Merihim Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam bardzo serdecznie. To mój pierwszy post ale za to bardzo ważny gdyż za 3 dni, po 20 letniej przerwie, odbieram swój wymażony rower. Problem jaki mnie dotyka jest z pozoru błahy. Chodzi o wybór roweru. Cena wyjściowa 5000 zł. Będąc w salonie upatrzyłem sobie rowerek marki Specialized Crave Comp 29. Miałbym go w cenie 5400. Natomiast sprzedawca sugeruje mi że decydując się na rower marki Lapierre Pro Race 229, dokonałbym lepszego wyboru ze względu na lepszą ramę. Chciałbym poprosić Was o pomoc w dokonaniu wyboru. Lapierre miałbym w cenie 4250. Zaznaczam z góry że nie brałem pod uwagę różnic w komponentach gdyż docelowo i tak chciałem zamieniać całość na grupę Shimano SLX. Chodzi mi tylko o te ramy no i firmy która lepsza. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Rulez Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 Technicznie te ramy są porównywalne - czyli żadna nie będzie "lepsza", ale geometrię mają różną, i tutaj lepsza jest ta która trafia w preferencje kupującego , niestety Arturze nie znamy twoich preferencji, więc za cholerę nie wiemy która rama będzie dla ciebie lepsza .
beskid Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 Podaj linki bo nie nie mam pojęcia o które modele (roczniki) konkretnie chodzi. Generalnie obydwie marki są znane i cenione.
Rulez Napisano 6 Kwietnia 2014 Napisano 6 Kwietnia 2014 Tak właśnie czytam test w BB i rama Lapierre ma słabą sztywność boczną zarówno przy główce jak suporcie i tylnych widełkach , w dodatku według pomiarów BB Lapierre ma bardzo płaski kąt podsiodłówki 71,5*, słabo jak na rower sportowy, więc obawiam się, że sprzedawca dosyć mocno ściemniał twierdząc, że rama Lapierre jest lepsza ...
Merihim Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam ponownie i z góry dziękuję wszystkim za wstępne odpowiedzi. Jeżeli chodzi o preferencje, powiem tak. Na chwilę obecną rower ma służyć odzyskaniu kondycji. Aktualnie przy wzroście 180 cm ważę około 120 kg. Mieszkam raczej w płaskim terenie, więc jeździć będę 70% drogi utwardzone/asfaltowe, 30% dukty leśne/polne trasy rowerowe. 3 razy w roku organizowane są u nas lokalne maratony rowerowe i nie ukrywam, chciałbym z czasem móc w nich się spróbować. Nie po to by zawalczyć o jakieś tam podium, bo na to to szans raczej nie mam, bardziej by zobaczyć jak to jest i czy w ogóle jestem w stanie sprostać trudom trasy. Te dwa przedstawione modele rowerków to są modele do których mogłem się przysiąść i zobaczyć jak się na nich czuję. Nie powiem żebym zauważył jakiś większy dyskomfort ale z drugiej strony, przejażdżka po placu po 5 min na każdym raczej mi nic nie powie. Wcześniej jeszcze patrzyłem na rower Specialized - Rockhopper Pro Evo 29, ale sprzedawca poinformował mnie że generalnie ten sprzęt jest o klasę niżej notowany aniżeli Rapierre.. Osprzęt jako tako mnie nie intersuje gdyż docelowo i tak chcę wyrównywać całość do jednej grupy. Może z punktu widzenia technicznego jest to nieuzasadnione, ale ja jestem człek starej daty i taką wizję mam zakodowaną i nic na to nie poradzę. Generalnie chodzi mi o jakość ramy i ewentualnie przedniego amorka, choć zdaję sobie sprawę że w tym przedziale cenowym nie będzie on jakoś hiper powalający. Rulez - pisałeś coś o teście tego roweru na BB. Co to oznacza? Możesz podać link do tego? Chętnie bym się zapoznał. A tutaj linki do poszczególnych, wybranych modeli: Specialized Rockhopper: http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/rockhopper/rockhopper-pro-evo-29 Specialized Crave: http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/crave/crave-comp-29 Rapierre Pro Race: http://www.lapierre-bikes.co.uk/mtb-cross-country-pro-race/prorace-229
Rulez Napisano 6 Kwietnia 2014 Napisano 6 Kwietnia 2014 Kup sobie po prostu aktualny ( 4 ) numer BB i poczytaj. Rockhopper ma amortyzator o skoku 120 mm, przez to ma spłaszczony kąt podsiodłówki (również jest opisany w BB), nie za bardzo jest przeznaczony do typowej jazdy XC - raczej do jakichś turystycznych górskich wypadów, osobiście kupował bym Carve.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.