kocius Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Witam, mam pytanie co do przykrecenia linki. Nie wiem na jakim biegu przy manetkach dokrecic linke by nie bylo ze zmienie na jakis inny bieg a linka jest luzna z nadmiarem wisi przy ramie. Chodzi mi o przod przezutki i tyl.
qrczakzul Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Ustawiasz manetki tak, żeby były wyklikane na najmniejsze zębatki. Wkręcasz baryłki(przy manetkach i tylnej przerzutce jeśli masz). Napinasz linkę palcem, dokręcasz imbus. Teraz czeka cię zabawa baryłką no i skraje.
kocius Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 mam klamkomanetki i przy przezutkach na tyl nie ma barylki jest tylko na przednich, Skraje czyli H i L jesli dobrze rozumiem ? Ok bawilem sie wczoraj na tylnej, mialem na 7 czyli najmniejszej zebatce tylniej i dokrecilem u stawilem H i wszystko prawie chodzilo tylko nie mogl wejsc na 1, na manetce mialem 1 bieg ale na zebatkach byl 2, jak jeszcze raz docisnalem manetke na 1 biegu czyli tak jakby na 0(choc wiadomo nie poszlo na 0 bo nie ma:) to wtedy wbil sie 1 bieg, Jest to wina kolanka czy?
qrczakzul Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Tak, dobrze rozumiesz skraje. Śruby przed regulacją odkręć tak żeby nie wypadły, jak już wyrelujesz baryłką to wtedy rób skraje. Wydaje mi się, że Ci "L" blokuje albo to wina pancerza, choć to mało prawdopodobne Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
kocius Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 przod okej, ale na tylniej nie mam barylki, regulacja L malo wnosi i nie wskakuje na 1 ;//
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2014 Mod Team Napisano 27 Marca 2014 Przy prawej manetce nie musisz mieć baryłki jak masz ja przy przerzutce. Jeżeli nie chce wskoczyć1 bieg musisz popuścić śrubę L aż wskoczy ale nie za dużo bo spadnie za kasetę.
kocius Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 srube L to wykrecilem mozna powiedziec i nadal nie chcialo wskoczycFaktycznie jest barylka przy kolanku...
Mod Team Puklus Napisano 28 Marca 2014 Mod Team Napisano 28 Marca 2014 A próbowałeś pomóc ręką ? co to za sprzęt w ogóle ?
kocius Napisano 28 Marca 2014 Autor Napisano 28 Marca 2014 przezutka Shimano Tourney TXhttp://biketires.pl/product-pol-12001-Shimano-Przerzutka-tyl-6-7rz-z-hakiem-Tourney-TX-.googleshoppingpl.html?gclid=COKOk9P7tL0CFazHtAodb1AAqQ
Mod Team Puklus Napisano 28 Marca 2014 Mod Team Napisano 28 Marca 2014 I to by wiele wyjaśniało ... śrubę L całkiem wykręciłeś?
BikoBiko Napisano 28 Marca 2014 Napisano 28 Marca 2014 srube L to wykrecilem mozna powiedziec i nadal nie chcialo wskoczyc Faktycznie jest barylka przy kolanku... A nie zrobiłeś za dużego luzu przy ostatnim-najwyższym biegu? Linka ma być praktycznie bez luzu lub z minimalnym, nie naszpanowana, ale nie powinna dać się mocno uginać.
kocius Napisano 28 Marca 2014 Autor Napisano 28 Marca 2014 Wiec srube L mozna powiedziec ze calkowicie wykrecona ledwo co sie tam trzymala. Linke naciagalem kombinerkami wczesniej usuwajac na brylce
Mod Team Puklus Napisano 28 Marca 2014 Mod Team Napisano 28 Marca 2014 Wiec nie ma możliwości by nie chciał wskoczyć 1 bieg. odkręć linke i palcem przesuwaj wózek i zobacz czy sie da.
kocius Napisano 28 Marca 2014 Autor Napisano 28 Marca 2014 jest ok tyl, ale przod ;x gdy jest na 1 dam na 2 bieg wskoczy gdy dam na 3 nie wskoczy na 3 tylko zeskoczy poza, gdy dam na 2 zeskoczy z obudowy na 3 gdy dam na 1 skoczy na 1 bieg, pomija mi biegi niestety i teraz to juz kompletnie nie wiem jak to ustawic...
Mod Team Puklus Napisano 28 Marca 2014 Mod Team Napisano 28 Marca 2014 Najlepiej zgodnie z poradnikiem.
grzechu83 Napisano 28 Marca 2014 Napisano 28 Marca 2014 Poradnik poradnikiem, a życie i tak weryfikuje wszystko. Spróbuj zamocować linkę z mniejszym naciągiem - dobierz metodą prób i błędów. Ja przednią zawsze montuje lekko luźną, bo inaczej nie działa tak, jak powinna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.