poliocertes Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Witam. Chciałbym zakupić rower aby jeździć nim do pracy. Jakiś czas jeździłem rowerem kupionym w markecie, ale niestety się rozsypał. Okazało się, że 30 km dziennie to ponad jego możliwości. Rower musi być maks do 900 złotych i koniecznie z fakturą(część zwróci mi fundusz w pracy). Niestety nie ma możliwości zwiększenia tego pułapu cenowego. W zasadzie 75-80% jazd jest planowana na utwardzanej ścieżce rowerowej w mieście. Miałem nawet jakieś swoje pomysły: - Rockrider B'twin 5.1 - Kross Hexagon V3 - Merida Drakkar 5V po długim szukaniu informacji znalazłem kolejny rower: - Kands Energy MTB 1100 który wygląda na lepszy. Szczególnie ze względu na to, że zamiast wolnobiegu ma kasetę. Jestem niestety dość ciężki (105 kg) przy niskim wzroście (172cm) i czytałem, że w takich sytuacjach lepsza kaseta. (kands występuje z 7 i 8 przełożeniami - które lepsze?). Proszę o poradę co byłoby ok z tego wypisanego przeze mnie lub zaproponowanie czegoś innego.
Tadeus Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Kands 1100 za ośmioma biegami z tyłu (7 to zawsze wolnobieg, a nie kaseta - w opisach rowerów są błędy), to najlepsze, co możesz dostać za takie pieniądze. Ale do twoich zastosowań lepszy były cross. Jest crossowy odpowiednik tego 1100, ale kosztuje 980zł: http://allegro.pl/mocny-cross-lazaro-integral-v2-acera-suntour-alu-m-i4148699608.html
poliocertes Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Napisano 20 Kwietnia 2014 Niestety budżetu nie da się zwiększyć. W takim razie poszukam tego Kandsa. Jeszcze jedno pytanie o rozmiar ramy mam. Przeglądałem różne opinie, widziałem różne tabelki. Czytałem też, że jest to zróżnicowane zastosowaniem roweru. Czy jak wychodzi mi z tabelek, że ma być 19" a planowana jazda jest w większości miejska to 19" to sztywna wartość czy też brać trzeba pod uwagę to, jak będę jeżdził i wybrać mniejszą/większą ramę?
BikoBiko Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Również celowałbym w crossa i do tego dokupienie błotników jak codzienne dojazdy, bo nie wyobrażam sobie jeździć codziennie do pracy cały tydzień jak leje bez błotników. Brałbym pod uwagę również trekingi i w cenie do 900 zł da się kupić Kands alfa city, czy Lazaro Liberty niestety w tej cenie na wolnobiegu, bo żaden nowy rower nie jest na kasecie za taką kasę.
poliocertes Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Napisano 20 Kwietnia 2014 O ile nie ma błedów w opisie to np. http://allegro.pl/kands-energy-1100-mtb-shimano-acera-okazja-i4136949444.html
PjeseczeQ Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Ale do twoich zastosowań lepszy były cross. Jest crossowy odpowiednik tego 1100, ale kosztuje 980zł: http://allegro.pl/mo...4148699608.html Popieram. Jedna rzecz - na starcie wymienić gumkę recepturkę na łańcuch - Shimano HG40/KMC Z72.
BikoBiko Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 No faktycznie wygląda, ze na rok 2014 zmieniła się specyfikacja i będzie to pierwszy rower z 24 sp za kwotę do 900 czy około 900 zł. Tym nie mniej to nadal goły MTB bez pełnych błotników nie widzę dojazdów do pracy, a wiem co mówię bo dojeżdżam praktycznie codziennie.
PjeseczeQ Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Na pewno nie pierwszy. Wcześniej to się nazywało Senatore V2, a jest od dawna dość jeszcze Kands 1100.
mklos1 Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 Nabywanie roweru mtb czy cross i późniejsze jego dozbrajanie mija się z celem. W codziennych dojazdach do pracy najlepiej sprawdza się rower trekingowy lub miejski, gdyż ten posiada zwykle pełen wymagany komplet, czyli: - oświetlenie z dynama - pełne błotniki - bagażnik To jest zestaw najwygodniejszy moim zdaniem.
poliocertes Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Napisano 20 Kwietnia 2014 Oświetlenie i błotniki do założenia mam a bagażnika nie chcę.
mklos1 Napisano 20 Kwietnia 2014 Napisano 20 Kwietnia 2014 I to jest moim zdaniem błąd, bo przy codziennej jeździe do pracy dużo wygodniej ładunek wozi się w sakwach niż na plecach, szczególnie w ciepłe dni.
poliocertes Napisano 27 Lipca 2014 Autor Napisano 27 Lipca 2014 Wiadomo coś może o serwisie gwarancyjnym Kands w Warszawie? Coś zgrzyta w supporcie z prawej strony a z racji, że rower dopiero 4 miechy ma to wolę sam nie szukać...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.