Gizmo21 Napisano 24 Lutego 2014 Napisano 24 Lutego 2014 Witam Muszę ściągnąć korby i dostać się do środka, do łożysk, bo jest tam straszny syf. Tylko pojawił się problem, w rowerze, którego rozkręcałem gdzies na jesieni, gdy odkręciłem śruby, to korby gdy się je trochę poruszało, same odpadły. Natomiast w tym po odkręceniu śruby, korby dalej mocno się trzymają. Wiem, że jest jakiś klucz do korb, czy tutaj jest koniecznie jego użycie, by dostać się do środka i odkręcić korby? Jeśli tak, to jaki to będzie klucz? Rower jest z końca lat 90tych, przełom 99/00, taki trekingowy, czy są jakieś rozmiary tych kluczów? Skąd wiedzieć jaki jest potrzebny, no i czy taki klucz w ogóle jest mi potrzebny, by korby odkręcić? Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam.
Gizmo21 Napisano 24 Lutego 2014 Autor Napisano 24 Lutego 2014 Ok, dzięki. A są jakieś rozmiary, czy jak kupię taki klucz, to będzie pasować? A jeśli są rozmiary, to jak można sprawdzić jaki potrzeba?
Mod Team Puklus Napisano 24 Lutego 2014 Mod Team Napisano 24 Lutego 2014 Wszystko zależy jaką masz korbe. Tą czarną część sie wkręca w ramie korby. Prawie każda ma tam gwint. Jeżeli masz oś suportową z nakrętkami (czyli z osi wystaje gwint po obu stronach) a nie śrubami ( w osi jest gwintowany otwór) będziesz musiał uważać, bo wtedy nie da sie tak głęboko wkręcić ściągacza. Jego rozmiar jest uniwersalny
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.