joseba Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 po 1sze witam Was wszystkich, jako ze swiezo co zawitalem na Wasze forum po 2gie poszukuje siodla na trasy 30-40km 3-4razy w tygodniu przez caly sezon (przewidywane 1500-2500km sezonowo) moja waga wynosi ok 85kg, w znakomitej wiekszosci poruszam sie po szosie, pozycja nisko pochylona (+/- 30st), jezdze na maxa, nie rekreacyjnie- staram sie utrzymywac jak najwyzsza przecietna predkosc (22-24km/h) moja jazde oceniam na silowa, zreszta juz tak mam, ze wiecej sily niz wyczucia jest u mnie, dlatego mocno depcze po pedalach, ale tez mimowolnie mam duzy nacisk do siodla tylkiem poruszam sie Herculesem Jump Somo 28", w ktorym fabrycznie zamontowane jest podobno siodlo Selle Royal Mach, a z ktorym nie potrafie sie dogadac- po przejechaniu 20km dalsza jazda staje sie katorga... dawniej, w starym rowerze posiadalem nisko budzetowy Selle Monte Grappa Vertigo, ktory jednak sobie chwalilem, posiadal elastomer, ktory z kolei pekl po jakichs 5latach... jednak zamierzane podroze 30-40km nie stanowily wiekszego problemu, a dalo sie przejechac na tym siodle 130km dodam rowniez, ze jezdze w spodenkach z wkladka, jak na faceta wydaje sie miec dosc szeroka miednice, dlatego tez za waskie siodlo nie sprawdzi sie, a raczej takie mam przeczucie dlatego tez zwracam sie do Was z prosba o porade wygodnego siodelka zdaje sobie sprawe, ze ile osob, tyle tez propozycji, ba kazdy ma inna budowe anatomiczna ciala jednak na co zwrocic uwage przy wyborze odpowiedniego siodla? czy amortzacja ma sens? a moze jaka jest najdogodniejsza wysciolka siodla dla wygody podrozowania? jak wiele daje anatomiczne wciecie w siodle czy moze jest to tylko chwyt marketingowy? prosilbym o podzielenie sie uwagami, mile widziane bylyby rowniez jakies propozycje, nawet jesli zaprzecza to moim slowom powyzej slyszalem pochlebne opinie o siodlach z serii WTB PureV, Selle SMP TRK czy tez Fizik Aliante, jednak czy sa aby na pewno tak wygodne jak o nich pisza? i czy przede wszystkim sa w stanie spelnic moje powyzsze oczekiwania (nie liczac anatomii)? troche sie rozpisalem, zobaczymy kto jest wytrwaly i doczyta do konca
okiloki Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Tu masz sporo uwag i propozycji: http://www.forumrowerowe.org/topic/155335-siodelko-gdy-boli-doopa-siodlo-budzet-200-pln/ Nie wiem jaki masz budżet. Możesz skorzystać z selle italia idmatch lub z siodeł testowych które są wymienione w temacie powyżej. Odnośnie materiału, ja przesiadłem się z siodła z gąbki na siodełko z elemantami żelowymi (Selle royal lookin athletic) i sobie chwalę, ale żel jest cięższy niż pianka i to sporo (nie wiem czy jeździsz w spodenkach z żelową wkładką czy bez). Ja też przed zakupem czytałem opinie o WTB, ale nie wiedziałem, czy opinie o nich piszą ludzie mający żel na tyłku, czy nie. Wziąłem SR bo WTB wydawały mi się wąskie, a nie chciałem przesiadać się na taką samą budowę siodła.
joseba Napisano 19 Marca 2014 Autor Napisano 19 Marca 2014 dzieki za zainteresowanie sie wkladka jest piankowa coolmax, jesli zelowestanowia taka roznice, to moze warto zainwestowac? pare watkow juz na temat siodelka przejrzalem, tez zapodany przec Ciebie rowniez jak to wlasciwie jest z IdMatch? nalezy cos wykupic? badnie jest plane w autoryzowanych sklepach? forma testowania raczej odpada, wole miec od razu cos swojego jak sie sprawdza takie zelowe siodlo? wyczytalem gdzies, ze potrafi peknac i wyplynac, poza tym na dluzszych odcinkach staje sie raczej mniej wygodne... tylko ile w tym prawdy? z takich zelowych najczesciej slyszalem o Selle Italia C2 Genuine Gel chcialbym zmiescic sie w cenie do 150zl, jednak jesli warto jest nawet znacznie dolozyc do jakiegos konkretnego modelu, powaznie nad tym sie zastanowie
okiloki Napisano 19 Marca 2014 Napisano 19 Marca 2014 Stawiam, że idmatch jest darmowe przy zakupie siodła w tym sklepie w którym się mierzysz (to by było najbardziej logiczne, stawiam, że na rabaty nie masz co liczyć, raczej będą to ceny katalogowe). Na moim żelowym zrobiłem jakieś 700km na trasach 40-80km i trzyma się ok. Po ustawieniu dobrego kąta nie uwierało w tyłek za bardzo, nawet po 80km. Teraz kombinuję z kątem, bo zmieniłem sztycę. Moich 2 znajomych ma też żelowe siodełka i to sporo czasu (2 lata?),i żel nie wypłynął. Jak jeździsz z wkładką to komort i tak powinien być większy niż bez, nawet na źle dopasowanym siodle.
joseba Napisano 20 Marca 2014 Autor Napisano 20 Marca 2014 przekonales mnie do opcji z zelowym wypelnieniem wlasciwie mam 3 modele, rozniace sie szerokoscia siedziska Sportourer X-Race Gel Flow (140/272 mm) Sportourer Dragon Gel Flow (153/287 mm) Sportourer ZOO Gel Flow (160/276 mm) zwazywszy na szerokosc kosci miednicy (w "warunkach domowych" zmierzone ok 130 mm przy standardowym dla mezczyzny 118 mm) wydaje mnie sie, ze X-Race odpada z tego zestawienia, choc najbardziej trafil w moj gust. zniecheca mnie jednak to, ze dotychczasowe siodlo rowniez ma szerokosc 140 mm, a nawet pomimo przerwy zimowej, wciaz patrzec na nie nie potrafie nie przekonuje mnie rowniez zbytnio Dragon (wciecie z tylu siodla- czemu to ma sluzyc?), cenowo najdrozszy, najlzejszy i dla mnie chyba najbardziej odpowiedni z kolei ZOO wydaje sie byc najwygodniejsze, jednak czy nie za szerokie? jakie moga byc skutki zbyt szerokiego siodla, poza obdarciami ud? masz siodlo Selle Royal Look In Athletic, rowniez o szerokosci 160 mm, mozna wiedziec jaka masz budowe ciala, wage oraz predyspozycje do jazdy?
okiloki Napisano 20 Marca 2014 Napisano 20 Marca 2014 Też się zastanawiałem na sportourerami, ale za SR przmówiła cena, bo dostałem je za 109zł z przesyłką . Mam dokładnie tą wersję: http://rowertour.com/selle-royal-lookin-athletic-5234-siodelko-meskie.html też jeżdżę crossem, w miarę równym tępem (23-25km/h) w SPD. Te kości kulszowe to mam też chyba szerzej rozstawione niż 118mm, bo mój tyłek nie trawi wąskich siodeł (145mm) na długie dystanse. Nie chcę Ci sugerować konkretnego siodła, żeby nie było na mnie jak nie będzie wygodne Ale wydaje mi się, że 160mm jest jeszcze ok w crossie, szerszych niż 165 bym się już bał.
joseba Napisano 20 Marca 2014 Autor Napisano 20 Marca 2014 bez przesady, o co mialbym miec pretensje, wybor nalezy do mnie i to ja ponosze odpowiedzialnosc za podejmowane przeze mnie decyzje siodlo ze starego roweru Vertigo mialo szerokosc nawet 170 mm, wiec chyba sprawa jest rozwiazana, a wybierajac najszersze (160 mm) z tych trzech siodelek, wydaje sie byc to najbezpieczniejsza opcja byc moze w sobote uda mnie sie organoleptycznie obejrzec te siodla, wtedy zobacze tez czy nie maja i Twojego, porownam i juz ostatecznie zdecyduje obecnie jestem przekonany do Sportourer ZOO Gel Flow, mam tylko nadzieje, ze z racji, ze jest to najszerszy model, otwor anatomiczny nie bedzie za szeroki w tej wersji
Jaca911 Napisano 21 Marca 2014 Napisano 21 Marca 2014 przekonales mnie do opcji z zelowym wypelnieniem Moim skromnym zdaniem żelowe wypełnienie to jest ślepa uliczka. Mimo wszystko ja proponuje powrót do korzeni czyli pierwszej Twojej propozycji czyli WTB Pure-V kanapa nie siedzenie. Kanapowość uzyskana poprzez kształt i elastyczność anie poprzez żel. A jeśli fundusz pozwoli to WTP Laser-V tu to już wersal jest A tu masz pełen wybór szosowych: http://www.wtb.com/collections/road-saddles Dobrze wyglądają Rocket-V i Speed-V
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.