Skocz do zawartości

[1300]Polski Cross

erykko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój obecny rower powoli dogorywa, więc szukam czegoś nowego. Moje wymiary to 182cm i waga ok. 82kg. Rower ma służyć głównie do celów rekreacyjnych. Jazda to DDR z kostki, asfalt oraz teren. Jeśli chodzi o teren to mam na myśli lasy oraz jakieś drogi polne. Przebiegi co najmniej 1000km rocznie. Wstępnie zdecydowałem się na rower typu cross, który lepiej mi pasuje niż jakiś trek. Chciałbym by była to polska marka oraz najlepiej bym mógł do roweru się przymierzyć w jakimś stacjonarnym sklepie. W tej chwili znalazłem 2 oferty, które przekraczają budżet o 100zł, ale tyle byłbym w stanie dołożyć.. Co o tym myślicie?

http://www.unibike.pl/flashgts.html

http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-1-0

Napisano

Evado to dno, Unibike jest trochę lepszy. W takiej cenie najlepiej pasowałby Kands Maestro albo Lazaro Integral, jednak w sklepach stacjonarnych są bardzo rzadko. Jakbyś napisał z jakiego jesteś miasta, to może okazałoby się, że ktoś w twoich okolicach widział.

Napisano

Jestem z Lublina. A, że jestem taki często niewymiarowy to wolę sprawdzić rower, choć teoretycznie 19" powinno być dobre.

Więc jak widzę w Unibike i Krossie płaci się raczej za markę, a nie za sprzęt.

W ogóle czy do takiej jazdy jak napisałem nada się rower typu cross? Bo wstępnie jestem na to zdecydowany, ewentualnie wymieniłbym opony na lepszy bieżnik.

Napisano

Nie tylko utwardzone, trochę korzeni także. Wiele razy już słyszałem, że górskiego nie ma co kupować jeśli trochę będzie jeździć się po lesie, lepiej treka. A że klasyczny trek średnio mi pasuje to myślę o jego ogołoconej wersji czyli crossie. Mieszkam w sporym mieście i żeby dojechać do jakiegoś lasu to najpierw muszę przejechać co najmniej kilka kilometrów, głównie asfaltem. Więc ten las to maksymalnie jakieś 20-30%. Raczej nie więcej.

Napisano

Korzenie to nie jest żadna przeszkoda dla cross'a, bo sam po korzeniach brykam moim Author'em. O ile nie są to jakieś megakorzenie wystające na więcej niż 10 cm to na pewno da radę. :E

Napisano

Tu masz sklep w Lublinie, który miewa Kandsy:

telefon stacjonarny
081 468 94 78
telefon komórkowy
0 501 575 889
wilex1@interia.pl
adres sklepu:
ul.ZWIĄZKOWA 12 , LUBLIN (niedaleko galerii Olimp)

Warto zadzwonić i spytać, co mają i co można obejrzeć.

Napisano

No nie do końca. IMHO jeśli tylko będziesz miał możliwość, to bierz Kandsa 2013. Ma gorszej marki (podkreślam, że marki, niekoniecznie jakości!) sztycę i mostek, ale za to lepsze manetki. Jak znam życie, to gorsze manetki prędzej Cię wkurzą niż sztyca ;)

Napisano

Dzięki, z tego co widzę akurat ten model Kandsa jest tylko rocznik 2014, ale podjadę i zapytam. Bo tak czy siak raczej będę potrzebował mniejszej ramy (dostępna jest tylko 21").

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...