ovb Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Witam! Wiem, że pdoobny temat na tym forum już był, ale interesują mnie konkretne argumenty ws. konkretnych rowerów. Ma to być rower MTB dla mojej kobiety, 165cm wzrostu, do 2500zł, z hamulcami tarczowymi hydraulicznymi, przerzutkami Shimano Alivio i wyżej, nowy. Dotychczas jeździła na rowerach męskich. Przeznaczenie: jazda kilka razy w tygodniu, po 20-30km, głownie asfalt, czasem ścieżki leśne. Po przeglądnięciu kilkunastu ofert, pozostały do wyboru dwie opcje: 1. KROSS LEA F6 2014 http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-femi-line/lea-f6 - przemawia za nim zdecydowanie ulubiona, agresywna postawa, dobre hamulce i polska marka, przyzwoity osprzęt. 2. RADON ZR 5.0 LADY white/mint 2013 http://www.bikecenter.pl/p7372,radon-zr-lady-5-0-white-mint-2013.html - przemawia za nim zdecydowanie lepszy osprzęt, stosunkowo blisko do dealera, ale są minusy: nie da się wsiąść na rower i przymierzyć, bo sprzedawca prowadzi tylko sprzedaż wysyłkową i nie ma ani jednego poskładanego egzemplarza na sklepie, no i pozycja - odmienna niż ta ulubiona, KROSS-owa. I pytania: - czy da się skonfigurować RADONA tak, żeby pozycja była zbliżona do tej na KROSSie, tzn. agresywna? Dodam, że siedziała na rowerze CUBE Access WLS rama 17", co zalecił sprzedawca Radona, żeby mieć odniesienie i pozycja była niezadowalająca - stwierdziła, że siedzi się jak na kozie - czy amortyzator w RADONIE jest jakiś skomplikowany/awaryjny/drogi w użytkowaniu względem SUNTOURa? - porównanie firm KROSS vs. RADON? Czy RADON to niemiecka marketówka, czy jednak to samo co CUBE, jako, że z tej samej fabryki? PS. A może coś innego...? Bardzo dziękuję za każdą radę!
mklos1 Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 - czy da się skonfigurować RADONA tak, żeby pozycja była zbliżona do tej na KROSSie, tzn. agresywna? Poza kombinacją z ustawieniem siodełka nic się nie da zrobić, bo mostek jest stały. - czy amortyzator w RADONIE jest jakiś skomplikowany/awaryjny/drogi w użytkowaniu względem SUNTOURa? Nie. Jest mniej więcej równoważny do Suntour XCR/Raidon - czyli model - półtora modelu wyżej. porównanie firm KROSS vs. RADON? Czy RADON to niemiecka marketówka, czy jednak to samo co CUBE, jako, że z tej samej fabryki? Byłbym bardzo daleki od nazwania Radona marketówką. Skupiają się głównie na modelach ze średniej i wyższej (od 1000 do 3000 euro) i proponują je w atrakcyjnych cenach - nawet jak na polską kieszeń.
Rulez Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Poza kombinacją z ustawieniem siodełka nic się nie da zrobić, bo mostek jest stały. Wystarczy obrócić mostek na minus i pozycja będzie bardziej agresywna, można też podkładki przełożyć nad mostek, więc o co ci chodzi ? Radon 17" jest tylko o 5 mm krótszy horyzontalnie od Krossa 17" i więc uzyskanie podobnej pozycji jest jak najbardziej możliwe. - czy amortyzator w RADONIE jest jakiś skomplikowany/awaryjny/drogi w użytkowaniu względem SUNTOURa? Jest na podobnie niskim poziomie, w obydwu nie ma się co zepsuć ...
Gość Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Kross ma niskiej jakości ramę (moim zdaniem). jak stajesz na pedale, to się mocno wygina, jest miękka. Tu masz 30 stronicowy temat o pękających ramach w Krossie : http://www.forumrowerowe.org/topic/133516-rama-peknieta-rama-kross-level-b6/ Radon wydaje się rozsądniejszym (bezpieczniejszym) pomysłem.
mklos1 Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Wystarczy obrócić mostek na minus i pozycja będzie bardziej agresywna, więc o co ci chodzi ? Moim zdaniem lepszy dłuższy mostek ale z kątem dodatnim. Ale co kto lubi... Dla mnie na takim rowerze siedzi się trochę dziwnie. Mój kumpel ma krótki mostek na ujemnym kącie.
Rulez Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 To nie ma nic do rzeczy, uzyskanie podobnej pozycji jest możliwe, może wystarczyć samo wyjęcie podkładek spod mostka. A skoro jest możliwe, to po co twierdzić, że nie ?
ovb Napisano 1 Marca 2014 Autor Napisano 1 Marca 2014 Dzięki serdeczne za szybkie odpowiedzi. Oczywiscie mieszacie w głowie nieziemsko Może nie dodałem, że to ma być rower dla amatorki, więc pękająca rama chyba będzie tematem abstrakcyjnym? Dzisiaj doszedł KROSS level a6, co myślicie?
Rulez Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Niech po prostu weźmie ten który jej najbardziej pasuje,.
mklos1 Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 Dzisiaj doszedł KROSS level a6, co myślicie? Powinna się przymierzyć i zobaczyć czy taka geometria jej leży, gdyż skoro dziewczyna ma 165cm wzrostu, to być może rama 17" jest trochę za duża. Znajdź rozmiar XS i S i niech porówna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.