antek33 Napisano 21 Kwietnia 2014 Napisano 21 Kwietnia 2014 Cześć. Zastanawiam się nad zakupem 2 rowerów. Stąd też kasa jaką chcę przeznaczyć nie zbyt duża - 1500zł/szt. Rowery będą słuzyc głownie na wypady za miasto w mieszanych trasach z przeznaczeniem na polne drogi, las, kamienie itp. Nie jeździmy ekstremalnie ale chcemy aby przejazd drogą inną niz asfaslt był w miarę przyjemny. Do jazdy po miescie mamy "kozy, pazdzierze" z masą sakw, torb i innych akcesorii chociażby na duże zakupy(pominę fakt, że po załadowaniu roweru przód mi się podnosił...hehe). Skłaniam sie ku MTB na kołach 26 - i szerokich jak na możliwości w takiej cenie(2.25 ?). Kierownica raczej profilowana w lekkie "U", klamki metalowe, przerzutki najlepiej na tych "klikaczach" chociaż tutaj mi to z deka obojętne czy manetki czy klikaczy lub "zegary" . Hamulce chyba lepiej tarczowe ? Czy na hydrauliczne można liczyć w takiej cenie ? (np. uzywka) Chcę aby to był taki klasyczny mtb - szerokie opony - tarczowe hamulce - dobre zawieszenie. Nie mam uprzedzeń co do używek ale dobrze aby były 2 przynajmniej podobne modele. Wiem, chaotycznie to wszystko opisałem... Aha co do przerzutek - są mi obojętne jaki model bo jakoś w żadnym rowerze nie miałem problemów - wszystko się sypło ale nie przerzutki...Chyba, że ma to kluczowe znaczenie przy pedałowaniu - większa stabilność, mniejsze opory itp... Wiem, że polecane są: Kands Energy 1300 Rockrider 5.3 Lazaro Evolution V2 -coś z Rometa...(?) Bardzo podoba mi się Rockrider 6.3 - dla mnie miazga ale wiem, że nie chwalicie centralnego amortyzatora w rowerze za takie pieniądze - dopiero od okolo 4000zł są sensowne z centralnym zawieszeniem.
seraph Napisano 21 Kwietnia 2014 Napisano 21 Kwietnia 2014 Przydałaby się informacja jakiego rozmiaru lub rozmiarów ram szukasz lub ewentualnie Wasz wzrost. Za te pieniądze można znaleźć coś używanego na hydraulicznych hamulcach i całkiem niezłym sprzęcie, ale w amortyzowane ramy bym się jednak nie pchał.
antek33 Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Napisano 21 Kwietnia 2014 Ja mam 178-179cm - waga 100kg(w planach zrzucenie z 20kg), natomiast kobieta ma 163cm(waga 74kg). Generalnie co polecicie jako nowe a co z używek...? Ma byc wypas natomiast to, że nie użyjemy tego wypasu w 100% to inna sprawa...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.