Skocz do zawartości

[kaseta, łancuch] Chrobot po wymianie kasety i blatu.

Placek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie

Pisze do Was ponieważ kompletnie zgłupiałem od dzisiejszego doświadczenia.

Przeszedłem na napęd 1x10

Stary setup:

Kaseta - XT 11-32 CS-M771

Blaty od korby Shimano XT 28-42

Łańcuch XTR CN-M980.

Nowy setup:

Kaseta nowa - XT 11-36 CS-M771

Blat nowy to -  1x10 RF Narrow-Wide (załozony w miejsce dużego blatu 32, nie dodawałem żadnych podkładek)

Łańcuch został stary XTR CN-M980 (ma ok 2000km)

Pierwsze porblemy pojawiły się przy regulacji gdy bardzo ciężko było zapanować nad przeskakującym łańcuchem , jakby nie wskakiwał odpowiednio w tryby kasety i był za szeroki.

Prawdziwy klopot jest teraz kiedy w trakcie jazdy czuję w nogach chrobot, nie ma płynności i cichej pracy. Chrobot ten wzmaga się na środkowych przełożeniach, na skrajnych jakby ustawał.

Na sucho kiedy zakręcę pedałami chrobot jest odczuwalny przy rozpędzaniu.

Przerzutka jest ok, na pewno nie jest to kwestia złej regulacji która by doprowadzała do "zahaczania" łańcucha przez kolejne koronki.

W kwestii przyczyny na myśl przychodzi mi tylko :

Łańcuch stary i nie mieści się w nową kasetę  - powinienem go może tez wymienić na nowy?

Przekos na 1x10 ale tu chyba raczej problem by sie nasilał na skrajnych przęłożeniach.

Miał może ktoś podobne doświadczenia?

• Mod Team
Napisano

Łańcuch po 2000 kwalifikuje sie do wymiany a nie do nowego napędu to pierwsza i podstawowa zasada, wymieniamy kasetę, w komplecie ma być łańcuch. Chrobotanie i dziwna praca może być powodowana właśnie już wyciągniętym łańcuchem.

czy korba, a raczej zębatka jaką założyłeś jest na środku kasety ? Jak nie należy zmienić podkładki.

Napisano

Moja durnota jest okazała ale ma swoje granice, napis zawsze mam "na zewnątrz".

jedyne co mi teraz pozostaje to wymiana łańcucha.

A swoja drogą - jest szansa ze łańcuch zgrywa się z kasetą i po prostu te elementy powinny chodzić parami ?

Napisano

A można wymienić sam łańcuch? Zaczął przeskakiwać, rozciągnięty jest, zmierzyłem 10 ogniw, wyszło że ma 262 mm :-)

Kaseta ciężko ocenić ostan, przełożenia mało używane ok, a te co używane, trochę mniej ok ;-)

Napisano

Tak przypuszczałem, choc przyznaję że lekko byłem zdezorientowany co jest grane , wszystko poskładane a tu takie chroboty i nieczyste obroty wyczuwalne pod nogą.

Celem sprawdzenia sprawdze zaraz ile ma długości moje 10 ogniw - jesteście w stanie podrzucić ile powinien mieć "sprawny" łańcuch XTR ?

• Mod Team
Napisano

Słuchaj, wszystkie nowe części się docierają ... kupujesz nowe buty to gryzą i gniotą ... łańcuch z kaseta tak samo, po iluś tam km, sie dociera do siebie i jest harmonia. Czasami samo zdjęcie łańcucha i shejkowanie sprawia ze napęd chrobota jakiś czas.

Napisano

Ze starą kasetą mimo shakowania i po założeniu od razu było idealnie, lekka regulacja i w droge.

Teraz nowa kaseta,stary łancuch i po 4 km zawróciłem.

Napisano

Mam podobny zestaw i chrobotanie może dobiegać z kasety ponieważ jest na pająku od 1 do 6 i tam często przy mocniejszym depnięciu słychać taki dziwny dźwięk, albo od zębatki ale to tylko jak jest dużo błota-szeroki ząb układa się w łańcuchu ;)

Napisano

Zdaję sobie sprawę że zdarzają się różne rzeczy przy zabrudzeniu albo po prostu złym montażu czy regulacji, ale ten chrobot wyraźnie czuję pod nogą i bankowo coś ze sobą nie gra, pomimo że w starym napędzie była cisza.

Napisano

Mam ten sam problem po wymianie piasty z wolnobiegiem na piastę z kasetą, niestety ale występuję także chrobot. Na wolnobiegu jest okey wszystko cicho chodzi ale na kasecie słychać chrobot i czuć na pedałach. Według mnie może być problem z  łancuchem (łancuch ma przejechane ok 2.5k km). Wymienię łancuch i dam znać czy ładnie chodzi. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...