Cycs Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 Stary suport miał 131 a zamierzam założyć korbe octalink i nie wiem jaki wybrać.
Mod Team Puklus Napisano 2 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2014 Odpowiedź jest prosta, taki jak ma być i nie inny a jaki ? najpierw wybór korby, później suportu.
Cycs Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Napisano 2 Kwietnia 2014 Podaj mi linka. prosze Mufa ma 70mm więc to włoska rama
tomekfm Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 Zakładam, że mając gwint włoski masz szosówkę. No więc tak, nie wiem jaką chcesz korbę, ale wybór octalinków pod ITA jest bardzo mały... więc są Shimano: 105 BB-5500, Ultegra BB-6500 (który za niedługo zawita w moim rowerze), Dura-Ace BB-7700 i te są w dwóch długościach pod dedykowane im korby (FC-5500/6500/7700) wybieramy albo krótki do dwurzędowej korby (109.5mm), albo dłuższy do 3 rzędowej korby (118,5mm) Ale suporty mają duży minus tanie nie są, a i z dostępnością są problemy. Jest jeszcze 118mm BB ES25, ale nie mam pojęcia pod jaką korbę on podchodzi, ale podejrzewam, że pod 3 rzędowymi korbami szosowymi by działał prawidłowo, albo po prostu jest do innego typu rowerów. Ogólnie to robimy tak, szukamy korby naszej marzeń na którą nas stać i szukamy jej specyfikacji technicznej (w przypadku Shimano znajdziemy ją tutaj http://techdocs.shimano.com/techdocs/index.jsp jak masz korbę innego producenta to googluj po modelu na pewno znajdziesz), a w specyfikacji zalecanej długości osi (może być różna dla różnej szerokości mufy) i wtedy wiemy, że np. do korby FC-6500 potrzebuję suportu o długości 109,5mm. i teraz szukam suportu pod moją ramę o danej długości, czyli w moim przypadku 109,5mm do mufy 70mm z gwintem włoskim (ITA) oraz mocowaniem Octalink. Ja osobiście znalazłem tylko te suporty o których napisałem wyżej, są bardzo ciężko dostępne, więc trzeba polować Ogólnie, mimo 7-letniego okresu obecności octalink w rowerach szosowych łatwiej i taniej znaleźć Hollowtech 2, pod ITA… A najłatwiej oczywiście pod kwadrat… EDIT: Suport BB-ES25 to suport Alivio, czyli do rowerów górskich (MTB), które bardzo rzadko mają gwint włoski
Cycs Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Napisano 2 Kwietnia 2014 Wielki dzięki Pomoże ktoś w rozszyfrowaniu: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/FC/SI-0086A-001/SI-0086A-001-ENG_v1_m56577569830657937.pdf
Mod Team Puklus Napisano 2 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2014 Na pewno pomoże w doborze suportu, jeżeli posiadasz jest z powyższych korb
Cycs Napisano 3 Kwietnia 2014 Autor Napisano 3 Kwietnia 2014 No to wiem. Potrzebuje suportu pod włoski gwint o długości 121mm http://rowertour.com/shimano-bb-es25-suport-ita-octalink-68-118-mm.html a jak bym założył taki to też by było dobrze
Mod Team Puklus Napisano 3 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2014 No skoro potrzebujesz włoskiego to sie naszukasz tyle ci mogę powiedzieć
maras13 Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam. Kolega Puklus napisał - najpierw korba, potem suport. Czytałem gdzis tu na forum ze suport a raczej jego długość dobieramy do korby jak i do lini łańcucha. Pytanie jak mam wiedziec czy suport 113 czy 118 skoro bez suportu nie założę korby i nie sprawdzę owej lini... Dla przykładu, mam fc m762 i rame bez suportu a dokumenty shimano mówią jak linia łańcucha tyle to suport np.113 a jak tyle to np. 118. Moja mufa to 73 . Aha jeszcze jedno czy oznaczenia es25 to tylko oznaczenie grupy np owe 25 to alivio a 51 to lx i mozna stosować i to i to bez różnicy - ewentualnie 25 na gorszej jakości łożyska czy jak?
Mod Team Puklus Napisano 14 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 14 Kwietnia 2014 Tak, bez złożonego sprzętu nie da sie wyznaczyć linii dokładnie. Jednak obecne napędy sa na linie 50mm. czyli 8-10 rzędów i w górę. 7 miał bodajże 47.5, 6 miał jeszcze mniej ile, dokładnie nie wiem http://sheldonbrown.com/bbsize.html sheldon ma całkiem pokaźną bazę z dawnych lat. Można oszacować suport jeżeli mamy np nową korbę na octalink i jakiś stary np 5 rzędowy sprzęt, bo na pewno podany przez producent korby bedzie za długi tylko trzeba chwile spędzić znosem w tabelkach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.