Skocz do zawartości

[aplikacja] zamiast Endomondo:Navime, Moje Trasy, Bike Computer...inne

Gość PiotrowskiGD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i właśnie dlatego że nie słyszało, to dalej korzysta z endo... 

btw przydało by się więcej języków, mi tam angielski nie przeszkadza ale niektórych może to odrzucać

Napisano

Ja korzystam z Navime. Wg mnie bardzo dobra apka, mało prądu zjada, dokładna trasa. Autopauza działa jak należy.

Co do wad, to nie można edytować statystyki trasy (dystans, czas itp).

Stravę raz spróbowałem i jakoś do mnie nie przemówiła. Ale tak zachwalacie, że dam jej jeszcze jedną szansę.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć wszystkim

Też postanowiłem spróbować Stravy i wygląda naprawdę fajnie, szczególne te segmenty wydają się dobrym motywatorem. Jedno czego nie mogę znaleźć a jest w Endo to możliwość ręcznego wpisana średniego i maksymalnego tętna do danych treningu. Wiecie czy jest coś takiego w Strava?

Napisano

nie da rady niestety, już było o tym ficzerze którego brakuje :(

To sorki, nie doczytałem.

Na razie zrobiłem tak że wpisałem w endomondo hr max i avr, wyeksportowałem i zaimportowałem w starva i jest ok ale roboty więcej. Poza tym chyba jednak postawię tylko na nagrywanie śladu i wrzucanie do odpowiedniej appki/strony - każda ma coś fajnego. 

Zauważyłem że endomondo rejestruje ślad co około 5-6 sekund to trochę dużo, a appka Move! Bike Computer co jedną sekundę więc dokładność dużo większa (ale pewnie też baterii zużywa znacznie więcej) Nie wiem jeszcze jak strava i navime bo nie używałem w terenie. 

Napisano

Zauważyłem że endomondo rejestruje ślad co około 5-6 sekund

To nie do konca tak jak piszesz. W Endomondo mozesz sobie ustawic samemu czestotliwosc probkowania lokalizacji z dokladnoscia nawet do 1s. Jednak zauwazylem, ze to zalezy od systemu operacyjnego. Ja mam Endo na iOS'ie, ale zona ma telefon z Windowsem i ona moze ustawic minimalnie 10 sekund tylko :(

Nie wiem jak jest na Androidzie.

Napisano

To nie do konca tak jak piszesz. W Endomondo mozesz sobie ustawic samemu czestotliwosc probkowania lokalizacji z dokladnoscia nawet do 1s. Jednak zauwazylem, ze to zalezy od systemu operacyjnego. Ja mam Endo na iOS'ie, ale zona ma telefon z Windowsem i ona moze ustawic minimalnie 10 sekund tylko :(

Nie wiem jak jest na Androidzie.

Gdzie w Endo na iOS'ie można zmienić częstotliwość zapisywania śladu?

• 3 tygodnie później...
Napisano

strava, super dopóki na telefonie używałem... na logerze gps nie pokazuje segmentów bo ślady się rozchodzą o metr czy dwa

Napisano

@luto - możesz spróbować użyć aplikacji Strava Needs A Polish (lub w skrócie SNAP) któa umożliwia poprawianie tracka: http://strava-tools.raceshape.com/snap/  Track na poprawianym odcinku musi co prawda przebiegać przez miejsca, między którymi google maps potrafią znaleźć trasę, ale to zazwyczaj wystarcza.

Generalnie jeśli chodzi o narzędzia do Stravy, to jest sporo ciekawych opcji:

•  Veloviewer - masa statystyk, porównań z innymi, trójwymiarowe profile segmentów :)
  •  RaceShape - wizualizuje różnice w przebiegu jazdy na danym segmencie między tobą a innymi
  •  SNAP - poprawianie przebiegów, które GPS zarejestrował jaki kilka metrów poza trasą
  •  FlyBy: http://labs.strava.com/flyby/ - kogo mijałeś na trasie?
  •  Global Heatmap: http://labs.strava.com/heatmap/#13/18.57564/54.42670/blue/bike - bardzo efektowne :)
  •  KOM Defender - pomaga usuwać KOMy, które zostały zdobyte potencjalnie nieuczciwie (np. ktoś zapomniał wyłączyć aplikację i nagrał przejazd samochodem, po drodze przejeżdżając przez kilka segmentów)
  • ... pewno jeszcze sporo innych, któych nie widziałem

Sam myślałem o stworzeniu dodatku do śledzenia czasu pomiędzy serwisem roweru i komponentów (czyszczenie łańcucha co 300km, wymiana/konserwacja napędu co X tys km, itp) ale chwilowo API Stravy nie udostępnia takich informacji :(

Napisano

Pomiędzy pomarańczowymi przyciskami po prawej u góry jest okienko na linka z trasy. Wklejasz i się cieszysz. Wrzuć najlepiej z maratonu jakiegoś.

Napisano

snap mi troszkę pomógł ale to strava powinna lepiej przeliczać track chyba ...

To, czy powinna, czy nie, to kwestia dyskusyjna - niedokładności nie są winą aplikacji, ale zazwyczaj modułu GPS i każda aplikacja na danym urządzeniu by była tak samo (albo w zbliżonym stopniu) niedokładna. Zwykle punkty pobierane z modułu GPS są jakoś wygładzane, ale musi to być robione ostrożnie - aplikacja nie może starać się być mądrzejsza od urządzenia albo użytkownika. Zwykle wyznacza się jakiś kompromis między dokładnością a 'agresywnością' wygładzania trasy. Użytkownikom by na przykład mogło się nie podobać to, że jadą jakąś boczną ścieżką, GPS poprawnie raportuje ich pozycję na bocznej ścieżce, ale aplikacja w swojej mądrości teleportuje ich na główna drogę. Jednak i na to twórcy Stravy maja już swój pomysł, kwestia tlyko kiedy i czy go wdrożą: http://labs.strava.com/slide/

To działa w Polsce ?

Działać działa, tu mozesz zobaczyć np. trasę pewnego wyścigu: http://i58.tinypic.com/jgi241.png . Jednak mi samemu wielokrotnie zdarzyło się mijać na trasie w lesie wielu rowerzystów, a jak potem na FlyBy chciałem sprawdzić kto to, to nikogo nie potrafiło mi znaleźć. Więc albo działa to kiepsko, albo ludzie nie upubliczniają swoich przejażdżek, albo mało ludzi jeszcze korzysta ze Stravy.

Napisano

Pomiędzy pomarańczowymi przyciskami po prawej u góry jest okienko na linka z trasy. Wklejasz i się cieszysz. Wrzuć najlepiej z maratonu jakiegoś.

A ja tam głupi wklejałem link do swojego profilu :P Dzięki

Napisano

ale według stravy 99% niezgodności...

Właśnie wręcz przeciwnie - 'deviated from segment at 99%' znaczy, że początkowe 99% się pokrywa, a dopiero końcówka nie. Możesz spróbować snapnąć jeszcze końcówkę albo poprawić jakimś edytorem GPXów, ale czasem zdarza się, że segment jest kiepsko wyznaczony i momentami odbiega od rzeczywistej trasy. Wtedy jadąc trudno w niego trafić. Ja na przykład mam niedaleko siebie taki, który przejeżdżam raz w tygodniu, ale nie mam na nim żadnego osiagnięcia, bo jest zaznaczony dwa metry od ścieżki.

Napisano

Z tego, co się orientuję, to nie. Wiem, że endomondo kiedyś miało taką możliwość, ale została ona wyłączona. Tłumaczono to względami technicznymi, ale niepotwierdzone domysły i spekulacje mówiły, że mogli chodzić o obawy co do prywatności i bezpieczeństwa użytkowników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...