stawek Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Witam. Od dłuższego czasu (chyba od ok 3 lat) borykam się z problemem licznych krostek na głowie, które niezbyt dobrze wyglądają i w dodatku bolą kiedy się je dotknie. W dodatku na 2-3 krostkach (małych gózkach) wypadły włosy, niektóre z tych krostek mają w środku ropę. W mojej miejscowości mam dostęp tylko do 2 i to nie zbyt dobrych dermatologów. Obaj stwierdzili zapalenie mieszka włosowego i przepisują mi te same leki, które pomagają na miesiąc-dwa po czym problem powraca. Tydzień temu zrobiłem sobie wymaz z tych krost. Wynik: 2 bakterie: 1. staphylococcus epidermidis - średnio liczne 2. staphylococcus spp.-koag.neg - średnio liczne Z tego co wstępnie wyczytałem są to po prostu gronkowce. Czy ktoś z was miał podobny problem. Czy leczenie jest skuteczne ? Kiedyś lekarz ogólny powiedział mi, że problem moze wynikać ze zbyt częstego obcinania włosów na głowie, a nie ukrywam, że obcinam je średnio co 1,5 tyg. Czy rzeczywiście ma to jakiś wpływ na stan tych krost ? Jest to dla mnie istotna sprawa ponieważ w dłuższych włosach się nie widzę i tak czy inaczej będę musiał je obcinać, tylko czy zmiana maszynki pomoże ? Obcinanie to jedno ale tak czy inaczej będę musiał ponownie odwiedzić dermatologa aby leczyć się z gronkowca, a nie zapalenia mieszka. Jeśli ktoś z was miał podobny problem lub ma wiedzę w tej dziedzinie to proszę was o pomoc. Pozdrawiam.
kamfan Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Jak to czytam to ręce mi opadają... byłeś u lekarza (a nawet dwóch) to słuchaj się jego/ich opinii, a nie szukaj informacji w internecie i na forum, bo one są mało wiarygodne, a poza tym twój brak wiedzy może spowodować, że źle je zinterpretujesz... Naprawdę internet jest straszną plagą dla lekarzy, bo teraz każdy pacjent jest pseudolekarzem i oczywiście sam najlepiej wie co mu jest, a lekarz to po prostu nieudacznik i nieuk, który chce wyłącznie ludziom zaszkodzić... Ręce opadają Ad rem... 1. To jest zapalenie mieszków włosowych. 2. Zapalenie mieszków włosowych najczęściej powodują bakterie (właśnie głównie gronkowce), więc lekarze przepisują zazwyczaj antybiotyki o szerokim spektrum działania (mupirocyna), aby te bakterie zabić lub właśnie zlecają wymazy i inne badania (gdy ten lek nie pomaga), aby określić przyczynę zapalenia (bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty). 3. Zapewnie lek, który otrzymałeś zabije te gronkowce. 4. Lekarz ma racje, że częste depilacje/obcinanie włosów sprzyjają zapaleniom mieszków włosowych. 5. Jeżeli używasz tej samej maszynki do obcinania włosów to ona może być powodem ponownych zakażeń bakteriami (nawrotów zapalenia). Myj tą maszynkę 75% etanolem po każdym użyciu (czyli np. KONIECZNIE rozcieńczonym spirytusem z wodąww stosunku 3:1), aby zabić bakterie, które na niej zostały po uszkodzeniu krost w trakcie obcinania. 5. OSTATNIM RAZ POWTARZAM na tym forum nikt nie udzieli Ci lepszej porady niż Ci dermatolodzy
stawek Napisano 12 Marca 2014 Autor Napisano 12 Marca 2014 Ja nie uważam, że tutaj znajdę lepszych fachowców tylko pytam czy ktoś boryka się z podobnym problemem lub też zna się w tym temacie. Jeśli od 3 lat nie potrafili mi pomóc to uważasz, że są dobrzy ?
kamfan Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Przestań na razie golić tą głowę i idź do lekarza z tymi wymazami. Tu nie ma dużej filozofii - higiena (w sensie brak uszkadzania tych krost = brak obcinania włosów, aby nie rozsiewać bakterii po całej głowie) + antybiotyki. Innej drogi nie ma, chyba że masz jakieś choroby osłabiające twój układ immunologiczny to najpierw trzeba się ich pozbyć.
stawek Napisano 12 Marca 2014 Autor Napisano 12 Marca 2014 Dziękuję za pomoc. Jeśli ktoś ma jeszcze wiedzę w tym temacie to proszę pisać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.