Skocz do zawartości

[mleczko] mikro-dziurki w oponie UST

fizjo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć,

przygotowując się do sezonu założyłem moje nowe Schwable Smart Sam UST na moje jeżdżone już sezon w systemie dętkowym Mavic XM819 UST...

opony na obu kołach uszczelniły się dokładnie na obręczach i wentylach, ale niestety obie nie trzymają ciśnienia z powodu obszarów mikrodziurek na bocznych ściankach (w jednej oponie więcej w drugiej mniej) z których powoli ucieka powietrze (ok. 10-20 PSI / dobę).

planuję "douszczelnić" ten zestaw mleczkiem Trezado (posiadam 100ml). zamierzam wlać po 20-30ml na koło.

moje pytania w związku z sytuacją:

1) czy wskazane jest, aby koła po opisanym uszczelneiniu stały niejeżdżone? tzn. zalewam mleczko, potrząsam, kręce, przekładam z boku na bok itd. sprawdzam czy się uszczelniły mikro-dziurki w wannie i stawiam rower na tydzień po ścianą. czy może konieczne jest aby po zalaniu uszczelniacza duzo jeżdzić, bo może ono jakoś miejscowo zaschnąć..?

2) czy w tym przypadku jeśli kiedyś zdejmę opony, mogę wyczyścić mleczko, a mikrodziurki pozostaną zalene i przy następnym montarzu może się obejść bez uszczelniacza? czy może jestem już na niego "skazany"?

z góry dziękuję za odpowiedźi!

/tomek

Napisano

1. Przy tak małej ilości uszczelniacza powinien on się w całości rozprowadzić po ściankach i wspomnianych mikrodziurkach, raczej nie zostanie w dużej ilości w postaci płynnej.

2. Wyschnięte mleczko spróbowałbym usunąć, może bez jakiegoś dynamicznego szorowania.

:thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...