Skocz do zawartości

[do 1200zł] cross do wysokiego faceta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym zakupić rower crossowy do jazdy po mieście i po lekkim terenie, jednakże chcę się poradzić Wam co do jego modelu i marki. Ostatnio na rowerze jeździłem kilka lat temu, także jestem amatorem jazdy na rowerze, tym samym nie mam jakichś dużych wymagań, aczkolwiek dobrze byłby gdyby to był solidny rower. Mam dwa metry wzrostu i około 100 g wagi, także zależy mi na tym aby był dość wytrzymały hehe ;-) Jeśli chodzi o pieniądze, które chcę przeznaczyć na ten rower to około 1200zł, wiem że szału nie zrobię z taką kwotą, ale mam nadzieję że coś mi doradzicie.

Czytałem sporo dobych opinii o rowerze kands maestro, jednakże w mojej okolicy w sklepach nie ma tego roweru, a wiadomo że w ciemno nie będę zamawiał przez internet, bo najlepiej jak się rower "przymierzy" do swojego wzrostu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

ja uwazam, ze mozesz podejsc do jakiegos sklepu i zobaczyc ramy 19" / 21" i potem zamowic w necie lazaro integrala v3 albo tego kandsa, w stacjonarnych sklepach nie kupisz roweru o dobrym stosunku jakosc/cena

Napisano

@matiz89

Skoro to ten jak mniemam http://www.rowerzysta.pl/rower-crossowy-merida-crossway-20-md-2013-4951.html to przyzwoita maszynka, można spokojnie brać.

@tivi92

Pewnie, u dealerów nie ma nic, dlatego wszyscy się utrzymują i nie bankrutują, a ludzie tam kupują częściej niż w necie. Kandsy są za to tak zaj***ste, że zamiast kupować HT w carbonie za 6k to lepiej kupić 5 kandsów, bo są właśnie tak zaj***ste.

Brak słów po prostu...

Napisano

@up

po1 mowimy o rowerze za 1200zl, po2 ta merida ktora podales w tym miejscu jest produktem archiwalnym, po3 co ona ma w sobie lepszego niz kands/lazaro? te 2 tarcze? naklejke merida?

Napisano

Z góry dziękuję za odpowiedzi, doceniam to.

Po przewertowaniu jednak forum i innych stron poświęconym rowerom, chciałbym wybrać jeden spośród tych trzech poniżej:

- Romet Orkan 1.0 M z 2014 roku

- Merida crossover 10 V

- Merida crossover 20 v

Postanowiłem też powiększyć swój budżet na rower, romet w/w chodzi po około 1300 zł a meridy od 1400-1600. Merida 10 V jest na wolnobiegu, a 20 V jest na kasecie, z tego co wyczytałem to ciężsi faceci tacy jak ja (około 100kg) bardziej chwalą te rowery na kasecie niż na wolnobiegu bo na tych drugich pękają osie podobno... czy to prawda? Ktoś mógłby potwierdzić czy tak faktycznie się dzieje? Druga kwestia to taka, że od dawna nie jeździłem na rowerze, ale zamierzam nowo zakupionym rowerem trochę pojeździć na dłuższe wycieczki i tak się zastanawiam czy w ogóle odczuje różnice pomiędzy tymi wyżej wymienionymi przeze mnie rowerami, szczególnie pomiędzy tą kasetą a wolnobiegiem... może w moim przypadku kierować się po prostu niższą ceną i brać ten który bardziej mi się podoba, bo może jako amator nie odczuję różnicy pomiędzy meridą crossover 10 V a 20 V lub rometem orkanem 1.0 M....

Poproszę Was o jakieś sugestie i rady, będę wdzięczny! :)

Napisano

Jednym z powodów konieczności technologicznego przeskoku z wolnobiegu na kasetę była właśnie wrażliwość osi przy wolnobiegach o wyższej ilości rzędów.

Rowery na niskich klasach osprzętu (typu Tourney z wolnobiegiem) są przez producentów przeznaczone do okazjonalnej i lekkiej jazdy. Częstsze dłuższe wycieczki się do takiego zastosowania nie zaliczają, obciążenie wynikające z dużej wagi też nie. Jeśli chcesz zaoszczędzić, to jest to zrozumiałe, ale musisz się liczyć z tym, że zarówno wysoka masa, jak i częste dłuższe użytkowanie to nie są warunki, dla których te części z najniższych klas zostały stworzone.

Dodatkowo zaoszczędzenie to dla mnie kupienie czegoś taniego i przyzwoitego. A nie kupienie czegoś drogiego i jednocześnie słabego (pchanie się w "prestiżową" Meridę z twoim niskim budżetem).

Nikt ci nie powie, czy zyskasz cokolwiek na zakupie droższego sprzętu, bo równie dobrze możesz być zupełnie nieczuły na wszelkie różnice i znajdować się w wąskiej grupie szczęściarzy, którym tani sprzęt służy długie lata. Albo - co znacznie częstsze - ten tani sprzęt już dawno służy na poziomie poniżej wszelkich akceptowalnych norm, ale oni tego po prostu nie przyjmują do wiadomości :)

Jak nie chcesz Kandsów/Lazaro to może cosik takiego?

http://allegro.pl/rower-crossowy-romet-rx-500-acera-28-rst-z-blokada-i4050133475.html

Trochę inny:

http://allegro.pl/rower-crossowy-romet-rx-500-acera-28-rst-z-blokada-i4052616383.html

Czy chcesz sklep stacjonarny? Bo w końcu nie wiem.

Napisano

Dzięki za odpowiedź Tadeus . W sklepie stacjonarnym nie chcę kupować, gdyż ceny są wyższe niż w internecie. a rower który podałeś podoba mi się, czyli Twoim zdaniem ten Romet jest jednym z tych zasługujących na uwagę w swoim przedziale cenowym? Może ktoś miał już do czynienia z tym rowerkiem podanym przez Tadeus'a - ROMET RX 500 ACERA 28 RST ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...