faworytow jeden to cross a drugi mtb.

Kands Maestro 2014 

lub

Kross Hexagon x8 

W podobnej cenie ale 2 ma tarczowki(nie zalezy mi na tym) tylko na wygodnej jezdzie, nie wiem jakie bo sie na tym nie znam mechaniczne na pewno ale jakiej jakosci. Kandsa moge kupic w sklepie stacjonarnym, wiec moge sobie na zywo poogladac co i jak.

Czy sprzetowo Kross jest lepszy ???? Moge dolozyc te 200 zl jezeli jest tego wart. Dziekuje za odpowiedz. 

Napisano

Jak już coś od Kross'a, to Evado 2.0/3.0.

Bierz Maestro.

Chyba, że masz możliwość zakupu w Martes Sport - Hercules Spyder (Acera 3x8 wymieszana z Altusem) z hydraulikami HDC300 za 1500 zł teraz jest, ale z rozmiarami i dostępnością w ogóle może być problem...

Napisano

na Evado niestety mnie niestac jedynie na 1.0 ale to chyba gorszy rower od Kandsa ????

Szukam tego  herculesa ale nie moge nigdzie znalezc tylko damskie wersja masz moze jakiegos linka ???? 

Czyli Hexagon X8 odpada ?? Moge go miec za 1400 

Dzieki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...