Skocz do zawartości

[Rama] 29" carbon lub alu

barbapapa11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Niedługo bedę prawdopodobnie zmieniał ramę i potrzebuję ramy. Chciałbym wydać maks 2k. Nie wiem czy zdecydować się na jakiś tani carbon (może chiński, nie boję się eksperymentować, ale musi mieć w miarę sportową geo) czy porządną firmową alu. Przy wadze 65kg i 182cm wzrostu potrzebuję chyba coś koło 19". Co możecie mi polecić?

Napisano

Przy takim wzroście potrzebujesz ramę mniejszą niż 19", możliwe, że przypasuje Ci Accent Peak w rozmiarze M (odpowiednik 17 cali), przy czym niektóre firmy jak Accent wykazują nietypowe podejście do rozmiaru i dają tak niskie ramy (przy danej długości górnej rury), że sztyca 400 mm jest wysunięta prawie na maksa. Nie jest to złe, ale oznacza, że trzeba zapomnieć o patrzeniu wyłącznie na wysokość ramy. Moim zdaniem jak jesteś tak lekki, to zapomnij o 29erach i weź używane 26", duże koła nie zapewnią Ci lepszego prowadzenia na piachu, bo pewnie nie masz z tym problemów, za to masa całości będzie Cię ograniczać z np. przyspieszeniem. A jeśli chcesz bardzo budżetowo, to ja (osoba o wzroście 185 cm i aktualnie wadze 89 kg) sprzedaję ramę, która mi prawie że pasowała wielkością: http://www.forumrowerowe.org/topic/157444-rama-sette-razzo-20-29er/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...