babciek Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Witam, zacznijmy od tego, że posiadam w swoim rowerze hamulce tarczowe mechaniczne, wolnobieg 7 rzędowy i manetki 3x7. Będę kupował piastę prawdopodobnie na kasetę, większość piast jest na 8/9 rzędowa kasetę. Jak wymienię manetki 3x8 lub 3x9 i kupię odpowiednio kasetę 8 lub 9 rzędowa będzie to wszystko chodziło pomimo tego, że teraz mam 7 rzędowy wolnobieg? Czekam na Wasze odpowiedzi!
seraph Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Będzie wszystko śmigało bez problemu - długość osi koła tylnego się nie zmienia i przerzutka też bez problemu ogarnie. Radziłbym wymienić napęd na 3x8, bo części są tańsze i żywotniejsze, a braku jednego biegu i tak specjalnie nie odczujesz (rozstaw biegów i tak jest taki sam). Istnieje nawet opcja ekonomiczna bez wymiany manetek - kupujesz koło i kasetę 8 biegową i regulujesz to z obecnymi manetkami z pominięciem ostatniej zębatki i masz napęd 3x7 z kasetą
babciek Napisano 9 Marca 2014 Autor Napisano 9 Marca 2014 Właśnie widziałem, że kaseta 8, a nawet 9 rzędowa jest tańsza niż wolnobieg 7 rzędowy taki jak u mnie. Możecie doradzić jakąś piastę tył na kasetę 8 rzędową i tarczę? A koledze wyżej dziękuje za odpowiedź
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.