pewex Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 Co do "marki" to już jestem raczej zdecydowany... Lazaro albo Kands (trans-rower). Zbyt dużo pozytywnych opinii, aby nie wziąć tego pod uwagę Ale problem "do czego potrzebuję roweru" pozostaje nie do końca rozwiązany. Zaczynam przygodę z 2-kółkami. Pierwsze "kilometry" mają wyglądać mniej więcej tak: 1. http://rowerowyminsk.pl/trasa-szlak-siedmiu-mlynow-nad-piaseczna.html 2. http://rowerowyminsk.pl/trasa-nadswidrzanskie-wzgorza.html 3. http://rowerowyminsk.pl/trasa-niebieski-szlak-wokol-ceglowa.html 4. http://rowerowyminsk.pl/trasa-gory-chobockie.html W planach mam również dalsze-trudniejsze trasy, może nawet bardziej pagórkowato-górzyste. Czy wybór Trans-Rower jest OK? No i najważniejsze... Z perspektywy doświadczonych celować bardziej w Cross'a czy MTB?
gorczanski Napisano 15 Kwietnia 2014 Napisano 15 Kwietnia 2014 Jeśli to ja miałbym stanąć przed wyborem cross czy mtb mając na uwadze pagórkowatość i zmienność nawierzchni tych tras oraz plany wyjazdów w jeszcze trudniejsze tereny to zdecydowałbym się na mtb. Bieżnik opon crossowych w miejscu styku z podłożem to praktycznie semi-slick i na takim kole jazda po piasku jest mocno męcząca. Opona mtb natomiast wprawdzie stawia większe opory na asfalcie ale wolałbym jednak mieć większy komfort w terenie, a po płaskim i tak mtb sobie poradzi. Nie wiem jak geometria ram w Kandsie mtb a crossowym ale ze zdjęć wnioskuję, że niewiele się od siebie różnią więc ten wątek nie będzie miał aż takiego znaczenia. Jeśli chodzi o to czy warto decydować się na transrowery? W tej cenie ciężko z nowych o coś lepszego. Znajomy ma i szybko padł mu suport bo tam jakąś chińszczyznę wsadzają ale na szczęście kupno nowego to nieduże pieniądze.
PjeseczeQ Napisano 15 Kwietnia 2014 Napisano 15 Kwietnia 2014 Cross'a bierz. MTB jak już, to Level A2 minimum - dobra geo się przyda.
Mattie Napisano 15 Kwietnia 2014 Napisano 15 Kwietnia 2014 Szczerze? Bierz crossa i ze swej strony polece Kandsa Maestro. Kupiłem go jakiś miesiąc temu i też miałem dylematy co do tego czy cross jest dobrym rozwiązaniem bo mieszkam na wsi i czesto zdarza mi się jeździć nieutwardzonymi ścieżkami. Do tej pory zawsze miałem mtb. Kupiłem crossa i przynam szczerze, że zdaje egzamin i żeby nie dało się jechać to musi być naprawde piaskownica a nie droga a wtedy to i na mtb męczarnia...
Shiryu Napisano 15 Kwietnia 2014 Napisano 15 Kwietnia 2014 Patrząc po zdjęciach z tras, jakie wrzuciłeś, to cross spokojnie da radę na każdej. Jak zaczniesz jeździć po nieco trudniejszych, to wymienisz opony na terenowe i też będzie ok. Ale jeśli to dopiero początek i później będziesz chciał włóczyć się po wertepach, to chyba lepiej od razu iść w MTB. Rowery od Trans-Rower możesz spokojnie brać niezależnie od tego, czy wybierzesz crossa czy MTB.
pewex Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Napisano 15 Kwietnia 2014 Dziękuję za zainteresowanie tematem. Po przeczytaniu sugestii (może się jeszcze jakieś pojawią ) i po przespaniu się z "problemem" będę się raczej decydował na cross'a. Porada @Shiryu odnośnie ewentualnej zmiany ogumienia wydaje się być sensownym rozwiązaniem. Dzięki! Ale żeby nie było tak łatwo i kolorowo pojawiają się kolejne pytania... po przeanalizowaniu cen i osprzętu wychodzą pewne różnice pomiędzy LAZARO INTEGRAL a KANDS MAESTRO. LAZARO INTEGRAL cena: 1199 zł Amortyzator przód: SR-SUNTOUR NEX amortyzowany z blokadą, aluminiowy z regulacją twardości Piasty: JOY TECH kasetowe aluminiowe na szybko-zamykacze Wyposażenie: Podpórka, błotniki, koszyk bidonu KANDS MAESTRO cena: 1299zł Amortyzator przód: SR-SUNTOUR NVX SF-13 regulowany z możliwością blokady Piasty: SHIMANIO kasetowe aluminiowe, uszczelniane na szybko-zamykacze Wyposażenie dodatkowe: Podpórka Różnica w cenie 100zł. Czy te 100zł więcej przekładają się na jakość amortyzatora i piast? Warto dopłacić? Nie ukrywam że "malowanie" Lazaro bardziej za mną przemawia, ale jeśli za 100zł więcej można mieć nieco lepsze parametry to estetyka może pójść na drugi plan... W Lazaro pomimo że kosztuje mniej otrzymujemy jeszcze błotniki i koszyk na bidon, czyli wychodziło by na to że amortyzator i piasty są z "niższej" półki niż w Kandsie... Pozostaje jeszcze kwestia rozmiaru ramy. Z racji na brak możliwości przymiarki do roweru jest to problem, tym bardziej, że moje "parametry" są na pograniczu dwóch rozmiarów ram, tj. 176/177cm wzrostu i noga w lekkim rozkroku to 79/80cm. 17" czy 19"?
gorczanski Napisano 15 Kwietnia 2014 Napisano 15 Kwietnia 2014 wychodzi na to, że masz krótszy tułów i idealna była by rama 18" ale myślę, że jeśli decydujesz się na crossa to 19" będzie lepszym wyborem niż 17"
PjeseczeQ Napisano 15 Kwietnia 2014 Napisano 15 Kwietnia 2014 @pewex - to są pierdoły. Bierz to, co ci się podoba. Koszyk na bidon to dycha.
pewex Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Napisano 15 Kwietnia 2014 Wiem że dodatki/gratisy w postaci koszyka czy błotników to małe koszty, ale zastanawia mnie dlaczego pomimo niższej ceny o 100zł, do Lazaro dorzucane są jeszcze "zachęcacze"... hmmm.... dlatego obstawiam że piasty i amortyzator są gorsze niż w Kands'ie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.