Skocz do zawartości

[korba] Jak ściągnąć korbę? Jaki klucz potrzebny?

Gizmo21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Muszę ściągnąć korby i dostać się do środka, do łożysk, bo jest tam straszny syf. Tylko pojawił się problem, w rowerze, którego rozkręcałem gdzies na jesieni, gdy odkręciłem śruby, to korby gdy się je trochę poruszało, same odpadły. Natomiast w tym po odkręceniu śruby, korby dalej mocno się trzymają. Wiem, że jest jakiś klucz do korb, czy tutaj jest koniecznie jego użycie, by dostać się do środka i odkręcić korby? Jeśli tak, to jaki to będzie klucz? Rower jest z końca lat 90tych, przełom 99/00, taki trekingowy, czy są jakieś rozmiary tych kluczów? Skąd wiedzieć jaki jest potrzebny, no i czy taki klucz w ogóle jest mi potrzebny, by korby odkręcić?

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam.

Napisano

Ok, dzięki. A są jakieś rozmiary, czy jak kupię taki klucz, to będzie pasować? A jeśli są rozmiary, to jak można sprawdzić jaki potrzeba?

• Mod Team
Napisano

Wszystko zależy jaką masz korbe. Tą czarną część sie wkręca w ramie korby. Prawie każda ma tam gwint. Jeżeli masz oś suportową z nakrętkami (czyli z osi wystaje gwint po obu stronach) a nie śrubami ( w osi jest gwintowany otwór) będziesz musiał uważać, bo wtedy nie da sie tak głęboko wkręcić ściągacza.

Jego rozmiar jest uniwersalny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...