jogi109 Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Cześć. Pomyślałem, że napiszę jak odtłuściłem skutecznie (jak na razie) klocki hamulcowe z kompletu 615. Można ewentualnie podpiąć, jeżeli komuś jeszcze zadziała. Ale od początku... Hamulec przedni źle hamował. Skrzeczał, piszczał, szarpał, a nie hamował. Taki spowalniacz. Czyściłem tarcze, zamieniałem klocki miejscami, ale dalej dany komplet nie działał. Prawdopodobnie zostały przez przypadek zalane olejem. Zostawiłem je na noc w odtłuszczaczu do hamulców samochodowych. Następnego dnia zamiast płynu w pojemniku zobaczyłem śliski, olejowy nalot z drobinkami kurzu- wypłukało się!- pomyślałem. Oczyściłem czystą ścierką klocki, tarcze przetarłem jeszcze rozcieńczalnikiem benzynowym, założyłem. Hamulec brzytwa, mimo że pewnie jeszcze się nie dotarł. (dopiero jakieś 70 km na nim) Polecam spróbować, zanim wrzucicie je w kosz. Czołem!
MatiSpeed Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Możesz podać nazwę tego środka, mam ten sa problem... ?
jogi109 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Napisano 20 Kwietnia 2014 Wyrzuciłem już opakowanie. Nie był jakiś żrący. Polało mi się po rękach, a palce nadal mam Takie przezroczyste, rzadkie, w sprayu. Idź do motoryzacyjnego i poproś o odtłuszczacz do hamulców samochodowych w sprayu. Moje było w takiej dużej puszce - z 700 ml ?
MatiSpeed Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Też o tym myślałem po świętach, bo te niby rowerowe zapewne niczym nie różnią się od samochodowych prócz ceną... U mnie mam taki problem, że hamują ostro, ale jakby przeskakiwały, do tego straszny hałas... Ale spróbuję Twojej metody i zobaczę co wyjdzie z tego, szkoda mi wyrzucać nówki klocki ;/
Miloniu Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Np taki: http://www.autochemia24.pl/product-pol-3609-Motul-P2-Brake-Clean-zmywacz-do-tarcz-hamulcowych-400ml.html bardzo dobry do tarcz i klocków hamulcowych w samochodzie, więc i przy rowerze się sprawdzi
jogi109 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Napisano 20 Kwietnia 2014 Do klocków musi być mocny-myslę że to jest najważniejszy parametr.
deejay205 Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Dobry, u mnie pomógł http://www.autokosmetyki.pl/w%C4%82%C5%BArth-zmywacz-uniwersalny-do-odtluszczania-i-czyszczenia-hamulcow-samochodowych-500ml,p839.html
MatiSpeed Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 @up używałem kilku specyfików tej marki i naprawdę są dobre, często można spotkać w warsztatach samochodowych, ogólnie polecana marka
gof Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Ja tam za rada forum ugotowalem klocki z kilkoma kroplami ludwika, przejechalem raz papierem i tez pomoglo. Warto sprobowac zanim wydasz pieniadze na specyfiki.
jogi109 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Napisano 20 Kwietnia 2014 Na pewno żywiczne ? Takiego specyfika jeszcze uzyjesz, dobrze czyści wszelkie oleje, np z napędu (szczególne na kasetę to jest błogosławieństwo)
qrczakzul Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Piekarnik. Temperatura na maxa. Pół godziny grzania i po kłopocie. Tak, klocki żywiczne. Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
dymcio111 Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Jak z kolegą odpowietrzyliśmy tylny hamulec Tektro Draco to niechciało się klocków wyjąć a zestaw odpowietrzający XLC ma kiepskie sztywne wężyki i część oleju poleciała między wężyk i odpowietrznik w zacisku i kurcze zatłuściła się tarcza Tektro i klocki Półmetaliczne Jagwire. Pierw próbowałem czyścić rowerowym odtłuszczaczem w sprayu ale nic nie dało dalej się ślizgało, pewnie olej wszedł w okładzinę. Wyjąłem klocki, w pracy lekko wyrównałem okładziny z nierówności filcem i papierem 400 i dałem chłopakom żeby wrzucili do pieca na godzinę i tak się wypaliły w 300°. Na drugi dzień odtłuściłem Renoclean klocki i tarcze. Zostawiłem do wyschnięcia i potem zmontowałem i poszedłem sprawdzić, kilka pierwszych hamowań średnio łapało. Później się już dotarło i teraz widzę że hamuje normalnie no i zaoszczędzone 36 zł za nowy komplet Wysłane z Tapatalk za pomocą Samsung Galaxy Note 2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.