gorzu Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 witam, proszę o poradę, aktualnie składam nowe koła do roweru MTB, będą one przeważnie do jazdy drogą gdzie mógłbym pokonywać 'duże' odległości - aby nie stanowiło to problemu, ewentualnie czasami jakaś polna droga/leśna ścieżka - wypad w teren. Szukając obręczy natrafiłem na ofertę Accenta, który ma podobno całkiem niezłe obręcze jeżeli chodzi o stosunek jakość/cena, konkretnie modele: Airplane, Pathfinder i Trackliner. Jak zauważyłem różnią się one delikatnie wagą (+-10g), ale co mnie dużo bardziej interesuje szerokością wewnętrzną (Trackliner-17mm, Pathfinder-19, Airplane-20,5). Nie mogę się zdecydować, wszystkie mają całkiem dobre opinie, skłaniam się najbardziej w kierunku Airplain-ów, ale czy nie są za szerokie na szosę?Jednym słowem która z tych obręczy będzie wyborem optymalnym dla moich potrzeb? I drugie pytanie: czy szprychy Sapim Race w kolorze czarnym będą dobrym wyborem?
provid Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Standardowo w zupełności wystarczy obręcz o szerokości 19 mm i przeważnie takie są montowane do nowych rowerów. Szersza obręcz pozwala na stabilniejszą jazdę przy niższym ciśnieniu. Przy węższej obręczy i niskim ciśnieniu (2.0-2.1 atm) miałem wrażenie, że tył mi "pływa". Teraz mam z tyłu 22,6 mm i przy ciśnieniu 2.0-2.1 atm jest znacznie lepiej. To są moje wrażenia i doświadczenia ale zapewne jest toś, kto wie więcej i niech się wypowie
Mod Team Puklus Napisano 8 Marca 2014 Mod Team Napisano 8 Marca 2014 Airplane jest pod tarcze a tamte sa chyba pod vki ... brałbym airplane, chyba ze nie masz tarcz
gorzu Napisano 8 Marca 2014 Autor Napisano 8 Marca 2014 Emeryt, masz rację, z wymienionych przeze mnie obręczy, tylko Airplan-y są pod tarcze, pozostałe to V-ki, z racji tego że planuję zastosować tarcze więc... Można się jeszcze zastanowić ewentualnie między Airplane (559x20,5) a Generation-XC (559x19), co powiecie? Piasty jakie będą zastosowane: Novatec NT-D041SB (przód) i NOVATEC DO42SB (tył), szprychy: ACCENT Race Black, pozostaje jeszcze kwestia dobrania odpowiedniej długości szprych, ale są kalkulatory więc chyba ogarnę, okaże się
Mod Team Puklus Napisano 8 Marca 2014 Mod Team Napisano 8 Marca 2014 Airplane to niemalże kopia alexrimsa xd lite, a ja takie użytkuje, bardzo lekkie i mocne obręcze ja za ta cenę ( o accenta mi chodzi.) są kapkę szersze od xd, cięższe kilka gram.
gorzu Napisano 8 Marca 2014 Autor Napisano 8 Marca 2014 Emeryt nawiązując do Twoich Alexrims xd-light to rzeczywiście są węższe od Airplan o całe 1,5mm, i są cięższe o całe 20g Pozostaje pytanie czy jest odczuwalna w znaczny sposób różnica... jadąc na drodze/szosie jest różnica między obręczą dajmy na to szeroką na 20,5mm a np. 19mm lub mniej, chodzi mi o opory toczenia etc? wszystko wskazuje na to, że wybiorę jednak Airplan-y Pomożecie mi dobrać odpowiednią długość szprych do Accent Airplan + wyżej wymienione piasty, bo nie chcę nic pochrzanić i kupić złe, a potem wymieniać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.