wojtas7 Napisano 26 Lutego 2014 Napisano 26 Lutego 2014 Jako że nabyłem drugi komplet kół na obręczach ZTR Crest, postanowiłem na nich nie robić ghetto a tubeles z żółtą taśmą Stana i jego wentylami i mam kilka wątpliwości. Na filmie Stana widać że taśmę naklejają z dość dużą siłą i taśma całkowicie zakrywa dziury na nyple i w wewnętrznej części obręczy również dociska do obręczy. Jeśli taśma ma szerokość 21mm to jeśli przyklei się również do środkowej części do już nie będzie szeroka na 21mm. Poza tym miałem problem z takim naklejeniem ponieważ taśma od Lemonbike jest w moim przypadku jakaś taka twarda i niezbyt plastyczna wobec czego docisnąłem ją na skrajach obręczy zostawiając powietrze w środkowej części - po prostu się nie dało inaczej, klej wydaje się słaby. Zrobiłem krzyżyk nożykiem do tapet, włożyłem wentyl, założyłem oponę i strzał z kompresora i na sucho napompowało się, ale powietrze ucieka wokół wentyla co było do przewidzenia. Czy to jest planowane że mleczko uszczelni to miejsce? Trochę się obawiam że pozostawiona przestrzeń między taśmą a środkiem obręczy spowoduje że mleczko nie uszczelni miejsca wokoło wentyla. ogólnie trochę zawiodłem się na tej taśmie, ona w ogóle nie jest plastyczna i jest twarda a klej słaby. Ciekaw jestem czy zalane mlekiem będzie to działać. Czy nie bawić się w tą drogą taśmę i użyć Ducttape? Są jeszcze inne taśmy np FRM, czy one są bardziej plastyczne?
Druid Napisano 26 Lutego 2014 Napisano 26 Lutego 2014 Taśma jest jak najbardziej ok Jeśli mocno naciągniesz taśmę i nakleisz na obręcz to powinno być ok(na filmie widać że prawą ręką przeciąga po środkowej części obręczy aby taśma ładnie przylegała). Mogłeś kupić taśmę o szerokości 25mm jeśli ta jest według Ciebie jest za wąska.
wojtas7 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 założę jeszcze dętkę i nabiję do 4 atm. niech przez noc dociśnie.
Mod Team Maniak Napisano 26 Lutego 2014 Mod Team Napisano 26 Lutego 2014 Do cresta najlepiej montować taśmę 21mm, mam i zero problemu, z 25mm ludzie mają kłopoty. Aby mieć dobrze zrobiony otwór, biorę malutki gwoździk, rozgrzewam go mocno pod świeczką i wytapiam dziurkę w opasce, poza tym trzeba docisnąć mocno wentyl od wewnątrz a potem dokręcić trzymającą go nakrętkę. Ot i cała tajemnica. Taśma stana jest jak najbardziej ok, trzeba ją mocno naciągać przy zakładaniu i się dopasuje, cieńsze taśmy potrafią się przecierać albo za mocno odkształcać i wchodzić w otwory nypli. Możesz spróbować ew. cieńszej taśmy rubena, jest jeszcze ok i minimalnie mniej waży. Tak naprawdę można owinąć czymkolwiek, nawet izolacyjną na 2-3 razy zależnie od jej grubości ale nie masz gwarancji, że klej na niej nie będzie się rozjeżdżał w ciepłe dni.
wojtas7 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 kupiłem jakąś felerną tą taśmę Stana, rozwarstwiła mi się i straciłem sporą część, zamówiłem taśmę Gorillas, podobno klej się nie rozchodzi a będę miał na drugi komplet kół.
Swider23 Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Może dać dodatkowo gumową uszczelkę od zewnątrz pod nakrętkę zaworu.
Mod Team Maniak Napisano 4 Marca 2014 Mod Team Napisano 4 Marca 2014 Można dać, mavic do swoich w zaworków daje w komplecie oring pod nakrętkę. Sam do innych zaworków daję oring choćby dlatego żeby nie rysować obręczy nakrętką.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.