Skocz do zawartości

[1600] Kross Hexagon X1 - wymiana na lepszy

apb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać - cześć. :)

Dostałem rower - kross hexagon x1 (model 2014). Słyszałem o nim wiele negatywnych opini. Mam teraz dwie opcje do wyboru:

1. Sprzedać rower, stracić na nim sporo i kupić inny.

2. Wymienić na inny model, też krossa z serii hexagon (ceny takie jak na stronie www krossa).

Co według Was powinienem zrobić? Mówiąc szczerze wolałbym opcję drugą - mam rower od razu, nie muszę bawić się ze sprzedażą.

Dołożyć mogę jakieś max 600 zł. Chciałbym rower MTB, do sprawnego poruszania się po Warszawie - czyli krawężniki, dziury itp. Zależy mi na hamulcach tarczowych - chyba, że wybijecie mi je z głowy.

Jeszcze infromacje o moich gabarytach:

wzrost: 170 cm

waga: 95 kg (w trakcie zrzucania)

Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc. :thumbsup:

Napisano

To zrzuć tą wagę jak najszybciej, bo DMC nie to u Krossa.

Hamulce tarczowe wybijam ci z głowy, bo są ci nie potrzebne to raz, a dwa budżet za mały.

Hexagony też ci wybijam z głowy, bo są do niczego. Do zabawy w terenie za delikatne, na asfalcie mułowate.

Skoro sprzedaż jest dla ciebie mocno nieopłacalna, to nie zostaje ci nic innego jak iść śladem Policji ( http://www.tvn24.pl/policja-przesiada-sie-na-rowery-za-200-tys-zl,416775,s.html ) i kupić Evado 2.0 : http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-2-0

Napisano

Rower, który proponujesz ma 28", wolałbym 26". Taki większy na cieńszych oponach mam od wielu lat, jednak nie sprawdza się na chodnikach i ulicach stolicy. Chciałbym coś z MTB. A gdyby udało mi się go sprzedać to w co warto inwestować?

Napisano

Nie sprawdza się, bo ? 

Z MTB minimum Level A2.

Jak miałbym podobne preferencje i ten złom u siebie, to bym raczej brał coś od Krossa - mniejsza strata. Ale jak już sprzedać, to drugi raz bym zakupił to co mam w profilu i tyle.  :icon_cool:

Napisano

Nie sprawdza się, bo zbyt cienkie koła, brak amortyzowanego widelca, za duże koła, za delikatny itd.

Hexagony o wyższych oznaczeniach są lepsze czy tak samo kiepskie jak X1?

Napisano

Tak samo kiepskie, bo geo nie do lasu, a na asfalt za wolne, już ci to pisałem.

Evado 2.0 już ma amor i to całkiem ok, wspomaga hamowanie i wybiera większe dziury. Obręcze nie są szosowe, 'trochę' więcej wytrzymają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...