Zimoo Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Witam mam przerzutke z tylu Sram x5, kasete hg 50 i lancuch hg 93. Cos mi piszczy nie wiem o co chodzi. Stuka przy obrocie. Jak mozna temu zaradzic?
Miloniu Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Piszczeć to może nienasmarowany łańcuch, stukanie może oznaczać poluzowany pedał (chyba najczęstsza przyczyna), musiałbyś bardziej sprecyzować czy stukanie jest tylko pod obciążeniem, w równych odstępach itp
Zimoo Napisano 16 Marca 2014 Autor Napisano 16 Marca 2014 stukanie jest pod naciskiem, mniejwiecej rownomiernie.
Miloniu Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Sprawdź czy masz dobrze dokręcone pedały - muszą być bardzo mocno dokręcone. I pamiętaj o lewym gwincie
nemo2009 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Cos mi piszczy nie wiem o co chodzi. Stuka przy obrocie Przyczyny mogą być różne.Zbyt mocno skręcona piasta(łożyska kulkowe),zbyt sucha.
pluskff4 Napisano 17 Marca 2014 Napisano 17 Marca 2014 mocno skręcona piasta zawsze myslalem, ze to poluzowane elementy piszcza/ trzeszcza/ pykaja ;>
Zimoo Napisano 17 Marca 2014 Autor Napisano 17 Marca 2014 pedaly sa mocno skrecone sa to platformowki fun viper 2011, wydaje sie jakgdyby lancuch piszczal na kasecie. Tylko jak to naprawic
Miloniu Napisano 17 Marca 2014 Napisano 17 Marca 2014 pedaly sa mocno skrecone sa to platformowki fun viper 2011, wydaje sie jakgdyby lancuch piszczal na kasecie. Tylko jak to naprawic Piszczenie łańcucha to w pierwszym poście już Tobie napisałem czym jest spowodowane - smaru w nim nie ma Zdjąć wyczyścić łańcuch, kasetę, korbę, kółka w przerzutce i łańcuch nasmarować. Jak ustanie piszczenie to szukaj gdzie dokładnie stuka. Pedały to najlepiej odkręć i przykręć na nowo - miałem już kilka przypadków, że wydawały się dokręcone a stukały. Pedały luźno się obracają na łożyskach ?
Mod Team michuuu Napisano 17 Marca 2014 Mod Team Napisano 17 Marca 2014 A kółka przerzutki przypadkiem nie piszczą?
Zimoo Napisano 17 Marca 2014 Autor Napisano 17 Marca 2014 kółka raczej nie, czym mam nasmarowac lancuch ? oliwa, smar jakis czy cos innego
Mod Team Puklus Napisano 17 Marca 2014 Mod Team Napisano 17 Marca 2014 Najlepiej smarowidłem do łańcucha ... jak nie masz nic pod ręką można olejem silnikowym, choć nie polecam tej metody.
Mod Team michuuu Napisano 18 Marca 2014 Mod Team Napisano 18 Marca 2014 choć nie polecam tej metody. Ale będzie wiadomo czy to był powód. Dalej stawiam na kółka, łańcuch nie piszczy.
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2014 Mod Team Napisano 18 Marca 2014 łańcuch lubi dzwonić na sucho a jak jest pordzewiały to i piszczeć tez ale nie ciągle. Ja prędzej bym mógł obstawiać np zatartą gumę osłaniająca łożysko. U mnie w badziewnej piaście tak było
Miloniu Napisano 18 Marca 2014 Napisano 18 Marca 2014 chyba nie słyszeliście piszczących łańcuchów Najlepiej jak by zainteresowany wrzucił fotkę kasety, łańcucha - zobaczylibyśmy w jakim to jest stanie.
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2014 Mod Team Napisano 18 Marca 2014 Nie no, w ogolę nie sparowane napędy piszczą non stop ale wtedy przyczyna jest chyba oczywista owych pisków
Zimoo Napisano 18 Marca 2014 Autor Napisano 18 Marca 2014 Łancuch jest w dobrym stanie, kaseta ma przejechane 50 km. Natomiast korba nie jest jakas tandetna FSA robi dobre czesci. Okazalo sie ze piszczala spinka od lancucha, na kolkach od przerzutki.
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2014 Mod Team Napisano 18 Marca 2014 na sucho pewnie była włożona ...
Miloniu Napisano 18 Marca 2014 Napisano 18 Marca 2014 Okazalo sie ze piszczala spinka od lancucha, na kolkach od przerzutki. Jak byś napisał w pierwszym poście, że piszczy tylko co jakiś czas, to może szybciej byśmy zdiagnozowali problem Bo sama spinka nie mogła ciągle piszczeć a tak zrozumiałem z pierwszego postu. A co stukało ? też spinka ?
Zimoo Napisano 18 Marca 2014 Autor Napisano 18 Marca 2014 tak, spinka obijala o scianke wozka godzina obserwowania napedu i udalo sie. Ale w weekend bede mial dla was kolejna zagwostke ;/ tym razem z amortyzatorem, bo jak montuje tarcze i ja przykrecam to ocieraja o mocowanie Post Mount w amortyzatorze. Nie wiem jak to zrobic
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2014 Mod Team Napisano 18 Marca 2014 Jaką masz piaste? i jaką tarcze ? I co to za widelec.
Zimoo Napisano 19 Marca 2014 Autor Napisano 19 Marca 2014 piasta chosen, tarcza zwylka shimano jakas, rst gila
Mod Team Puklus Napisano 19 Marca 2014 Mod Team Napisano 19 Marca 2014 Ale wiesz piastę to tak w miare dokładnej byś opisał, jakiś model albo zdjęcie. Jak tarcza trze o widelec to albo wina badziewnego widelca którym gila na pewno jest, albo piasty. Jeżeli piasta jest skręcana, na łożyskach kulkowych, możliwe ze jest trochę niepoprawnie złożona i całość jest lekko przesunięta, jak ma łożyska maszynowe to raczej wina widelca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.