Skocz do zawartości

[do 800zł] Jaki rower kupić

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

xeg dokłądnie tak narzeka na swój obecny rower a równie dobrze jak zainwestuje w niego tą kasę to lepiej na tym wyjdzie niż kupno nowego roweru i dość słabego w tej cenie. Te modele allegro co polecasz- są godne uwagi ;) dla naszego kolegii.

Napisano

W sumie jeżdze różnie przy domu mam jakieś 400m po takiej drodze twardej ale błotnistej z dołkami, nie no z tym nie było by problemu w sumie jakoś by sie przejechało po tej drodze dalej to tam zwykłe żwirówki też w miarę równe, ale jak mówicie żeby ogarnąć swój stary rower to jeszcze to spróbuje, poniżej wrzucam wam zdjęcia co i jak, dużo rzeczy jest do roboty, zaczynając od samego siodełka kończąc na przerzutkach no i koło obowiązkowo. Koła 26*1.95

IMG_20140301_184635.jpg IMG_20140301_184706.jpg IMG_20140301_184712.jpg IMG_20140301_184727.jpg

IMG_20140301_184744.jpg IMG_20140301_184812.jpg IMG_20140301_184822.jpg IMG_20140301_184844.jpg

IMG_20140301_184848.jpg IMG_20140301_184921.jpg IMG_20140301_185007.jpg

Ot takie cudo. Co powiecie warto w to inwestować?
Napisano

Zamiast tego Krossa i innych rowerów marketowych wolałbym dołożyć w renowację swojego starego roweru. Dobry wyjściem z nowych rowerów będzie dla ciebie Lazaro lub Kands- trzeba dołożyć.

Ramę ma, amor wygląda chyba nawet nawet, ma hamulce tarczówki, ale cały tyłek ma do wymiany. Jak mówiłem za dopłata jakiś serwisant ci to zrobi są tez sklepy które specjalnie się trudnią odnawianiem rowerów.

Twoja decyzja- my możemy tylko doradzić i wskazać Ci parę rzeczy których sam nie widzisz ;)

Napisano

Sam śmigałem na Senatore V, przy wzroście 173cm, noga 80cm rama 19" na wysokość była jak dla mnie w porządku 2-3cm luzu, jednak była długa jak na swój rozmiar 61cm o ile dobrze pamiętam, przy moim wzroście wymuszała bardzo pochyloną pozycję co było nie wygodne na długie trasy, zmieniłem na Shannona długiego(albo krótkiego) na 54cm i jest idealnie :] mogę śmignąć jednorazowo 150km i nic mnie nie boli. Zamierzam dojść do jednorazowego 300km do wakacji.  

Trochę stary i zaniedbany ten rower, zaglądałeś w ogóle do niego, czy jeździłeś aż padł ? :P napęd chyba  zajechany, ale daj mu szansę, trzeba w niego włożyć dużo czasu trochę kasy i pracy, znajdź dzień wolny rozkręć wszystko, sprawdź czy rama nie jest krzywa, wyczyść wszystko, przesmaruj i wyreguluj. Obawiam się że, jak zlecisz to komuś to może być to nieopłacalne.

Napisano

hah przecież on dalej jeździ :D przód przerzutek śmiga jak ta lala, tył niestety nie ale to raczej źle złożone jest (żyłka źle naciągnięta może?!) jedyny mankament to koło wygięte z przodu aaaa no i pedał lewy jest rozwalony chodzi na boki nie wiem jak to naprawić najlepiej na zwykłą śrube przykreciłem i sie buja troche ;(

Napisano

jeździć może i jeździ albo pełza:] jak tam łańcuch ? nie ślizga się po kasecie? z ciekawości podjedź do serwisu i zapytaj ile skasują za renowację. Bo jak za dużo części okaże się do wymiany to chyba nie będzie opłacalne, wszystko na części jest droższe do tego dochodzi koszt robocizny i czasem niepotrzebne wyciąganie kasy od klientów. Część rzeczy które zrobi serwis możesz spokojnie zrobić sam z pomocą informacji które znajdziesz w internecie

Napisano

Najpierw to go solidnie przeczyść - o rower też trzeba dbać- a jest mocno zaniedbany wizualnie. Tył jest dlamnie osobiście do wymiany łącznie z kasetą, przednie koło jak mówiłeś, poprawić troszkę klocki hamulcowe, pedały nowe jak chcesz, odpowiednie przeczyszczenie  i wymycie go i myślę, że będziesz miał porządny rower. Część rzeczy możesz zrobić sam ale jeśli nie czujesz się na siłach - ja to bym wtedy to komuś zlecił bo żebyś jeszcze czegoś nie rozwalił do końca.

Na początek to zostawił bym jakiemuś zaufanemu majstrowi twój rowerek by wycenił ogólenie- wtedy będziesz wiedział czy opłaca się czy lepiej za te pieniądze kupić nowy. Ja np:tyle lat jeźdząc mam dobrego serwisanta na jakieś lepsze naprawy.

Myślę, że łańcuch tez nowy ;)

Napisano

Łańcuch idealnie chodzi nic nie ślizga, myśle że jak by było wszystko dobrze zmontowane to i przerzutki z tyłu by śmigały, także jeśli chodzi o niego to do wymiany pedały bo się rusza lewy na boki? Co muszę kupić całą korbe i nowe pedały tak? No i przód koło siodełko i rower by myśle chodził bo tak to on żadnych problemów nie sprawiał, no a że zaniedbany no to inna historia.. :/

Jaką tą korbę by kupić żeby była dobra? Koło coś takiego znalazłem http://allegro.pl/kolo-26-przod-stars-quando-tarcza-kola-przednie-i3959008664.html

Napisano

Koło to jest mały pikuś - podbnie wymienione przez ciebie problemy. I widzisz po co Ci nowy rower skoro obecny nie jest zły ;)

Pomyśl nad wymianą tego tyłu bo według mnie to nie wygląda dobrze- lepiej zainwestowac troszkę lepiej i porzadniej i mieć naprawdę dobry efekt jakiego się spodziewałeś po nowym rowerze.

Super zestaw dla twojego roweru, wygląda bdb jak na używkę:

http://allegro.pl/naped-korba-slx-kaseta-slx-2-lancuchy-hg73-i4013333638.html

PS

Nowa extra Korba Deore:

http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m552-42-32-24-175mm-955g-i4014727237.html

Jak kupować to już naprawdę dobry osprzęt.

A tu Alivio:

http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m431-9s-48x36x26-suport-i4016028374.html

I przerzutka tylnia na 5+

http://allegro.pl/shimano-przerzutka-tylna-slx-rd-m662-gs-9rz-cr-i3935273958.html

Napisano

Tylnia może być i Acera widzę za ambitnie podeszłem z tym SLX i Deora ale mógłbyś rozpatrzyć Alivio przynajmniej. Korbe weź Alivio albo jak masz gest finansowe Deora.

Kaseta powina być dobra:

http://allegro.pl/kaseta-shimano-deore-xt-cs-m771-10rz-11-32t-2014-i3992824254.html

i dobry łańcuch do tego i masz rower na osprzęcie 1400-2000zł. Sam spójrz w salonie gdzie za ile są rowery na osprzęcie Deore.

PS

Renowacja roweru jest równie ciekawa i pasjonująca jak kupno nowego ;) Będziesz miał nowe chęci do jazdy ;)

Napisano

No dobra tak jak mówiłem, jeśli już mam ten regenerować to możliwie jak nejlepszy żeby był czyli te droższe części tyle że nie będę kupował wszystkiego na raz tylko po koleji zaczne od czyszczenia :D potem koło i te korbę nie wiem czy ta oś będzie dobra ta co mam ale to rozkręce porobię zdjęcia co tam znajde i zobaczymy. 

http://allegro.pl/promocja-korby-shimano-fc-m131-42x34x24-i4004205309.html

Napisano

No jak mówilem- masz czas się bawić i masz ku temu trochę środków budrzetowych ;)

Ja podałem Ci przykładowe częście nie wszystkie pasują bezpośrednio np  kaseta była do roweru MTB- musisz sam popatrzeć i czytać.

Z korbą fajnie by było jakbyś kupił korbę Alivio i ogólnie się trzymał tego osprzętu- taki osprzęt ma ten Kands przez nas wczesniej polecany. jest to bardzo dobry osprzęt  ;)

Napisano

Na ctbike.pl

uzbierasz pełną grupę Alivio za ok 500zł - fajnie za przesyłkę zapłacić tylko raz ale nie wiadomo czy wszystko będzie pasować, przerzutkę tylną masz na hak co nie? to pewnie nie obejdzie się bez dodatkowej przejściówki, co tam siedzi na tylnej piaście? kaseta czy wolnobieg

Wymiana + pancerze, linki i regulacja to w serwisie ok 200zł, jak nie serwis to klucze i narzędzia smary i płyny wyjdą tyle samo

Koło nowe? czy centra? jak mają się piasty?

Nie wiadomo co z tym amortyzatorem 

siodło? chwyty? klocki? pedały?

ostatecznie wyjdzie całkiem spora sumka, ale jak mówiłem wcześniej - wszystko na części wyjdzie drożej. 

Napisano

Dlatego jak mówiłem- oddaj rower na diagnostykę i będzie wiadomo za co się wziąć i za ile. Jak wyjdzie dość dużo sumka to dać sobie spokój i postawić na nowy- jakie to już Ci wyżej pisaliśmy.

Twoja decyzja. Tylko rób wszystko na spokojnie ;)

Napisano

Dziś się zabrałem za to, najpierw siodełko zdjąłem bo jest do wyje... wyrzucenia. Przeczyściłem z grubsza a no i dalej odkręciłem tarczę i przednie koło, okazalo się że hamulec jeszcze jest przyzwoity przedni, tylko że ta żyłka jest postrzępiona na wszystkie strony świata, także na razie zamawiam to przednie koło i siodełko, potem będę robił reszte bo od środy potrzebował będę dojeżdzać nim do roboty także popołudniami będę przy nim dłubał a w dzień testował ;)

a i jeszcze jedno.. co do tych pedałów to odkręciłem lewy i przykręciłem porządnie i okazało się że to nie lewy pedał się bója tylko oba na tej piaście/ośce je łączącej, jak kupie nową to będzie dobrze? Czy to się wyrobiło i nic sie z tym nie zrobi?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...