Skocz do zawartości

[ok 2000 zł] Treking / Cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przymierzam się do zakupu roweru. Mój rower będzie wykorzystywany na dojazdy do pracy i na wycieczki jedno dniowe z powrotem do domu. Zastanawiam się nad trekkingiem albo Crossem. Jestem osobą młodą i mam dylemat. Chciałbym rower z dobrym osprzętem, który mi posłuży kilka dobrych lat. Na serwisie rowerowym trochę się znam i lubię dbać o rower. Co wybrać lepiej trekking czy cross, którego od razu się doposaży w błotniki i lampki czy do crossa można zabudować bagażnik?? Mam 190 cm wzrostu i 90 kg wagi.

Mój budżet wynosi około 2000 zł przeglądałem ofertę i zastanawiam się nad takimi rowerumi:

KROSS EVADO 3.0 . Model 2014.

Kross TRANS SANDER

Kross TRANS ALP

UNIBIKE VOYAGER GTS 2014

UNIBIKE VIPER GTS

Releigh OAKLAND GTS

KELLYS AXELL 2013

KELLYS CARTER 50 2014

Proszę o poradę którego wybrać. Jak widać wybór jest szeroki.

Pozdrawiam

Napisano

Co wybrać lepiej trekking czy cross, którego od razu się doposaży w błotniki i lampki czy do crossa można zabudować bagażnik??

Do znakomitej większości crossów można. 

IMHO lepszy byłby trekking, bo ma zazwyczaj spokojniejszą geometrię i pierdoły typu dynamo w piaście, które się przydaje w rowerze komunikacyjnym.

Mój budżet wynosi około 2000 zł przeglądałem ofertę i zastanawiam się nad takimi rowerumi:

Jeżeli mógłbyś nieco rozszerzyć ten budżet, to proponowałbym Unibike expedition. IMHO warto. To już jest rower na sporo lepszych częściach niż voyager. Szukaj rowerów z ubiegłego roku lub z 2012, mogą być przecenione.  

Napisano
Rower wydaje się świetny.

Jeżeli chodzi o crossy, to Unibike VIper jest na sporo lepszym osprzęcie...  Nie ma hamulców tarczowych, ale myślę że do ww. zastosowań, jest to pomijalny szczegół. 

Napisano

Jeżeli chodzi o crossy, to Unibike VIper jest na sporo lepszym osprzęcie...  Nie ma hamulców tarczowych, ale myślę że do ww. zastosowań, jest to pomijalny szczegół. 

Osprzętowo faktycznie mocno to wygląda, to jest model 2014? 

Napisano

Co wybrać lepiej trekking czy cross, którego od razu się doposaży w błotniki i lampki czy do crossa można zabudować bagażnik??

Można, ale moim zdaniem się nie opłaca, bo to dodatkowe koszty to raz, a dwa wymusza oświetlenie bateryjne.

Z tego co mówisz, chcesz dojeżdżać do pracy, więc moim zdaniem tylko rower trekingowy, bo jest gotowy. Tylko dokupić sakwy i jeździć.

W kolejności nabycia:

UNIBIKE VOYAGER GTS 2014
Kross TRANS ALP
Kross TRANS SANDER

Napisano

A czy Unibike Expedition GTS 2014 jest sporo lepszy od Voyagera GTS i warty dopłaty tych 600 zł?? Z jednej strony to dużo z drugiej szukam porządnego roweru na lata.

Jest jeszcze taka opcja żeby wybrać między Voyagerem 2014 a Exspedition gts 2013. Na tyle jestem zdecydowany, że trekinga z firmy Unibike teraz pozostał dylemat, jaki wybrać w zasadzie rozchodzi się między tymi 3 rowerami

Napisano

Bierz Expedition 2013 jak możesz. A po ile masz tego 2013?

2350 zł i się zastanawiam. Swoją drogą jak czytałem specyfikacje to troche się pozmieniało między 2013 a 2014. A w takim voyagerze nic nie zmienili o ile wiem. I mam dylemat.

Napisano

Możesz śmiało brać tego z 2013 roku. Są drobne różnice w modelu widelca, przedniej przerzutki i korb, (z czego przerzutka i korby nawet na 2013 były ciut wyższej grupy), ale generalnie jest OK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...