Skocz do zawartości

[kaseta+suport] nie mogę zlokalizować miejsca stukania

MatiSpeed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od jakiegoś czasu mojej jeździ towarzyszy dziwne stukanie, nie mam pojęcia co to jest, na początku myślałem że to suport, bo stukanie zawsze występuje podczas przyśpieszania, przy pedałowaniu, ale to jednak nie suport bo jak zakręce kołem na postoju to są identyczne stuki, mam filmik, może ktoś miał podobną sytuację i wie co to może być ?

https://www.dropbox.com/s/xhlvb7ijn6nxmwr/2014-04-20%2008.56.03.mp4

• Mod Team
Napisano

Nie wiem co to może być ale może coś w piaście ... ona nie powinna takich odgłosów wydawać ... w ogóle nie powinna odgłosów wydawać poza cykaniem bębenka.

Napisano

No dokładnie piasta jak wezmę koło w rękę nie wydaje żadnych dziwnych odgłosów i kręcę kołem, ale jak jadę albo mocno zakręcę kołem to stuka, bym to rozebrał, ale nawet nie będę wiedział co zrobić bo nie wiem co to dokładnie może być, dodam że kaseta ma luz na boki jak się nią rusza... Ale wszystko dokręcone jest.. piasta luzów nie ma kręci się gładko...

• Mod Team
Napisano

Bez rozbierana piasty ciężko powiedzieć cokolwiek. Powiem tyle że w samych łożyskach nie ma nic co by mogło owe dźwięki powodować. Huczenie jest spowodowane najprawdopodobniej przez za mały luz roboczy w łożyskach. Te piasty trzeb idealnie złożyć by po zamontowaniu miały optymalne warunki pracy, czego wiele osób nie potrafi zoribić.

Dodatkowo problem może siedzieć tak ze w bębenku.

Napisano

Jakich niespodzianek mogę się spodziewać ? Bo to że kulki mogą wypaść wiem, na coś jeszcze zwrócić uwagę ? Do serwisu nie oddam za nich bo lecą w kulki sobie..

Ew. jak ktoś podjął by się zrobienia z okolic Torunia i ma o tym pojęcie, niech pisze na PW dogadamy się :)

• Mod Team
Napisano

Z taką piastą jest tak że jak pisałem trzeba ją umieć poskubując, wiele osób robi błąd i kasuje idealnie luz i piasta sie kręci superaśnie .. ale po zakręcenie w ramę, wszystko sie ściska i nagle łożyska szumią ... a to trzeba zrobić taki luz, by po zaciśnięciu w ramie skasował sie niemal całkowicie a to wymaga troszkę wiedzy i doświadczenia. Wiadomo im gorszej jakości jest piasta, tym tolerancja musi być większa, jak stal jest dobra, nie trzeba brać poprawki.  Oczywiście lepszy jest delikatny luz na kole niż za mocno skręcone koło.

Jak wyjmiesz oś to tak, kulki sie mogą wysypać, w piastach shimano jest ich 9. (chyba, z tego co pamiętam), sprawdź czy kulki sa idealne bez uszczerbków, i czy bieżnie kulek tez są idealne. Bębenek sprawdzić można ręka, ale to nie wiele da bez obciążenia. Rozebranie samego bębenka nie jest skomplikowane, co trochę upierdliwe.

Jak byś sie chciał za to zabrać sam to to ci sie przyda http://punkxtr.blox.pl/2011/05/Serwis-piast-na-kulkach.html

Napisano

Może to zabrzmi naiwnie ale mnie się wydaje że to po prostu osłona szprych ociera się o kasete  :w00t:

Chodzi o zaczepy (przeważnie występują 3 do 5 zaczepów) osłony szprych , są one niekiedy zbyt wystające i trą o kasete.

Napisano

zrób dłuższy filmik, bo mi się wydaje że to coś z hamulcem, słychać jak się kręci i o coś trze , najlepiej wyciągnij klocki i sprawdz bez nich, może też ta plastikowa osłona kasety.

Napisano

Ok dzisiaj nagram tylko trudno samemu nagrać, jedna ręką trzymając rower w powietrzu, a drugą telefon i kręcić kołem... :D bo to w bardzo dziwnych momentach stuka przeważnie jak jadę i przyspieszam, ale też czasami jak kręcę korbą do tylu podczas jazdy to też...

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Napisano

obróć rower do góry nogami i w tedy bedziesz miał możliwość nagrywania , rozłóż ręcznik na ziemi czy coś żeby nie zarysować klamkomanetek, 

Napisano

Bym nagrał filmik, ale wyjąłem koło chciałem zdjąć kasete, ale nie miałem czym zablokować w miejscu kasety, starym łańcuchem próbowałem, ale nie dawałem rady utrzymać, a dziś nie będę klucza sobie spawał :icon_cool: Ta plastikowa, osłonka ma połamane te zatrzaski już, ale nie zdejmę jej bez ściągania kasety... A co do klocków, wyjąłem, je złożyłem wszystko do kupy, pojeździłem i niby nic nie stukało i było ok, ale jak to ja wcisnąłem klamkę tylnego przypadkiem XD i tłoczek się rozszedł... Ale wziąłem klucz i cofnąłem go, złożyłem znów do kupy kilka wciśnięć klamką i chyba dobrze hamuje, koleś w sewisie mówił że jak takie coś mi się zrobi to będę musiał do nich odpowietrzać jechać musiał. Pojeździłem z klockami, ale chyba znów zaczyna stukać powoli, no naprawdę trudno powiedzieć, ale coś mi się wydaje że piasta to smaru już nie ma chodzi jakby na sucho, będzie do smarowania. Nie wiem dokładnie co to stuka, trudno zlokalizować... :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...