Skocz do zawartości

[1300-1550] trekkingowa damka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, bardzo Was proszę o pomoc w wyborze roweru. Mój wzrost to 175, dł. nogi 85, waga 70 kg (w trakcie odchudzania do 63 ;)  plus waga dziecka w foteliku (dziecko 16 kg). Rowerek ma być trekkingowy, żeby pozycja była nie całkiem prosta, jak na rowerze miejskim, ale tez nie tak pochylona jak na crossie (miałam konę hahannę ale ze względu na zbytnie pochyloną postawę ciała musiałam ja sprzedać :(. Rowerem będę jeździć dwa razy dziennie z dzieckiem do przedszkola i z powrotem i w weekend jakaś dłuższa wycieczka  utwardzoną leśną dróżką, nie błota i korzenie). Rower musi mieć możliwość zamontowania fotelika dziecięcego. Ważne jest tez dla mnie, żeby kierownica miała regulację w górę i w dół, duże siodło, opony semisleeki, niską, damską ramę. Z tego, co się zorientowałam w sklepach póki co to lepsza jest kaseta z tyłu niż wolnybieg, dynamo "w piaście", aluminiowa rama, więcej wiedzy na temat jakości osprzętu nie mam i tu potrzebna jest Wasza pomoc w rozwikłaniu tych wszystkich oznaczeń i numerków. Biorę pod uwagę takie rowery: 

Giant cypress 2013r., Romet Gazela 1.0 lub 2.0, Unibike Vision, Kross trans pacific (moge go kupić taniej niż normalnie) lub trans siberian, cossack tercia, raileigh oddysey LDS, 

Pomóżcie plis co będzie najlepsze.

Napisano

myślę, że możesz wziąć pod uwagę najnowszy model Kands-a z uwagi na bardzo dobry osprzęt (powszechnie się uważa, że Alivio to dla amatorskiej jazdy najwyższa półka ;) po drugie rower składany jest w Polsce więc wspierasz polską przedsiębiorczość, po trzecie jest to model 2014 więc świeżonka i po czwarte ten z białą ramą naprawdę pięknie się prezentuje ;) http://allegro.pl/trekking-kands-elite-pro-lds-alivio-2014-nowosc-i3985686303.html

Napisano

W tym Kandsie to kierownica jest trochę jak w rowerze miejskim, a ja tych rowerach nie umiem trzymać równowagi, nie czuję się pewnie, co może być problemem tymbardziej, że będę wozić synka, musiałabym najpierw się do niego przymierzyć, gdzieś w sklepie stacjonarnym. Zauważyłam, że oznaczenie jest w min np. Kaseta / Wolnobieg SHIMANO (8-biegów)  brak oznaczenia typu MF czy CS czyli jest kaseta czy wolnobieg ?  Ten pierwszy polecony rower tez mi się podoba, ale znów warto byłoby na niego usiąść, a nigdzie w Wawie nie natknęłam się na te rowerki a byłam w około 10 sklepach....Czy według Was te rowerki, które wymieniłam nie są godne uwagi? Może polecicie mi jakąś stronkę gdzie mogłabym przeczytać jak sprawdzić który rower ma lepszy osprzęt, jakiś ranking według tych oznaczeń producentów? Wiem że alivio to max na co mnie stać ale wiele innych oznaczeń to dla mnie czarna magia...

Napisano
Zauważyłam, że oznaczenie jest w min np. Kaseta / Wolnobieg SHIMANO (8-biegów)  brak oznaczenia typu MF czy CS czyli jest kaseta czy wolnobieg ? 

Kaseta.

a nigdzie w Wawie nie natknęłam się na te rowerki a byłam w około 10 sklepach

No niestety, tych rowerów nie sprzedają w sklepach stacjonarnych. Właśnie dzięki temu mają taką korzystną cenę.

Czy według Was te rowerki, które wymieniłam nie są godne uwagi? Może polecicie mi jakąś stronkę gdzie mogłabym przeczytać jak sprawdzić który rower ma lepszy osprzęt,

Może nie tyle niegodne uwagi, co mają słaby stosunek cena/jakość.

Poczytaj to forum. ;)

Napisano

tego nie było, mierzyłam wheelera cross 6.1 za 1490 zł. i mbike Reis Lady przeceniony z 1900 na 1600 ale to bardziej miejski rower, wygodny owszem,  ale co będzie jak zjade z chodnika? ;) 

Napisano

Tak naprawdę, to wtej cenie nie powinno się mierzyć w rowery renomowanych marek, bo one są po prostu na najniższych komponentach. Najlepiej szukać czegoś made in Dolne Wongo by garage, albo czegoś z rodzimych produktów.

Jeżeli nie Lazaro ani Kands (tak naprawdę to jedna firma robi te rowery), to Kross, jeszcze cossack też ma fajne rowerki w fajnych cenach, ale raczej te z biegami w piaście, choć z przerzutkami też za 1600 coś by się znalazło sensownego. I tu się właściwie zamyka koło poszukiwań, nie licząc jakichś dziwnych okazji, które się czasem pojawiają w sklepach. 

Napisano

Jeżeli piszecie, że ten Lazaro to byłby najlepszy wybór, to go biorę mocno pod uwagę, w sumie na wszystkich tych trekkingach na kołach 28 rama 19 podobnie mi się siedzi więc ten nie powinien być niewygodny czy coś. Dziś dzwoniłam do gościa z tej aukcji, która mi podesłaliście ale nie odbierał, pomyślałam, że może jeżeli mieszka gdzieś w miarę niedaleko to mogłabym podjechać. 

Napisano

ładny tylko niestety nie w budżecie, muszę jeszcze kupić porządnego hamaxa. 

zastanawiam się tylko dlaczego sprzedają tego lazaro senatore  tylko w jednym miejscu? nie będzie problemu z częsciami czy serwisem?

inna rzecz to możliwośc napraw w czasie gwarancji, jak kupie rower w wawie to w razie co mam blisko, jak kupię rower pod kaliszem to będę tam jechać jak coś się zrąbie...

poza tym złożenie rowerku kupionego w necie tez kosztuje gdzieś koło mnie w serwisie. Piszecie że ten kross trans pacifik damka mógłby być? za 1529 w wawie pan mi przecenił bo to rower z 2013r.

Napisano

Patrz, znalazł, a myślałem że ceny mu się pomyliły... :)

Ta gazelka jest bardzo korzystna, ale ma mostek ahead a : 

Ważne jest tez dla mnie, żeby kierownica miała regulację w górę i w dół,

Napisano

To ja się do tematu dorzucam:

szukam roweru trekkingowego, do wożenia dzieciaków w rikszy. Mój budżet jest nieco niższy, niż koleżanki - ja szukam czegoś do 800zł. Może być używany. Z modeli proponowanych przez Was wyżej na razie nic używanego nie znalazłam.

Czytałam też, że należy rozważać używane modele w zależności od roku produkcji - możecie coś polecić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...