neodg Napisano 30 Marca 2014 Napisano 30 Marca 2014 Witam tydzień temu zakupiłem rower Kellys Magic Master wyposażony w hamulce hydrauliczne KLS Helix 7. Wiem że hamulce powinny się dotrzeć ale mam pytanie czy to normalne że podczas hamowania, głównie tylnym hamulcem słyszę dziwne odgłosy hmm jakby przepraszam za słowo "pierdnięcia". Nigdy nie miałem tarczówek więc nie wiem co się dzieje. Z przodu bardzo ładnie hamulec pracuje. Podczas obserwacji zauważyłem że jeden z klocków na tylnym hamulcu opiera się na tarczy i w momencie naciśnięcia klamki przegina lekko tarczę dopiero później dociska go drugi klocek, z przodu działanie jest równomierne obu klocków. Co robić? Jeździć czy jechać do serwisu?
marcinBB Napisano 30 Marca 2014 Napisano 30 Marca 2014 Nie jestem użytkownikiem tarczówek,ale dźwięk na pewno nie jest OK,co do "przeginania" tarczy-jeśli są to mechaniki to jest raczej normalne,jeśli hydraulik-to nie,prawdopodobnie zapiekają się tłoczki!
neodg Napisano 30 Marca 2014 Autor Napisano 30 Marca 2014 Są to hydrauliki. Czyli co proponujecie oddać go do serwisu? Nie chciałbym grzebać przy tych klockach aby nic nie pogorszyć. Rower oczywiście na gwarancji.
marcinBB Napisano 30 Marca 2014 Napisano 30 Marca 2014 Skoro masz gwarancje-daj na serwis,w najlepszym wypadku wymienią poprostu hamulce,w najgorszym nic nie zrobią^^
neodg Napisano 30 Marca 2014 Autor Napisano 30 Marca 2014 Po lekkim odchyleniu tarczy zauważyłem że jednak klocek pracuje nie jest zapieczony po prostu tarcza się na nim opiera, przy kręceniu kołem nie zauważyłem na niej żadnych bić. Edit. Poluzowałem śruby mocujące tylny hamulec i ustawiłem go tak aby tarcza znajdowała się mniej więcej w środku. Teraz gdy naciskam klamkę łapią ją oba klocki. Jutro zobaczę czy podczas jazdy coś się zmieniło.
neodg Napisano 13 Maja 2014 Autor Napisano 13 Maja 2014 Witam parę dni temu byłem z rowerem w serwisie, poinformowałem ich o moim problemie. Uznali że zacisk jest źle ustawiony w stosunku do tarczy. Zostawiłem rowerek i wróciłem po niego po godzinie. Miało być wszystko ok..lecz nie jest. Mimo ustawienia tarczy równo z zaciskiem, przez parę chwil jest wszystko w porządku i ładnie hamuje bez niepokojących dźwięków, po mocniejszych przyhamowaniu wszystko jednak wraca i znów podczas naciskania klamki i zaciskaniu się klocków słyszę dźwięki takie jakby puknięcia..ciężko to opisać, nie są to dźwięki metaliczne. Nie wiem już co może być nie tak rower jest nowy tarcza jest prosta...co można jeszcze zrobić?
PjeseczeQ Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Nowy rower - oddawaj do serwisu aż do skutku, zaproponuj wymianę za dopłatą na normalne Shimano zamiast badziewia z którym od nowości są problemy - tyle w temacie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.