Skocz do zawartości

[Przerzutka] Ocena wyglądu. Kwalifikacja do wymiany?

wooke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. 

Pisałem jakiś czas temu w tym temacie:

http://www.forumrowerowe.org/topic/150993-przerzutka-wymiana-wozka/?view=getnewpost

Muszę Was znów zapytać o tę przerzutkę. Czy bylibyście w stanie ocenić po zdjęciach czy przerzutka jest przekrzywiona, albo hak ramy? Serwisant Krossu stwierdził, że jest prosta. Ale chciałbym poznać opinię innych osób, bo kupiłem nowy łańcuch, ale zauważyłem, że muszę wymienić też kasetę, ale żeby to wszystko założyć chciałbym się upewnić czy przerzutka jest prosta i nie będzie szybciej zużywać nowych części.

Dodam, że rower ma równo rok. W zimę nie jeździłem nim w ogóle. W ciągu roku wymieniany był dwa razy łańcuch, bo rozciągnął się, a zauważyłem, że "szóstka" jest już zdarta - najczęściej używany bieg. Może przerzutka jest krzywa i to ona powoduje szybkie zużycie łańcucha i kasety? Obecnie rower ma przejechane ok. 700 km.

Poprzedni łańcuch to: Shimano HG40, potem założony KMC-Z72.

Teraz kupiłem KMC-Z92 i planuję kupić kasetę Shimano HG51.

Rower to Level A2 2013

Napisano

Tutaj zobaczycie zdjęcia. Jeśli jeszcze chcielibyście zobaczyć to napiszcie jak mam go sfotografować.

http://1drv.ms/1kDgsPq

Zrobiłem też zdjęcie kasety. Zerknijcie na nią czy trzeba już ją wymieniać czy założyć nowy łańcuch i jeździć do przyszłego roku i wtedy wymienić kasetę z łańcuchem ponownie?

• Mod Team
Napisano

Weź ustaw 3x ... nie wiem ile tak żeby był pionowo na dole kasety a nie na górze bo to zaciemnia obraz. Z tego co widać wygląda jak by lekko wózek był do środka... hak wygląda ok ... ale zrób zdjęcia jak pisałem. Wtedy wózek będzie bliżej haka.

• Mod Team
Napisano

Wygląda ok, co prawda rower jest przechylony ale wózek wygląda na prostopadły do osi piasty ... czyli jakby wszystko gra.

Napisano

Dzięki ;) A miałbym jeszcze prośbę, czy mógłbyś zerknąć na zdjęcie kasety? Czy trzeba ją wymieniać czy założyć nowy łańcuch i przejeździć jeszcze ten sezon?

• Mod Team
Napisano

Zajeździć, znaczy używać starych części aż któraś wyzionie ducha i wymieć całość. Ma to taką wadę, że dobra korba trochę na tym cierpi. Wiec możesz od razu kupić nową kasetę i łańcuch. Możesz też jeszcze na tym trochę jeździć, jak uważasz.

Napisano

Właśnie o to pytałem, czy może nie warto kupić nowego, bo później to jeszcze korba dojdzie do wymiany.

Napisano
Witam.

Mam problem z napędem w roweże Hexagon V4 2011 r. Problem polega na tym że przy szybkim pedałowaniu i troche większym obciążeniem słychać dziwne stukanie i pukanie. Po dłuższej jeździe nawet przy braku obciązęnia taż są dziwne dzwięki. Suport po serwisię więć tam ma wszystko grać. Pedały mam standartowe plastikowe i troche zniszczone, i kiedy jeżdziłem na innych to raczej nie było stukania. Ale nie jestem pewien.

Co do tylnej przerzutki to wygląda ona tak. Jak na nmie troche krzywa.

W jednym serwisie powiedzieli że jest troche skrzywiona a w innym ze jet ok.

Prosze ocenić i czy dasię ti coś zroboć?

• Mod Team
Napisano

Minimalnie krzywa może i jest ale to na pewno nie przeszkadza. Stuki i inne dziwne dźwięki mogą być powodowane przez właśnie kiepskie pedały.

Napisano
Ale dziwne jest to że nawet kiedy kręce ręką korbe i nie dotyką pedałów to nadal jest ten dziwny dzwięk. Morze być problema w łańcuchu? Jest rozciągnięty czy poprostu brudny...

Sorry że zadaje głupię pytania ale nie znam się za bardzo.

Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...