Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Shimano Acera

Adek88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem rower w którym od początku były problemy z tylną przerzutką, łańcuch ciągle przeskakiwał - w opisie roweru było podane, że jest to Shimano Acera, tylko tyle. Gdy ją dokładniej obejrzałem to wydawało mi się, że jedno z kółek jakby było wykrzywione, a także elementy na których było zamontowane, trochę poprostowałem i pojechałem dalej. Przejechałem ok. 50 km i pękł łańcuch - powyginało tak, że postanowiłem kupić nową. Manetka - 7, kaseta - 7 i taką dokupiłem przerzutkę: Shimano Acera RD-M360, gdy otrzymałem to się okazało, że jest inna. Po sprawdzeniu w sieci okazało się, że poprzednia to była: Shimano Acera RD-M390 (9 biegów). Stąd moje pytanie, czy taka przerzutka może dobrze działać w rowerze z napędem 7-rzędowym? Czy wcześniejsze problemy z regulacją tym mogły być spowodowane? Czy można zakładać 9-rzędowe do kast 7-rzędowych? Po założeniu nowej takich już nie ma.

• Mod Team
Napisano

A próbowałeś ją w ogolę regulować czy kupiłeś i teraz pytasz dopiero czy kupiłeś dobrze ? A może nawet nie założyłeś ?

Napisano

Jak najbardziej można zakładać przerzutkę Shimano Acera RD-M390 do kasety 7. To bardzo dobra przerzutka z tych tańszych. Mam ja, wcześniej jeździłem na dużo droższej Shimano XTR i kupując rower z Acerą troszkę byłem zniesmaczony, ale dopóki nie usiadłem i nie pojeździłem. Fakt, jest różnica pomiędzy przerzucaniem biegów, ale tak mała, ze w ogóle kompletnie w niczym nie przeszkadza. Bardzo byłem zaskoczony, ze przerzutka za 70zl działa tak jak ta za 700zl, może dlatego, ze jeżdżę zupełnie rekreacyjnie ok 50km tygodniowo w sezonie :) O RD-M360 pisali użytkownicy, że nie jest najlepsza. Dodam, ze przerzutki ustawiam zawsze sam, dla mnie ćwierć obrotu śrubą już można odczuć a serwisy jakoś to tak na sztukę robią mam wrażenie.

Napisano

A próbowałeś ją w ogolę regulować czy kupiłeś i teraz pytasz dopiero czy kupiłeś dobrze ? A może nawet nie założyłeś ?

Próbowałem. Pytałem się o tę, która była w kupionym rowerze - napęd 7-rzędowy, a przerzutka na 9-biegów ?! Dla mnie, jako amatora to trochę dziwne, a kupiłem przerzutkę 7-rzędową i choć jest  tańsza to jednak działa lepiej.

Jak najbardziej można zakładać przerzutkę Shimano Acera RD-M390 do kasety 7..... O RD-M360 pisali użytkownicy, że nie jest najlepsza. Dodam, ze przerzutki ustawiam zawsze sam, dla mnie ćwierć obrotu śrubą już można odczuć a serwisy jakoś to tak na sztukę robią mam wrażenie.

Dla mnie to trochę dziwne, chodzi mi o to, że napędy 9-rzędowe mają inne łańcuchy niż 7-rzędowe (tak piszą w necie). A łańcuch, który kupiłem też jest do napędu 7-rzędowego. O poprzednim mogę powiedzieć tylko tyle, że był, nie rozróżniam, ale dla mnie się wydaje, że nawet najtańszy nie powinien był pęknąć przy przejechaniu ok. 50 km. 

RD-M360 choć tańsza i teoretycznie gorsza działa jednak w moim przypadku lepiej. Tylko raz się z nią przejechałem na basen (ok. 20 min. w jedną stronę), a przy regulacji w mieszkaniu nawet specjalnie się nie wysiliłem (byłem nastawiony na to, że będę jeszcze to robił w drodze), ale okazało się to zbyteczne, łańcuch nie przeskoczył ani razu. Mam zamiar napisać do producenta z zapytaniem jakie przerzutki oni montują. 

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Czyli, powinienem teraz rozebrać "staro-nową" zdemontować kółka, wyklepać i wyprostować blachy i ponownie ją założyć, bo jest droższa, czyli jak większość ludzi sądzi także i lepsza. 

• Mod Team
Napisano

Czyli, powinienem teraz rozebrać "staro-nową" zdemontować kółka, wyklepać i wyprostować blachy i ponownie ją założyć, bo jest droższa, czyli jak większość ludzi sądzi także i lepsza.

A jaśniej ?

Napisano

A jaśniej ?

Gdy pękł łańcuch, to zaklinowało go w przerzutce, tak że zanim stanąłem to dość nieźle ją wygięło. Wydaje mi się, że jeśli ściągnę kółka i osłony to same blachy powinno się wyprostować, czyli tamta przerzutka nadaje się jeszcze do użycia. Kupiłem nową, gdyż znalazłem informacje, że przerzutka powinna być kompatybilna z kasetą i łańcuchem.

• Mod Team
Napisano

No tak, możesz zdjąć elementy i je wyprostować jeżeli nic sie nie złamało to można używać dalej ... jednak piszą nowo - starej zgłupiałem totalnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...