emson Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 cześć. Mam jakieś dziwne strzelanie chyba w suporcie i występuje tylko jeżeli chcę przyspieszyć i naciśnę mocno na prawy pedał. Dzieje się tak tylko na środkowej przerzutce z przodu i 9 z tyłu na każdej innej cisza, również na tej przerzutce jak kręcę spokojnie to również cisza. Co to może być ?
Rocky98 Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 Jeżeli masz zwykłe pedały platformowe to najprawdopodobniej strzela pedał. Ściągnij plastikową zawleczkę i zalej olejem, powinno pomóc.
emson Napisano 13 Marca 2014 Autor Napisano 13 Marca 2014 Wydaje mi się, że to nie jest pedał bo musiałby też strzelać na innej przerzutce a jest cicho i są to 3 metaliczne odgłosy.
okiloki Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 1. jaki to suport? kwadrat, octalink czy zintegrowana oś? - spróbuj rozebrać (zdjąć ramiona korb, wyjąć suport z mufy), wyczyścić, przesmarować, złożyć, wyreguluj przerzutki. 2. najprawdopodobniejsza przyczyna - nie jeździ się na takich dużych przekosach. Jeżeli chcesz jeździć na 2x9 to wrzuć 3x6. Poczytaj o prawidłowym ustawieniu przerzutki. Na środkowej zębatce z przodu nie jest wskazana jazda na 2 skrajnych zębatkach z prawej i z lewej. Nie jest to czasem spowodowane skakaniem wózka tylnej przerzutki? Długość łańcucha jest odpowiednia? Łańcuch jest w dobrej kondycji? (Czysty, nie zardzewiały, nie rozciągnięty)
kns3k Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 Mialem podobnie. Wklad Thun i plastykowe miski suportu. Miekki plastyk strzelal przy mocnym docisnieciu na pedal. Nowy suport i kute miski i bylo po problemie. Obecnie Hollowtech II wiec zadnych podobnych problemow Wysłane z mojego Xperia Neo V za pomocą Tapatalk 2
emson Napisano 13 Marca 2014 Autor Napisano 13 Marca 2014 Nie znam się na tym to jest kross level a5. Będę jezdził do zajechania a potem wymiana.
mklos1 Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 1) Pedały mogą strzelać - nie ważne czy SPD czy platformy. Wystarczy że w luźny gwint dostanie się trochę brudu. Trzeba odkręcić, dokładnie przeczyścić gwinty i dokręcić odpowiednim momentem (z uwzględnieniem smaru grafitowego lub miedzianego). 2) Pedałów nie należy zalewać oleje, bo za chwilę łożyska zaczną huczeć, a podczas zalewania olej może pociągnąć ze sobą brud. Trzeba rozkręcić wymyć i przesmarować smarem stałym. 3) Pedały też strzelają w zależności od obciążenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.