Skocz do zawartości

[Kaseta] cos piszczy

Zimoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam przerzutke z tylu Sram x5, kasete hg 50 i lancuch hg 93. Cos mi piszczy nie wiem o co chodzi. Stuka przy obrocie. Jak mozna temu zaradzic?

Napisano

Piszczeć to może nienasmarowany łańcuch, stukanie może oznaczać poluzowany pedał (chyba najczęstsza przyczyna), musiałbyś bardziej sprecyzować czy stukanie jest tylko pod obciążeniem, w równych odstępach itp

Napisano

Cos mi piszczy nie wiem o co chodzi. Stuka przy obrocie

Przyczyny mogą być różne.Zbyt mocno skręcona piasta(łożyska kulkowe),zbyt sucha. 

Napisano

pedaly sa mocno skrecone sa to platformowki fun viper 2011, wydaje sie jakgdyby lancuch piszczal na kasecie. Tylko jak to naprawic

Napisano

pedaly sa mocno skrecone sa to platformowki fun viper 2011, wydaje sie jakgdyby lancuch piszczal na kasecie. Tylko jak to naprawic

Piszczenie łańcucha to w pierwszym poście już Tobie napisałem czym jest spowodowane - smaru w nim nie ma ;)

Zdjąć wyczyścić łańcuch, kasetę, korbę, kółka w przerzutce i łańcuch nasmarować.

Jak ustanie piszczenie to szukaj gdzie dokładnie stuka.

Pedały to najlepiej odkręć i przykręć na nowo - miałem już kilka przypadków, że wydawały się dokręcone a stukały.

Pedały luźno się obracają na łożyskach ?

• Mod Team
Napisano

Najlepiej smarowidłem do łańcucha ... jak nie masz nic pod ręką można olejem silnikowym, choć nie polecam tej metody.

• Mod Team
Napisano

łańcuch lubi dzwonić na sucho a jak jest pordzewiały to i piszczeć tez ale nie ciągle. Ja prędzej bym mógł obstawiać np zatartą gumę osłaniająca łożysko. U mnie w badziewnej piaście tak było :P

Napisano

chyba nie słyszeliście piszczących łańcuchów ;)

Najlepiej jak by zainteresowany wrzucił fotkę kasety, łańcucha - zobaczylibyśmy w jakim to jest stanie.

Napisano

Łancuch jest w dobrym stanie, kaseta ma przejechane 50 km. Natomiast korba nie jest jakas tandetna ;) FSA robi dobre czesci. Okazalo sie ze piszczala spinka od lancucha, na kolkach od przerzutki.

Napisano

Okazalo sie ze piszczala spinka od lancucha, na kolkach od przerzutki.

Jak byś napisał w pierwszym poście, że piszczy tylko co jakiś czas, to może szybciej byśmy zdiagnozowali problem ;)

Bo sama spinka nie mogła ciągle piszczeć a tak zrozumiałem z pierwszego postu.

A co stukało ? też spinka ? ;)

Napisano

tak, spinka obijala o scianke wozka :) godzina obserwowania napedu i udalo sie. Ale w weekend bede mial dla was kolejna zagwostke ;/ tym razem z amortyzatorem, bo jak montuje tarcze i ja przykrecam to ocieraja o mocowanie Post Mount w amortyzatorze. Nie wiem jak to zrobic

• Mod Team
Napisano

Ale wiesz piastę to tak w miare dokładnej byś opisał, jakiś model albo zdjęcie. Jak tarcza trze o widelec to albo wina badziewnego widelca którym gila na pewno jest, albo piasty. Jeżeli piasta jest skręcana, na łożyskach kulkowych, możliwe ze jest trochę niepoprawnie złożona i całość jest lekko przesunięta, jak ma łożyska maszynowe to raczej wina widelca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...