Skocz do zawartości

[przerzutka przód i tył] Naciąg

kocius

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie co do przykrecenia linki. Nie wiem na jakim biegu  przy manetkach dokrecic linke by nie bylo ze zmienie na jakis inny bieg a linka jest luzna z nadmiarem wisi przy ramie. Chodzi mi o przod przezutki i tyl.

Napisano

Ustawiasz manetki tak, żeby były wyklikane na najmniejsze zębatki.

Wkręcasz baryłki(przy manetkach i tylnej przerzutce jeśli masz).

Napinasz linkę palcem, dokręcasz imbus.

Teraz czeka cię zabawa baryłką no i skraje.

Napisano

mam klamkomanetki i przy przezutkach na tyl nie ma barylki jest tylko na przednich, Skraje czyli H i L jesli dobrze rozumiem ? Ok bawilem sie wczoraj na tylnej, mialem na 7 czyli najmniejszej zebatce tylniej i dokrecilem u stawilem H i wszystko prawie chodzilo tylko nie mogl wejsc na 1, na manetce mialem 1 bieg ale na zebatkach byl 2, jak jeszcze raz docisnalem manetke na 1 biegu czyli tak jakby na 0(choc wiadomo nie poszlo na 0 bo nie ma:)  to wtedy wbil sie 1 bieg, Jest to wina kolanka czy?

Napisano

Tak, dobrze rozumiesz skraje.

Śruby przed regulacją odkręć tak żeby nie wypadły, jak już wyrelujesz baryłką to wtedy rób skraje.

Wydaje mi się, że Ci "L" blokuje albo to wina pancerza, choć to mało prawdopodobne

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

• Mod Team
Napisano

Przy prawej manetce nie musisz mieć baryłki jak masz ja przy przerzutce. Jeżeli nie chce wskoczyć1 bieg musisz popuścić śrubę L aż wskoczy ale nie za dużo bo spadnie za kasetę.

Napisano

srube L to wykrecilem mozna powiedziec i nadal nie chcialo wskoczyc

Faktycznie jest barylka przy kolanku...

A nie zrobiłeś za dużego luzu przy ostatnim-najwyższym biegu?

Linka ma być praktycznie bez luzu lub z minimalnym, nie naszpanowana, ale nie powinna dać się mocno uginać.

Napisano

Wiec srube L mozna powiedziec ze calkowicie wykrecona ledwo co sie tam trzymala. Linke naciagalem kombinerkami wczesniej usuwajac na brylce

• Mod Team
Napisano

Wiec nie ma możliwości by nie chciał wskoczyć 1 bieg. odkręć linke i palcem przesuwaj wózek i zobacz czy sie da.

Napisano

jest ok tyl, ale przod ;x gdy jest na 1 dam na 2 bieg wskoczy gdy dam na 3 nie wskoczy na 3 tylko zeskoczy poza, gdy dam na 2 zeskoczy z obudowy na 3 gdy dam na 1 skoczy na 1 bieg, pomija mi biegi niestety  i teraz to juz kompletnie nie wiem jak to  ustawic...

Napisano

Poradnik poradnikiem, a życie i tak weryfikuje wszystko. Spróbuj zamocować linkę z mniejszym naciągiem - dobierz metodą prób i błędów. Ja przednią zawsze montuje lekko luźną, bo inaczej nie działa tak, jak powinna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...