gavron04 Napisano 13 Kwietnia 2014 Napisano 13 Kwietnia 2014 Witam. Przymierzam się do zakupu kands maestro 2014. Chciałbym zrobić go pod szosę, aktualnie zakupiłem nową przerzutkę deore xt m771 za 120zł (okazja), ale mam problem co dalej. W planach miałem : korba shimano fc-m442 120zl nowa / FC-M590 250zł nówkaklamkomanetki ST-M590 160zl noweprzerzutka przód fd-m771 70zł używkałańcuch sram pc-951 + kaseta sram pg-950 130zl - nówka Jednak kaseta pod szosę nie jest. Co warto kupić w cenie mniej więcej, które podałem przy każdym z osprzętu, żeby przerobić maestro na "szosę"? Pozdrawiam
Fenthin Napisano 13 Kwietnia 2014 Napisano 13 Kwietnia 2014 Rower 1200-1300zł, części około 700zł. Prawie dwa koła. To nie lepiej kupić szosę albo crossa już na starcie lepiej wyposażonego?
gavron04 Napisano 13 Kwietnia 2014 Autor Napisano 13 Kwietnia 2014 Załozyłem temat w odpowiednim dziale, ale nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Pytałem tam, czy za 2k dostanę coś sensownego używanego/czy składać całość od zera itp itd. Może przepiszę to co napisałem w tamtym temacie : " Witam. Przymierzam się do zakupu lub złożenia roweru crossowego w przedziale cenowym 1300-2000zł. To co mi wpadło w oko to Kands Maestro z 2014r. Od razu chciałbym go przerobić : korba shimano fc-m442 120zl - nówka - tu jest problem, bo oryg korba w maestro 2014 ma mocowanie na kwadrat, ta fc-m442 ma octalink, nie będzie problemu z zamontowaniem? klamkomanetki sl-m590 110zl - nówka przerzutka tył deore xt rd-m772 110zl - używka przerzutka przód fd-m590 80zl - nówka łańcuch sram pc-951 + kaseta sram pg-950 130zl - nówka 780zł __________________________________________________________________________________________ Od razu po otrzymaniu roweru zdjąłbym osprzęt i sprzedał po dużo niższej cenie niż stoi na allegro: SHIMANO FCM-311 60zł SHIMANO ACERA klamkomanetki 50zł SHIMANO RDM-430 50zł SHIMANO FD-M430 35zł SHIMANO HG-41 25zł 220zł ______________________________________________________________________________________ Więc na sam koniec za nowy osprzęt wychodzi 560zł. Warto kupować Maestro 2014 + tamten osprzęt co wymieniłem ? Wychodzi prawie 2k. Czy lepiej złożyć od zera swój rower na używanej ramie itp? Czy może szukać jakiś używanych rowerów na deore xt / deore ? Miałem przez 4 miesiące kolarzówkę, zrobiłem 1600km. W 90% trasy to asfalt, pozostałe to las/park/jakieś "drogi" z kamieniami. Potrzebuję coś "szybkiego" (wiem, że tylko kolarzówka mi to zapewni, ale nie wjadę nią do lasu). Pozdrawiam" Tamtą przerzutkę zawsze mogę sprzedać na allegro, jeszcze na niej zarobię.. . Kontynuując mam dwa trzy pytania : 1. Mając 2k co ciekawego można kupić z crossa? Przeglądałem bardziej znane firmy i niestety samo alivio zaczyna się od 2k w zwyż. 2. Mając 2k co ciekawego moża kupić z szosy? Miałem kellysa arc 1.9 na sorze i dałem za niego 1600zł (w bdb stanie, ale musiałem go sprzedać). 3. Warto dokładać do kandsa tamte podzespoły czy zastanowić się nad 1 lub 2 punktem? Nie ukrywam, że zależy mi na prędkości oraz bardzo dobrym osprzęćie. Tak jak pisałem 90% tras, jak nie więcej to asfalt i po 5dniach zastanawiania się co tym razem czy cross czy szosa znowu wróciłem do myśli, że może jednak szosę, bo jeżdżę bardzo, bardzo często po asfalcie, do tego w okolicy mam ciekawe trasy 50-70km. Tylko pytanie z punktu 2. Czy opłaca mi się coś kupować za 2k ? Martwi mnie jedynie to, że przyjdzie mi przejechać przez jakieś kamienie i inne pierdoły, i po prostu szkoda mi kolarzówki/opon.
Shiryu Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 ad. 1) Jedną z ciekawszych opcji jest Unibike Viper GTS. Możesz też zapolować na używkę. W tym budżecie trafia się sporo ciekawego sprzętu. ad. 3) Wszyscy producenci w tym przedziale cenowym mieszają grupy osprzętu ile się da, więc jeśli zależy Ci na napędzie możliwie najlepszej klasy poniżej 2k zł, to ta opcja ma sens. A jeśli przy tym zależy Ci na konkretnych elementach osprzętu, to innych opcji po prostu nie masz. W wypadku Kandsa na wszelki wypadek dolicz jeszcze koszt zakupu porządnych gripów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.