Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] czy musze wymienic?

Damiano106

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Dla Was bedzie to pewnie infantylny problem, ale moze ktos zechce mi doradzic. Otoz zmienilem w swoim rowerze naped z wolnobiegu na kasete - dalem sie Wam namowic:P Wszystko juz pozakladalem, jednak pojawil sie problem z regulacja przedniej przerzutki - albo dziala mi najmniejsza zebatka i srodkowa, albo srodkowa i najwieksza. Wiem ze odleglosc korby od ramy ma znaczenie, ale juz zamienialem stronami oś suportu i nic to nie daje, probowalem ustawiac przerzutke zaczynajac od najmniejszej zebatki, potem od najwiekszej...efekt ten sam;/ Przerzutka wychyla sie na tyle ze jest w stanie obsluzyc wszystkie zebatki, ale jakos nie chce grac z nowa klamkomanetka. Przerzutka jest juz stara, do tej pory wspolpracowala z manetka bez zapadek - czyli jak lancuch ocieral o ramie przerzutki to dalo sie to poprawic w czasie jazdy. Przy nowej manetce nie ma takiej opcji - tam jest tylko "pstryk" i wszystko ma wskoczyc na swoje miejsce. Czy da sie to jakos ustawic, czy czeka mnie wymiana przerzutki, bo stara nie zagra z nowa manetka...? Dodam ze naped jest 8-rzedowy, korba na kwadrat

Napisano

Manetki to 8-rzedowe Shimano ST-EF51 (mam nadzieje ze to o to oznaczenie chodzi). A sama przerzutka? - trudno powiedziec, bo rower jest z poprzedniego stulecia;p To tez jest jakies Shimano, ale modelu nie da sie okreslic juz raczej. To starocie, ale wyczyscilem, nasmarowalem i dziala, wiec myslalem ze jeszcze troche posluzy, tyle ze jest ten problem ze zgraniem jej z manetka. Wiem ze daje tylko jakies poszlaki, ale moze cos jednak doradzicie bo nie sztuka pojsc do sklepu i wywalic kase na nowa przerzutke. Moze cos jeszcze powinienem sprawdzic, na cos zwrocic uwage?

• Mod Team
Napisano

Regulacja jak się wiele osób przekonało, jest dość trudnym zajęciem :P Model przerzutki najprawdopodobniej przeczytasz na wewn. stronie prowadnicy, w koncie przy nicie.

p1000331kv4.jpg

tak jak tutaj, choć kiepsko widoczne.

A przerzutkę ... no cóż, przeczytaj w FAQ jak sie ja ustawia i reguluje, jak ci sie nie uda, to wróć :P Ostatnio było kilka tematów z tym związanych, poszperaj sobie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...