Skocz do zawartości

[Suport] jaki ?

Cycs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakładam, że mając gwint włoski masz szosówkę. No więc tak, nie wiem jaką chcesz korbę, ale wybór octalinków pod ITA jest bardzo mały... więc są Shimano: 105 BB-5500, Ultegra BB-6500 (który za niedługo zawita w moim rowerze), Dura-Ace BB-7700  i te są w dwóch długościach pod dedykowane im korby (FC-5500/6500/7700) wybieramy albo krótki do dwurzędowej korby (109.5mm), albo dłuższy do 3 rzędowej korby (118,5mm) Ale suporty mają duży minus tanie nie są, a i z dostępnością są problemy. Jest jeszcze 118mm BB ES25, ale nie mam pojęcia pod jaką korbę on podchodzi, ale podejrzewam, że pod 3 rzędowymi korbami szosowymi by działał prawidłowo, albo po prostu jest do innego typu rowerów. Ogólnie to robimy tak, szukamy korby naszej marzeń na którą nas stać i szukamy jej specyfikacji technicznej (w przypadku Shimano znajdziemy ją tutaj http://techdocs.shimano.com/techdocs/index.jsp jak masz korbę  innego producenta to googluj po modelu na pewno znajdziesz), a w specyfikacji zalecanej długości osi (może być różna dla różnej szerokości mufy) i wtedy wiemy, że np. do korby FC-6500 potrzebuję suportu o długości 109,5mm. i teraz szukam suportu pod moją ramę o danej długości, czyli w moim przypadku 109,5mm do mufy 70mm z gwintem włoskim (ITA) oraz mocowaniem Octalink. Ja osobiście znalazłem tylko te suporty o których napisałem wyżej, są bardzo ciężko dostępne, więc trzeba polować ;) Ogólnie, mimo 7-letniego okresu obecności octalink w rowerach szosowych łatwiej i taniej znaleźć Hollowtech 2, pod ITA… A najłatwiej oczywiście pod kwadrat…

EDIT: Suport BB-ES25 to suport Alivio, czyli do rowerów górskich (MTB), które bardzo rzadko mają gwint włoski

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Kolega Puklus napisał - najpierw korba, potem suport.

Czytałem gdzis tu na forum ze suport a raczej jego długość dobieramy do korby jak i do lini łańcucha. Pytanie jak mam wiedziec czy suport 113 czy 118 skoro bez suportu nie założę korby i nie sprawdzę owej lini...

Dla przykładu, mam fc m762 i rame bez suportu a dokumenty shimano mówią jak linia łańcucha tyle to suport np.113 a jak tyle to np. 118. Moja mufa to 73 :).

Aha jeszcze jedno czy oznaczenia es25 to tylko oznaczenie grupy np owe 25 to alivio a 51 to lx i mozna stosować i to i to bez różnicy - ewentualnie 25 na gorszej jakości łożyska czy jak?

• Mod Team
Napisano

Tak, bez złożonego sprzętu nie da sie wyznaczyć linii dokładnie. Jednak obecne napędy sa na linie 50mm. czyli 8-10 rzędów i w górę. 7 miał bodajże 47.5, 6 miał jeszcze mniej ile, dokładnie nie wiem http://sheldonbrown.com/bbsize.html sheldon ma całkiem pokaźną bazę z dawnych lat.

Można oszacować suport jeżeli mamy np nową korbę na octalink i jakiś stary np 5 rzędowy sprzęt, bo na pewno podany przez producent korby bedzie za długi :P tylko trzeba chwile spędzić znosem w tabelkach :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...