Skocz do zawartości

[sztyca] Accent SP-252, SP-408

Soku93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W moim rowerku po wielu, wielu latach padła sztyca. Samego jarzma raczej nie da się wymienić więc rozglądam się za nową sztycą. Z tego co czytam to polecanymi markami są Accent, Kalloy.

Szukam sztycy na długie lata, która nie wygnie się pod 75 kilogramami z wytrzymałym jarzemkiem.

Kalloy'e są strasznie krótkie więc pozostaje mi Accent. Potrzebuje rozmiaru 27mm x 350mm. Podoba mi się Accent SP-252 oraz SP-408. Który wybrać? Który lepszy? SP408 ma dwie śruby i wygląda na bardziej trwały i wytrzymały, czy to nie ma większego znaczenia i SP252 nie odbiega wytrzymałością?? W mojej oryginalnej, jednośrubowej, sztycy kiedyś pękła mi śruba w czasie jazdy.

Nikt nie poleca marki ZOOM. Może ktoś wie czym one tak odbiegają od np. Accentów? W czym są gorsze? Ich ceny są dużo niższe, a skoro nie jestem specjalnym wyczynowcem to może taki ZOOM spokojnie by mi wystarczył?

Jeśli są jeszcze jakieś marki godne polecenia to proszę o pomoc. Nie ukrywam, że zależy mi na cenie.

Pozdrawiam

Napisano

Mam SP-408 27,2 400mm, zamocowaną w mtb od ponad roku, waga 82-84kg, przejechane jakieś 10k km, nic się nie przesuwa, siodełko ciągle w tym samym ustawieniu, mimo że jest wyciągnięta prawie do ogranicznika ciągle prosta. Generalnie produkt ok, z minusów napis na sztycy się wyciera.

Napisano

Sztyca z jedną śrubą i radełkowanym gniazdem jażma to kiepski pomysł - ustawić trudniej niż sztyce z dwoma przeciwległymi śrubami a do tego gniazdo łatwiej uszkodzić - np tak jak w sztycy którą miałem w rękach dziś. 

Zoom to azjatycka marka i raczej nie stawia na jakość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...