Damiano106 Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 Witam! Dla Was bedzie to pewnie infantylny problem, ale moze ktos zechce mi doradzic. Otoz zmienilem w swoim rowerze naped z wolnobiegu na kasete - dalem sie Wam namowic:P Wszystko juz pozakladalem, jednak pojawil sie problem z regulacja przedniej przerzutki - albo dziala mi najmniejsza zebatka i srodkowa, albo srodkowa i najwieksza. Wiem ze odleglosc korby od ramy ma znaczenie, ale juz zamienialem stronami oś suportu i nic to nie daje, probowalem ustawiac przerzutke zaczynajac od najmniejszej zebatki, potem od najwiekszej...efekt ten sam;/ Przerzutka wychyla sie na tyle ze jest w stanie obsluzyc wszystkie zebatki, ale jakos nie chce grac z nowa klamkomanetka. Przerzutka jest juz stara, do tej pory wspolpracowala z manetka bez zapadek - czyli jak lancuch ocieral o ramie przerzutki to dalo sie to poprawic w czasie jazdy. Przy nowej manetce nie ma takiej opcji - tam jest tylko "pstryk" i wszystko ma wskoczyc na swoje miejsce. Czy da sie to jakos ustawic, czy czeka mnie wymiana przerzutki, bo stara nie zagra z nowa manetka...? Dodam ze naped jest 8-rzedowy, korba na kwadrat
Mod Team Puklus Napisano 10 Marca 2014 Mod Team Napisano 10 Marca 2014 Było by prościej jak byś napisał co masz
Damiano106 Napisano 11 Marca 2014 Autor Napisano 11 Marca 2014 Manetki to 8-rzedowe Shimano ST-EF51 (mam nadzieje ze to o to oznaczenie chodzi). A sama przerzutka? - trudno powiedziec, bo rower jest z poprzedniego stulecia;p To tez jest jakies Shimano, ale modelu nie da sie okreslic juz raczej. To starocie, ale wyczyscilem, nasmarowalem i dziala, wiec myslalem ze jeszcze troche posluzy, tyle ze jest ten problem ze zgraniem jej z manetka. Wiem ze daje tylko jakies poszlaki, ale moze cos jednak doradzicie bo nie sztuka pojsc do sklepu i wywalic kase na nowa przerzutke. Moze cos jeszcze powinienem sprawdzic, na cos zwrocic uwage?
Mod Team Puklus Napisano 12 Marca 2014 Mod Team Napisano 12 Marca 2014 Regulacja jak się wiele osób przekonało, jest dość trudnym zajęciem Model przerzutki najprawdopodobniej przeczytasz na wewn. stronie prowadnicy, w koncie przy nicie. tak jak tutaj, choć kiepsko widoczne. A przerzutkę ... no cóż, przeczytaj w FAQ jak sie ja ustawia i reguluje, jak ci sie nie uda, to wróć Ostatnio było kilka tematów z tym związanych, poszperaj sobie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.