michalbtn Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam, proszę o pomoc...w rowerze Specialized Allez z 2009 mam osprzęt shimano 2300 8 rz kaseta, chciałbym wymienić go na grupę Shimano 105 z 10 rz kasetą. Czy 10rz. kaseta będzie pasować do mojego starego bębenka? Czy w ogóle cała akcja jest warta zachodu? chciałbym to wymienic tylko dlatego bo mam mozliwośc po taniości kupić cała grupe 105. Prosze o pomoc i wasze zdanie.
johnny606 Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 będzie pasować. jeżeli faktycznie 105 masz dostępne tanio i 2300 jest już mocno zużyte to ci się opłaci. w przeciwnym razie sugerowałbym sobie odpuścić. dla mnie największą zaletą 105 jest dual pull w przerzutce przedniej i na pewno bym się nie zastanawiał. póki co zabawa jest poza moim zasięgiem ze względu na $, głównie przez cenę prawej klamkomanetki.
kamar59 Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 Ja mam szosę na 105 i też mam dual pull ? Do czego to tak naprawdę jest?
tobo Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 będzie pasować. jeżeli faktycznie 105 masz dostępne tanio i 2300 jest już mocno zużyte to ci się opłaci. w przeciwnym razie sugerowałbym sobie odpuścić. dla mnie największą zaletą 105 jest dual pull w przerzutce przedniej i na pewno bym się nie zastanawiał. póki co zabawa jest poza moim zasięgiem ze względu na $, głównie przez cenę prawej klamkomanetki. Dual pull w szosowej przerzutce?
Mod Team Maniak Napisano 4 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 4 Kwietnia 2014 Ogólnie wymiana na 105 jest warta zachodu, na napędzie 10rz jest lepsze stopniowanie biegów, mniejsze przeskoki między kolejnymi koronkami. Generalnie wszystko będzie chodzić z większą kulturą Z tym dual-pul chyba chodziło koledze o 2 pozycje przerzutki a każdym przednim biegu, jest taka dwustopniowa mikroregulacja w szosowych manetach do niwelowania obcierania przy przekosach.
johnny606 Napisano 8 Kwietnia 2014 Napisano 8 Kwietnia 2014 okej.. rzeczywiście obecnie nie jestem w stanie poprzeć tego żadnym linkiem, ale pamiętam, że jak szukałem przerzutki szosowej z top pull to właśnie m.in. 105ka była w ofercie paru sklepów jako wersja 'uniwersalna'. ogólnie od 105ki wzwyż można znaleźć taki sprzęt. do mnie nie pasowało bo już klamkomanetkę miałem ósemkową. z tego co pamiętam to jest tu na forum taka przełajówka jak moja zbudowana właśnie na 105kach (rama pozwala na zastosowanie jedynie górnego ciągu linek).
Luk33 Napisano 8 Kwietnia 2014 Napisano 8 Kwietnia 2014 Prawda jest taka, że jeśli śmigasz sobie samemu lub z kumplami bez jakiś większych napinek to taka wymiana nie jest warta pieniędzy jaką trzeba wydać. Największa zmiana jest w pracy klamek hamulcowych. Przerzutki, korba, kaseta, czy nawet szczęki hamulcowe pracują bardzo podobnie. Mam porównanie sory do 105. Problem polega na tym, że jak ktoś jeżdzi to i tak wymieni na wyższy model, bo chcę się mieć lepszy sprzęt i tyle
tobo Napisano 8 Kwietnia 2014 Napisano 8 Kwietnia 2014 105tka nie wystepuje w wersji obslugujacej ciag z gory. jesli przerzutka jes szosowa z linka puszczona w ten sposob to musi miec np rolke posredniczaca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.