Skocz do zawartości

[zdrowie] Zapalenie mieszka włosowego - gronkowiec.

stawek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od dłuższego czasu (chyba od ok 3 lat) borykam się z problemem licznych krostek na głowie, które niezbyt dobrze wyglądają i w dodatku bolą kiedy się je dotknie. W dodatku na 2-3 krostkach (małych gózkach) wypadły włosy, niektóre z tych krostek mają w środku ropę. W mojej miejscowości mam dostęp tylko do 2 i to nie zbyt dobrych dermatologów. Obaj stwierdzili zapalenie mieszka włosowego i przepisują mi te same leki, które pomagają na miesiąc-dwa po czym problem powraca.

Tydzień temu zrobiłem sobie wymaz z tych krost. Wynik: 2 bakterie:

1. staphylococcus epidermidis - średnio liczne

2. staphylococcus spp.-koag.neg - średnio liczne

Z tego co wstępnie wyczytałem są to po prostu gronkowce.

Czy ktoś z was miał podobny problem. Czy leczenie jest skuteczne ?

Kiedyś lekarz ogólny powiedział mi, że problem moze wynikać ze zbyt częstego obcinania włosów na głowie, a nie ukrywam, że obcinam je średnio co 1,5 tyg. Czy rzeczywiście ma to jakiś wpływ na stan tych krost ? Jest to dla mnie istotna sprawa ponieważ w dłuższych włosach się nie widzę i tak czy inaczej będę musiał je obcinać, tylko czy zmiana maszynki pomoże ?

Obcinanie to jedno ale tak czy inaczej będę musiał ponownie odwiedzić dermatologa aby leczyć się z gronkowca, a nie zapalenia mieszka. Jeśli ktoś z was miał podobny problem lub ma wiedzę w tej dziedzinie to proszę was o pomoc. Pozdrawiam.

Napisano

Jak to czytam to ręce mi opadają... byłeś u lekarza (a nawet dwóch) to słuchaj się jego/ich opinii, a nie szukaj informacji w internecie i na forum, bo one są mało wiarygodne, a poza tym twój brak wiedzy może spowodować, że źle je zinterpretujesz... Naprawdę internet jest straszną plagą dla lekarzy, bo teraz każdy pacjent jest pseudolekarzem i oczywiście sam najlepiej wie co mu jest, a lekarz to po prostu nieudacznik i nieuk, który chce wyłącznie ludziom zaszkodzić... Ręce opadają  :yucky:

Ad rem...

1. To jest zapalenie mieszków włosowych.

2. Zapalenie mieszków włosowych najczęściej powodują bakterie (właśnie głównie gronkowce), więc lekarze przepisują zazwyczaj antybiotyki o szerokim spektrum działania (mupirocyna), aby te bakterie zabić lub właśnie zlecają wymazy i inne badania (gdy ten lek nie pomaga), aby określić przyczynę zapalenia (bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty).

3. Zapewnie lek, który otrzymałeś zabije te gronkowce.

4. Lekarz ma racje, że częste depilacje/obcinanie włosów sprzyjają zapaleniom mieszków włosowych.

5. Jeżeli używasz tej samej maszynki do obcinania włosów to ona może być powodem ponownych zakażeń bakteriami (nawrotów zapalenia). Myj tą maszynkę 75% etanolem po każdym użyciu (czyli np. KONIECZNIE rozcieńczonym spirytusem z wodąww stosunku 3:1), aby zabić bakterie, które na niej zostały po uszkodzeniu krost w trakcie obcinania.

5. OSTATNIM RAZ POWTARZAM na tym forum nikt nie udzieli Ci lepszej porady niż Ci dermatolodzy  :stupid:

Napisano

Ja nie uważam, że tutaj znajdę lepszych fachowców tylko pytam czy ktoś boryka się z podobnym problemem lub też zna się w tym temacie.

Jeśli od 3 lat nie potrafili mi pomóc to uważasz, że są dobrzy ?

Napisano

Przestań na razie golić tą głowę i idź do lekarza z tymi wymazami. Tu nie ma dużej filozofii - higiena (w sensie brak uszkadzania tych krost = brak obcinania włosów, aby nie rozsiewać bakterii po całej głowie) + antybiotyki. Innej drogi nie ma, chyba że masz jakieś choroby osłabiające twój układ immunologiczny to najpierw trzeba się ich pozbyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...