Skocz do zawartości

[tubeless Stans] żółta taśma sposób montażu

wojtas7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako że nabyłem drugi komplet kół na obręczach ZTR Crest, postanowiłem na nich nie robić ghetto a tubeles z żółtą taśmą Stana i jego wentylami i mam kilka wątpliwości.

Na filmie Stana widać że taśmę naklejają z dość dużą siłą i taśma całkowicie zakrywa dziury na nyple i w wewnętrznej części obręczy również dociska do obręczy.

Crest_icon-2.jpg

Jeśli taśma ma szerokość 21mm to jeśli przyklei się również do środkowej części do już nie będzie szeroka na 21mm. 

Poza tym miałem problem z takim naklejeniem ponieważ taśma od Lemonbike jest w moim przypadku jakaś taka twarda i niezbyt plastyczna wobec czego docisnąłem ją na skrajach obręczy zostawiając powietrze w środkowej części - po prostu się nie dało inaczej, klej wydaje się słaby.

Zrobiłem krzyżyk nożykiem do tapet, włożyłem wentyl, założyłem oponę i strzał z kompresora i na sucho napompowało się, ale powietrze ucieka wokół wentyla co było do przewidzenia. Czy to jest planowane że mleczko uszczelni to miejsce?

Trochę się obawiam że pozostawiona przestrzeń między taśmą a środkiem obręczy spowoduje że mleczko nie uszczelni miejsca wokoło wentyla.

ogólnie trochę zawiodłem się na tej taśmie, ona w ogóle nie jest plastyczna i jest twarda a klej słaby. Ciekaw jestem czy zalane mlekiem będzie to działać.

Czy nie bawić się w tą drogą taśmę i użyć Ducttape? Są jeszcze inne taśmy np FRM, czy one są bardziej plastyczne?

Napisano

Taśma jest jak najbardziej ok ;) Jeśli mocno naciągniesz taśmę i nakleisz na obręcz to powinno być ok(na filmie widać że prawą ręką przeciąga po środkowej części obręczy aby taśma ładnie przylegała). Mogłeś kupić taśmę o szerokości 25mm jeśli ta jest według Ciebie jest za wąska.

• Mod Team
Napisano

Do cresta najlepiej montować taśmę 21mm, mam i zero problemu, z 25mm ludzie mają kłopoty.

Aby mieć dobrze zrobiony otwór, biorę malutki gwoździk, rozgrzewam go mocno pod świeczką i wytapiam dziurkę w opasce, poza tym trzeba docisnąć mocno wentyl od wewnątrz a potem dokręcić trzymającą go nakrętkę. Ot i cała tajemnica.

Taśma stana jest jak najbardziej ok, trzeba ją mocno naciągać przy zakładaniu i się dopasuje, cieńsze taśmy potrafią się przecierać albo za mocno odkształcać i wchodzić w otwory nypli. Możesz spróbować ew. cieńszej taśmy rubena, jest jeszcze ok i minimalnie mniej waży.

Tak naprawdę można owinąć czymkolwiek, nawet izolacyjną na 2-3 razy zależnie od jej grubości ale nie masz gwarancji, że klej na niej nie będzie się rozjeżdżał w ciepłe dni.

Napisano

kupiłem jakąś felerną tą taśmę Stana, rozwarstwiła mi się i straciłem sporą część, zamówiłem taśmę Gorillas, podobno klej się nie rozchodzi a będę miał na drugi komplet kół.

• Mod Team
Napisano

Można dać, mavic do swoich w zaworków daje w komplecie oring pod nakrętkę. Sam do innych zaworków daję oring choćby dlatego żeby nie rysować obręczy nakrętką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...