Gizmo21 Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Mam w starym rowerze manetki Grip Shift. Dokłanie nie wiem jaka, ale jest na niej - 3, manetki są dość stare, rower trekkingowy z ok 98roku. Manetkę rozkręciłem kluczem imbusowym, odeszła od gumy na kierownicy, musiałem trochę nią poruszać, aż w końcu puściła i zostały mi dwie części. Wyciągnąłem starą linkę, chciąłem założyć nową i zaczął się problem... Wcześniej przy otwarciu wyleciała mi sprężyna, którą ponownie umieściłem w manetce. A więc założyłem linkę tak jak była założona poprzednia, ale mam problem ze złożeniem manetki. Nie wiem jak to zrobić. W książce Zinna wyczytałem, że wskaźnik biegu, w przypadku manetki od przerzutki przedniej ma być na 1, a tylnej na 7. Próbowałem tak i faktycznie, po wcześniejszych próbach, gdy kompletnie nie mogłem jej złożyć, coś zaskoczyło, tylko że jednak manetka nie działa, nie przeskakuje, nie "klika". Mimo wszystko ogólnie jest straszny problem, by złożyć manetkę, jakoś nie chce zaskoczyć. Nie wiem, wyczyszczenie, przesmarowanie, może coś pomóc? W środku jest jakiś taki klejący smar, co można dać zamiast niego? Smar do łożysk będzie ok? I jak się zabierać do złożenia manetki? Doszedłem do wnosku, że w tą sprężynę musi wejść chyba plastki odstający w drugiej części manetki? Musi zaskoczyć? Tylko za choletę nie chce dobrze wejść, wchodzi jakoś tak, że się ta sprężyna blokuje i nie przeskakuje. Ktoś ma jakieś pomysły co można zrobić? Dołączyłbym zdjęcia, ale raz że z tego co mi na dole pisze, mogę dać tylko zdjęcia 15,41kb (są jakieś limity?), a to by wyszło starsznie małe, a poza tym zdjęcia wyszły mi słabej jakości.
robertrobert1 Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Sprężyna powinna wejść w odpowiednie wyżłobienie w plastikowym korpusie. Spróbuj złożyć sam grip aby uzyskać klikanie. A do smarowania możesz użyć dowolnego smaru stałego. Gdy już uzyskasz klikanie to wówczas wprowadż linkę tak aby raz opasała gripa wewnątrz. I jeszcze jedna uwaga. Powinieneś mieć jeszcze blokadę, która by trzymała obydwie części gripa w kupie.
miskov17 Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Najłatwiej to sprężynę najpierw zaczepić w korpusie, potem w chwycie, lekko obrócić i jednocześnie dopchnąć do korpusu.
Gizmo21 Napisano 2 Marca 2014 Autor Napisano 2 Marca 2014 Udało mi się manetki złożyć. Okazało się, że źle zakładałem sprężynę... W końcu jednak ustawiłem dziś inaczej i wszystko chodzi, niestety nie obeszło się bez strat i w przedniej coś się tam ułamało, przez co manetka za bardzo nie zaskakuje na siebie, jest luźna po złożeniu, ale po dokręceniu śrubą jakoś trzyma się to kupy i linka chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.