paulinakos1 Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Witam serdecznie wszystkich zagorzałych rowerzystów Zaczne od początku, mam na imię Paulina, jestem nowa na forum i liczę na waszą wyrozumiałość Moja przygoda z rowerem zaczęła sie jakieś 4 lata temu. Wtedy to dorwałam stary rower siostry, "podrasowałam go trochę" wymieniając linki pancerze i klocki hamulcowe na poczatek :DAle przyszedł czas na zmiany i coś bardziej spersonalizowanego. Zakupiłam rame mbika renegade 0.5 team i staram sie komponować poszczególne podzespoły w miarę możliwości finansowych. I tutaj rodzi się moje pytanie. Ponieważ jestem kobietą skromnie mówiąc "drobną" bo ważę 48 kg i mam 160 cm wzrostu, to poszukuję amortyzatora pod moje wymiary Zastanawiałam się nad SR Suntour Epicon lub Raidon. Dlaczego wymieniam te amortyzatory? A bo kiedyś jakiś "znawca" powiedział, że pod moją wagę najlepszy byłby amortyzator powietrzny z możliwością regulacji ciśnienia. Nie do końca znam się na amortyzatorach więc prosiłąbym Was o pomoc. Jaki amortyzator wybrać, w przystępnym przedziale cenowym, do 700-800zł? Może jakaś inna marka w tej cenie? Mocowanie wyłącznie pod tarczówki. Pozdrawiam wiosennie, Paulina
kporys Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Pod taką wagę możesz szukać używanej Reby Dual Air lub nowego Epicona X1 RLRC (w activia.sgl.pl był ostatnio za 699 biały). Mam epicona, z tym że X2 i złego słowa nie powiem, lecz przy Twojej wadze lepsza będzie wersja RLRC, bo ma regulację wolnej kompresji i amorek powinien się mniej zapadać przy hamowaniu itp.
Poochaty Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 Przede wszystkim szukaj amortyzatora powietrznego, takiego, żebyś sobie mogła wyregulować pod swoją wagę. Żadna sprężyna przy Twojej wadze nie będzie działać prawidłowo szczególnie, że pewnie oprócz tego, że jesteś drobna to też pewnie hardcorowo nie jeździsz. Tanie amory powietrzne będą moim zdaniem dobre.
kporys Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 Poochaty, ale pozostanie problem zniewykorzystywaniem całego skoku przez mocniejszą sprężynę negatywną.
Mod Team Maniak Napisano 10 Marca 2014 Mod Team Napisano 10 Marca 2014 Pod taką wagę stary SiD 28mm Dual-Air byłby idealny
paulinakos1 Napisano 10 Marca 2014 Autor Napisano 10 Marca 2014 szczególnie, że pewnie oprócz tego, że jesteś drobna to też pewnie hardcorowo nie jeździsz. Z tym różnie bywa Może pojęcie hardcorowo jest bardzo indywidualne, ale zdarzają się jakieś ekstremalniejsze trasy, jak tylko wiejskie szosy Niestety jeśli chodzi o używki to z nimi bywa gorzej, bo rzadko zdarza się wyhaczyć coś naprawdę porządnego w przystępnej cenie. A z tego co widziałam, Epicon trochę przewyższa mój dostępny budżet, chyba, że trafi się jakaś meeeega okazja. I niestety na taką pozostaje mi tylko czekać. A jeśli chodzi o model Suntour Epicon RLE X2, to czym się różni od tego RLRC X1? I jeśli mogłabym prosić o opinię Suntora Raidon X1 RLR AIR. Bo różnica w cenie jest zdecydowanie duża, a jak z parametrami?
kporys Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 Napisz lub zadzwoń na numer na stronce activia.sgl.pl może mają jakieś promocje. X1 od X2 różni się regulacją wolnej kompresji i ma koronę drążoną.
tylkoNiedzielny Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 Możesz szukać też Spinner Aeris 320, zdarza się znaleźć sporo taniej niż Epicon'a.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.